Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Κορινθίων

Published

on

Ενδιαφέροντα πράγματα ανέδειξε η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Κορινθίων κυρίως σε ό,τι αφορά τις στοχεύσεις της νέας δημοτικής αρχής, ενώ αναδείχτηκαν και οι διαφορετικές απόψεις κυρίως από την πλευρά της παράταξης Πράσινη Πόλη, αφού Συμμαχία Πολιτών και ο κ. Γκουργιώτης υπερψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

Το τεχνικό πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 35 εκατομμύρια, από τα οποία τα 31 είναι συνεχιζόμενα έργα και τα άλλα τέσσερα καινούργια έργα. Ο κ. Σταυρέλης χαρακτήρισε σφιχτό το πρόγραμμα και περιόρισε σε έξι βασικούς άξονες τις επιδιώξεις του.

  1. Να ολοκληρωθούν τα συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής
  2. Να γίνουν αγορές ακινήτων ως επι το πλείστον στα χωριά του δήμου, προκειμένου να γίνουν εκεί έργα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατεία στο Αγγελόκαστρο.
  3. Να γίνουν όσες περισσότερες μελέτες είναι εφικτό: «διαπιστώνω στις επαφές μου με τα υπουργεια ότι χωρίς μελέτες δεν κάνεις δουλειά. Το επόμενο διάστημα θα βγουν αρκετά προγράμματα και θέλουμε έτοιμες μελέτες για να λάβουμε μέρος.
  4. Ο κ. Σταυρέλης δεσμεύτηκε για ασφαλτοστρώσεις και στις 22 κοινότητες τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων σε κάθε κοινότητα.
  5. Θα γίνουν 3 με 4 έργα.
    Το πρώτο θα είναι η πολύπαθη Δημοτική Αγορά όπου στόχος είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της και να προχωρήσει σε (αναπαλαίωση, ανάδειξη, εκσυγχρονισμό και εξωραϊσμό. Το θέμα θα έρθει εντός του μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ακολουθήσει η ανάθεση των μελετών και ο σχεδιασμός είναι να γίνει δημοπράτηση στο τέλος του χρόνου. Το δεύτερο έργο θα είναι το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης, στον ίδιο χώρο που έχει αποφασιστεί αλλά με τροποποίηση του σχεδίου. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2025 να έχει δημοπρατηθεί.
    Το τρίτο έργο αφορά το Στάδιο της Κορίνθου και συγκεκριμένα την ανακατασκευή του χλοοτάπητα, μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα. Η δημοπράτηση θα γίνει τον Μάιο, με στόχο τον Σεπτέμβριο όταν η ομάδα, όπως ελπίζουν όλοι θα είναι στην superleague 2, να είναι έτοιμο. Ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στα Αθίκια και την Ξυλοκέριζα, με ανακατασκευή του χλοοτάπητα και νέα αποδυτήρια.
    Τέλος, θα αντικατασταθεί το γήπεδο μπάσκετ βόλεϊ που έχει φτιαχτεί δίπλα στο κλειστό (με τις τέντες), με νέο γήπεδο – μπαλόνι.
  6. Ειδική μνεια έκανε ο κ. Σταυρέλης στους πέντε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που θα γίνουν από την πρώτη κιόλας χρονιά και συγκεκριμένα εντός της άνοιξης. Οι διαγωνισμοί θα αφορούν το πολιτιστικό κέντρο Άσσου, τις τρεις εισόδους της Κορίνθου, τις παραλίες Καλάμια και Άσσου Λεχαίου, και το Κέντρο της Κορίνθου με την ανάπλαση της πλατείας του δικαστικού μεγάρου και τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη.

Συμμαχία Πολιτών και Αλέξανδρος Γκουργιώτης υπερψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα, ενώ το καταψήφισε η Πράσινη Πόλη. Στην παρέμβαση του ο Δημήτρης Πρωτοπαππάς, ανέφερε πως θα ήθελε να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και για την δημοτική αγορά και για το Μουσείο Μικρασιατικής Στέγης με τον κ. Σταυρέλη να απαντά ότι και για τα δύο έργα υπάρχουν αρχιτεκτονικές μελέτες (όχι διαγωνισμοί). Για την δημοτική αγορά υπάρχει η μελέτη του Χρυσόστομου Γαλλίκα, ενώ για το Μουσείο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το 2013 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο κ. Πρωτοπαππάς σημείωσε πάντως, ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα λείπει η αναπτυξιακή προοπτική του δήμου: «Δεν ασχολείστε με τα μεγάλα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πόλη έχει μείνει πίσω αναπτυξιακά δεν δίδονται απαντήσεις πως θα φέρουμε κόσμο στην πόλη. Πρέπει να βρούμε λύσεις και να δώσουμε προτεραιότητες».

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βασίλης Πανταζής ανέφερε πως στόχος δεν είναι να κατεδαφιστεί η δημοτική αγορά, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για το τι θα δείξει η μελέτη στατικής επάρκειας από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα καταθέσει ο ίδιος πρόταση για να χτιστεί και δεύτερος όροφος. Είπε ακόμα ότι η αρχιτεκτονική μελέτη θα δοθεί στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τις παρατηρήσεις του.

Τέλος ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του αρχιτέκτονα Χρήστου Γρίσπου, ο οποίος πρότεινε να γίνει στην Κόρινθο ένα μεγάλο αναπτυξιακό συνέδριο του δήμου Κορινθίων που θα χαράξει τις βασικές γραμμές για την ανάπτυξη της πόλης.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz