Ο αθλητής του Αλπικού σκι, Γιάννης Αντωνίου, θα είναι ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος κατά την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας τη Δευτέρα 18/10 στην Αρχαία Ολυμπία. Φωτό: Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων.

Χωρίς θεατές, αλλά με σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που ξεκινούν από σήμερα Σάββατο 16/10 απόγευμα στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18/10 στις 11:30 πμ η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022».

Πρώτος Λαμπαδηδρόμος, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων, θα είναι ο πρωταθλητής των Αλπικὠν (σκι) Γιάννης Αντωνίου, ενώ τη Δευτέρα 18/10, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τελευταία Λαμπαδηδρόμος θα είναι η αθλήτρια Δρόμου Αντοχής, Παρασκευή Λαδοπούλου.

Για λόγους προστασίας από τον κορωνοϊό δεν θα πραγματοποιηθεί Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, ενώ μετά την Αφή στην Αρχαία Ολυμπία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί στην Ακρόπολη όπου και θα διανυκτερεύσει για να μεταφερθεί την Τρίτη 19/10 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου στις 12:00 το μεσημέρι θα παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής.

Παράλληλες εκδηλώσεις Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Τα προβλήματα που προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία «Μπάλλος», στάθηκαν αιτία να ματαιωθεί η θεατρική παράσταση «Έρως – Ήρως» βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με πρωταγωνιστή τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη. Το έργο επρόκειτο να ανοίξει σήμερα Σάββατο, το απόγευμα στο προαύλιο του Μουσείου Ιστορίας Αρχαίων Ολυμπιακών Αγωνισμάτων «ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ», τις παράλληλες εκδηλώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Σε σχετική επιστολή που έστειλε προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας η εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγής, Ρένα Κυπριώτη, αναφέρει πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν την επαρκή προετοιμασία της παράστασης “Έρως – Ήρως” στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ κάνει λόγο και για σχετιζόμενα με την παράσταση τεχνικά μέσα τα οποία επίσης επηρεάστηκαν.

Το διήγημα «Έρως-ήρως», που έγραψε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης το 1897, μιλά για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα με κεντρικό χαρακτήρα τον Γιώργη, έναν νεαρό ναύτη, που αναγκάζεται να μεταφέρει με τη βάρκα του την Αρχοντώ, τον κρυφό έρωτα του, και τον πλούσιο γέρο με τον οποίο μόλις την πάντρεψε με το ζόρι η μάνα της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Σάββατο 16-10-2021

19:00 Γαστρονομικός πολιτισμός «Διαπολιτισμική Γαστρονομία»
Έλληνες και ξένοι σεφ δημιουργούν τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας τους.
Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).
Σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας (Λ.Α.Ε.Γ.).

Κυριακή 17-10-2021

11:00 Συνάντηση Δημάρχου με Αδελφοποιημένες πόλεις και επίσημες αποστολές ξένων χωρών.
Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

13:00 Γαστρονομικός πολιτισμός «Αρχαίων γεύσεις – Αθλητική διατροφή των αρχαίων αθλητών».
Γνωριμία της διατροφής των αθλητών κατά την περίοδο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).

18:50 Τελετή υπογραφής «Εκεχειρίας»
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (συγκεκριμένος αριθμός προσκλήσεων).
Η εκδήλωση διοργανώνεται με το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Δευτέρα 18-10-2021

10:15 Συνάντηση Δημάρχου με επίσημες αποστολές ξένων χωρών.
Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

11:30 Επίσημη τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας (Χωρίς θεατές).
Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας.

13:00 Γαστρονομικός πολιτισμός «Οινογνωσία αρχαίων οίνων».
Γνωριμία με τον άκρατο και τον κεκραμένο οίνο καθώς και οινικές μίξεις με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία εποχή.
Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).

Με πληροφορίες από Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων και Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.