Connect with us

Αυτοδιοίκηση

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Σημαντικές αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο

Published

on

Η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 και για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κυριάρχησε χτες στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορινθίων.

Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, καταρχάς, ο Νίκος Σταυρέλης αναφέρθηκε στην πλήρη απαλλαγή των καρκινοπαθών από τα δημοτικά τέλη και στην μείωση κατά 50% σε ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους και στις μονογονεϊκές οικογένειες.

Αμέσως μετά έκανε σαφή αναφορά στην ανάγκη να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτή η αύξηση έχει το ονοματεπώνυμο «Βασίλης Νανόπουλος». Αιτία είναι η σκανδαλώδης, όπως την χαρακτήρισε, σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό,

Σε ό,τι αφορά την ουσία, η αύξηση θα γίνει με τέσσερις διαβαθμίσεις που θα στηριχτούν σε γεωγραφικά κριτήρια. Ειδικότερα:

  • Η πρώτη κατηγορία με αύξηση 30% (από 1,76 στο 2,30 ευρώ  ανά τ.μ.) θα είναι η πόλη της Κορίνθου
  • Η δεύτερη κατηγορία με αύξηση 43%, θα περιλαμβάνει τα τέσσερα ορεινά χωριά: Αγγελόκαστρο, Αγιάννη, Αγιονόρι, Στεφάνι
  • Η τρίτη κατηγορία με αύξηση 75% (από 0,95 στο 1,67/τμ) θα περιλαμβάνει τα παράλια χωριά (Αρχαία Κόρινθος και Δ.Ε Άσσου Λεχαίου, Σαρωνικού και Σολυγείας)
  • Η τέταρτη κατηγορία με αύξηση επίσης 75% θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα χωριά του μεσογαίου δήμου Κορινθίων (Δ.Ε. Τενέας, Αθίκια, Αλαμάνο, Σολομός κ.λπ)

Όπως είπε ο κ. Σταυρέλης αυτή την στιγμή το κόστος για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι 2,3 εκατ ευρώ τον χρόνο από την σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ «και άλλα 1.087.000 για την σύμβαση σκάνδαλο για τον ηλεκτροφωτισμό που θέλω να ανατρέψω και θα κάνω προσπάθειες να ανατρέψω. Αυτή η σύμβαση όχι μόνο δεν έχουμε εξοικονόμηση αλλά μας βάζει και μέσα…».

Συνολικά δηλαδή το κόστος φτάνει τα 3,387 εκατ. και σε αυτά δεν υπολογίζεται άλλο 1,3 εκατ. ευρώ για το τέλος ταφής των απορριμμάτων που έχει θεσπιστεί από το 2019 και αφορα 20.000 τόνους απορριμμάτων, μετά την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας για την αναδρομική πληρωμή του τέλους ταφής για τα έτη 2022, 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών. Τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που θα κατευθύνονταν στους δήμους.

Μιλάμε δηλαδή για ένα συνολικό πακέτο που ίσως να φτάσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, αν δεν καταφέρει να ανατρέψει ο νέος δήμαρχος την σύμβαση για τον Ηλεκτροφωτισμό.

Ο κ. Σταυρέλης προειδοποίησε μάλιστα πως η αύξηση που θα έρθει τα επόμενα χρόνια ίσως φτάσει και το 100% σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε το αποθεματικό των 5 εκατομμυρίων από το 2019 που όμως πλέον εξαντλήθηκε. Φέτος, η αύξηση θα ήταν μεγαλύτερη αλλά ο δήμος εισέπραξε ένα κονδύλι 4,2 εκατ. από τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων.

Κλείνοντας ο κ. Σταυρέλης σημείωσε ακόμα ότι θα καθυστερήσει η σύμβαση για τα ογκώδη αφού θα περάσει καιρός μέχρι να εγκριθεί ο Π/Υ, μετά πρέπει να γίνει διαγωνισμός, για να πάνε και να εναποτεθούν σε νόμιμο χώρο. Έθεσε ακόμα και το γεγονός ότι πληρώθηκαν από την δημοτική αρχή Νανόπουλου 1,6 εκατομμύρια για τα μηχανήματα της μονάδας κομποστοποιησης, μία μονάδα η οποία ακόμα δεν λειτουργεί και δεν ξέρει κανείς αν και πότε θα λειτουργήσει, ή αν συμφέρει να λειτουργήσει, όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βασίλης Πανταζής.

Γιατί αυξάνονται τα δημοτικά τέλη – Αυτή είναι η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση των δημοτικών τελών ήταν μονόδρομος και αυτό είχε επισημανθεί από πέρυσι, όταν όλοι οι άλλοι δήμαρχοι της Κορινθίας έκαναν μεγάλες αυξήσεις από 100% μέχρι και 200%. Είχε επισημανθεί από τότε πως ο δήμος  Κορινθίων είχε αυτό το πλεονέκτημα του αποθεματικού που του επέτρεπε να καθυστερήσει τις μεγάλες αυξήσεις.

Μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης, ο κάθε δήμος είχε να αντιμετωπίσει μόνο το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων. Δηλαδή μισθούς εργαζομένων στην καθαριότητα, βενζίνες για τα απορριμματοφόρα, κάδους απορριμμάτων κ.λπ. Η εναπόθεση των απορριμμάτων είχε μηδενικό κόστος, αφού τα πετάγαμε στις… χαβούζες. Μετά την σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, το κόστος πολλαπλασιάστηκε καθως στο κόστος αποκομιδής προστέθηκε και το κόστος διαχείρισης. Πόσο είναι αυτό; Φτάνει περίπου 100 ευρώ ανα τόνο, με την Κόρινθο να έχει περί τις 20-22 χιλιάδες τόνους ετησίως. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν 2 έως 2,2 εκατομμύρια ευρω τον χρόνο, επιπλέον, επειδή τα τέλη της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ανταποδοτικά. Δεν μπορεί δηλαδή να μεταφερθούν πόροι από αλλού, για να καλυφθούν αυτά τα κόστη.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz