Connect with us

Ελλάδα

Κουντουρά-Αποκλειστικό: “Η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει νομικά τη γυναικοκτονία τώρα” (podcast)

Published

on

Τηλεφωνική συνέντευξη έδωσε η ευρωβουλεύτρια και υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Κουντουρά στον Γιώργο Γουγά στο My Radio 89,6.

-Γιατί διαφέρει η Γυναικοκτονία από τον όρο Δολοφονία;

“Αρχικά, να σας πω ότι ασχολούμαι με την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και βλέπουμε, ότι ακόμα οι γυναίκες παλεύουν ακόμα για να τα αποκτήσουν. Αγωνίζομαι πολλά χρόνια για τα δικαιώματα των γυναικών και το 2006 πάλεψα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ψηφιστεί ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία και νιώθω υπερήφανη για αυτό. Τότε λοιπόν, συμμετείχα, ως βουλευτής, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις Επιτροπές Ισότητας και μου έκανε τεράστια εντύπωση, που δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή οδηγία για το παιδί, που βρίσκεται μέσα σε μια κακοποιητική οικογένεια. Δηλαδή, το παιδί αντιμετωπιζόταν ως κάτι το ξεχωριστό. Όταν πήγα στην Ευρωβουλή και λόγω της πανδημίας, τέτοια κακοποιητικά θέματα είχαν τεράστια έξαρση, με δική μου πρωτοβουλία, πρότεινα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνουμε μια Έκθεση, που να αντιμετωπίζει την ενδοοικογενειακή βία και να συμπεριλαμβάνει την προστασία του παιδιού (είτε ως μάρτυρας είτε ως θύμα της βίας). Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια κακοποιητική σχέση μαθαίνει μια λάθος κανονικότητα. Και όταν μεγαλώσει, στην ενήλικη ζωή του ίσως αναπαράγει αυτά τα βίαια πρότυπα που είχε ως παιδί.

Άρα μιλάμε για μια επιτυχία δική μου και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το κίνημα #metoo το πήρα, το πήγα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το νομοθετήσαμε. Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια, αλλά και εισηγήτρια για την Έκθεση: Βία στο Διαδίκτυο (πορνογραφία, βία, απειλές κ.α.). Όλα αυτά λοιπόν ποινικοποιήθηκαν”.

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου-Τον είχε καταγγείλει

-Αυτή η νομοθεσία έχει περάσει και στη χώρα μας;

“Όχι. Ψηφίστηκε στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 25 Απριλίου και στις 14 Μαΐου την καθαρογράψανε και την έχω πλέον μπροστά μου. Την έχουμε λοιπόν, σήμερα έτοιμη και οφείλει κάθε κράτος-μέλος να την ενσωματώσει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε νόμους με πολλές στρεβλώσεις, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτή η οδηγία πρέπει να έρθει άμεσα εδώ και να εφαρμοστεί”.

Ακούστε τη συνέντευξη της κας Κουντουρά:

-Τι θα αλλάξει εάν κατοχυρωθεί νομικά ο όρος της “Γυναικοκτονίας”;

“Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η γυναικοκτονία είναι δολοφονία με βάση το φύλο. Η γυναίκα δολοφονείται γιατί είναι γυναίκα σε αντίθεση με την ανθρωποκτονία, που είναι πολλά διαφορετικά εγκλήματα. Η γυναικοκτονία είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού μετά από χρόνια κακοποίηση, ο νυν ή ο πρώην σύντροφος αποφασίζει ότι θα την δολοφονήσει γιατί την θεωρεί δεύτερης κατηγορίας άνθρωπο. Είναι μια άδικη δολοφονία, γιατί απλά είναι γυναίκα. Πολλές χώρες, όπως Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, έχουν κατοχυρώσει το νομικό όρο της “γυναικοκτονίας” στο εθνικό τους δίκαιο και άλλες χώρες έχουν κάνει μνεία για να είναι πιο αυστηρές οι ποινές”.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους με την νεκρή μπροστά στο φυλάκιο του Α.Τ.

-Ελληνικό το φαινόμενο της έξαρσης των γυναικοκτονιών;

“Λόγω του εγκλεισμού είχαμε τεράστια έξαρση σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Αφού ο δράστης ήταν πιο πολλές ώρες μαζί με το θύμα του. Είχε τον έλεγχο στον εγκλεισμό. Και όταν το θύμα του βγήκε από τον εγκλεισμό, τον ενόχλησε που έχασε τον έλεγχο”.

– Τουρισμός ή Μαζικός τουρισμός;

“Είμαι υπερήφανη γιατί από το 2015 έως το 2019 φέραμε 32.000.000 τουρίστες και σχεδόν 19 δις. έσοδα στην Ελλάδα και βραβευτήκαμε για αυτά. Μαζί με την αύξηση και των άλλων κλάδων, αφού κινητοποιήθηκαν, φτάσαμε στα 60 δις. και τα καταφέραμε. Αυτή η πολυβραβευμένη διεθνώς στρατηγική έγινε ο κορμός της πρώτης ευρωπαϊκής βιώσιμης τουριστικής πολιτικής και καταφέραμε να έχουμε τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο μέχρι και στις πιο φτωχές περιοχές, δημιουργήθηκαν επίσης και νέες θέσεις εργασίας. Το 2019 έκανε μια άλλη στρατηγική, που έχει σχέση με τη φέρουσα ικανότητα για το πόσους τουρίστες μπορούμε να δεχτούμε, ώστε να μην επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Αυτή η στρατηγική είχε προτεραιότητα τις υποδομές σε λιμάνια, απορρίμματα κ.α.”

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz