Connect with us

Ελλάδα

Τα καλά και τα κακά νέα του Φεβρουαρίου για την τσέπη μας

Published

on

Οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και θέρμανσης θα ζορίσουν τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο – Ποιοι θα δουν την τσέπη τους να… αδειάζει και ποιοι θα ωφεληθούν.

 

Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ αργά αλλά σταθερά τα καύσιμα αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης γίνονται ολοένα και ακριβότερα τώρα που ο χειμώνας… αποφάσισε να έρθει και στη χώρα μας.

Οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να κατέγραψαν μεγάλη πτώση για τον Φεβρουάριο αλλά ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των επιδοτήσεων, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται όφελος από το συγκεκριμένο “μέτωπο”.

Όσο για το φυσικό αέριο, η μεγάλη πτώση της τιμής θα φανεί στη λιανική έναν μήνα αργότερα.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αλλά και του πετρελαίου δεν θα επιτρέψει την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οπότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων η οποία θα παρασύρει προς τα πάνω τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Έτσι λοιπόν διαμορφώνεται το σκηνικό και τα νέα που θα επηρεάσουν την… τσέπη μας τον Φεβρουάριο είναι για άλλους καλά, για άλλους κακά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε στον μήνα που έρχεται;

1. Περαιτέρω αύξηση στον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ. Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη καταγραφεί.

2. Ακριβότερο γέμισμα του ρεζερβουάρ. Μόνο μέσα στον Ιανουάριο, η βενζίνη στη λιανική ακρίβυνε κατά 3,8% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 1,3%.

3. Μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης για όποιον αγοράσει πετρέλαιο καθώς η τιμή του μέσα σε έναν μήνα ανέβηκε περίπου κατά 14%.

4. “Εξαφάνιση” των πολύ χαμηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τον Ιανουάριο, υπήρχαν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούσαν το ρεύμα προς 3-4 λεπτά. Αυτό δεν θα υπάρχει τον Φεβρουάριο καθώς από τη μία υποχώρησαν οι τιμές λιανικής της ΔΕΗ -βαρόμετρο για τις επιδοτήσεις- και από την άλλη αναμένεται να ανακοινωθεί κάθετη πτώση στο ύψος των επιδοτήσεων. Αυτός ο συνδυασμός είναι που θα εξαφανίσει τις ευκαιρίες για το ηλεκτρικό ρεύμα.

5. Μείωση στην τιμή λιανικής του φυσικού αερίου. Θα εξαρτηθεί βέβαια και από τι θα γίνει με την επιδότηση η οποία για τον Ιανουάριο ήταν στα 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

6. Αύξηση (σημαντική) στις δόσεις των στεγαστικών δανείων καθώς το επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης παρασύροντας προς τα πάνω και το Euribor.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz