Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Σταυρέλης: “Αυτή είναι η αλήθεια – ποια έργα χάνονται, ποια σώζονται και γιατί…”

Published

on

Με συνοπτικές διαδικασίες τελείωσε χτες το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου καθώς τα περισσότερα θέματα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Από τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα ξεχώρισε η τοποθέτηση του δημάρχου Νίκου Σταυρέλη, ο οποίος επιχείρησε να αποτυπώσει την κατάσταση την οποία παρέλαβε.

Ο κ. Σταυρέλης ανέφερε πως ο δήμος θα έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει μόνο τα συνεχιζόμενα έργα, καθώς η τεχνική υπηρεσία σημείωσε πως δεν υπάρχουν παρά μόλις 800 χιλιάδες ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για οδοποιίες.

Σοβαρό θέμα υπάρχει με τα ογκώδη για τα οποία δεν υπάρχει ούτε μία ενεργή σύμβαση. Έγινε μία προσπάθεια από τον προηγούμενο δήμαρχο κάναμε μία ανάθεση 84.000 ευρώ για μία νόμιμη αποκομιδή απορριμμάτων, με απόθεση σε νόμιμο χώρο, και η απόφαση αυτή ακυρώθηκε. Χωρίς Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρέλης, ο οποίος κατέληξε ότι εύκολα μπορεί να μαζευτούν, αλλά δεν υπάρχει χώρος να εναποτεθούν νόμιμα. Σημείωσε ακόμα πως παρέλαβε 25 απ’ ευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 803 χιλιάδων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα συνεχιζόμενα έργα για τα οποία πήγε στον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά διευκρίνισε πως δεν απεμπολεί την συνεισφορά κανενός. Μάλιστα υποσχέθηκε πως όταν τα έργα ολοκληρωθούν θα καλέσει τον κ. Νανόπουλο να κόψουν τις κορδέλες: “Οφείλω, όμως, να πω μερικά πράγματα που αποτελούν δυσάρεστες εξελίξεις.

  • Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, ένα εκατομμύριο ευρώ, την χάσαμε την πίστωση.
  • Αναβάθμιση παραλίας ΑΜΕΑ, 200.000 ευρώ, την χάσαμε την πίστωση
  • Ηλεκτρικά ποδήλατα 317 χιλιάδες την χάσαμε την πίστωση. Ο διαγωνισμός ήταν από τον Μάιο του 2023 και θυμηθήκαμε να ανοίξουμε τις προσφορές τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο μήνα, μία προσφπορά υπήρχε.
  • Open mall: έχει βγει ύστερα από τέσσερα χρόνια το οικοδομικό μέρος και οι αναπλάσεις έχουν δημοπρατηθεί και προχωράνε παρά τις ενστάσεις των εργολάβων. Όμως, δεν έχει δημοπρατηθεί το ψηφιακό μέρος και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα γι αυτό, περί τις 360.000 ευρώ.
  • Υπάρχει η ευχάριστη εξέλιξη για τα 50 εκατομμύρια για το αποχετευτικό Άσσου Λεχαίου Βόχας, που σώζονται οριστικά παρά το γεγονός πως και εκεί έχουμε πρόβλημα με ατέλειες στις τεχνικές προσφορές των δύο Κοινοπραξιών που συμμετέχουν. Όμως για το 2024 η πίστωση αυτή παραμένει…”.

Αξιοπερίεργο είναι το θέμα που ανέδειξε ο κ. Σταυρέλης και αφορά την αγορά του οικοπέδου για την παιδική χαρά στο Σοφικό: “Έγινε συμβόλαιο χωρίς εγκριτική απόφαση από την Αποκεντρωμένη“, είπε ο κ. Σταυρέλης. “Έρχεται ο πωλητής, ζητά τα λεφτά και διαπιστώνουμε πως έχει γίνει συμβόλαιο υπό αίρεση χωρίς εγκριτική απόφαση και χωρίς να έχουν λυθεί τα βάρη που υπήρχαν. Και δεν δέχεται η Αποκεντρωμένη να στείλουμε τώρα τα συμπληρωματικά χαρτιά που μας είχε ζητήσει από τον Δεκέμβρη του 2022 και δεν εστάλησαν ποτέ. Εμείς θα το προχωρήσουμε ξανά έστω και τώρα και θα το ξαναφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο για να το πάμε από την αρχή…”.

Για τρία τουλάχιστον πολύ σοβάρα έργα το πρόβλημα αφορά την αδυναμία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Το πρώτο αφορά το λύκειο Λεχαίου, ένα έργο με προϋπολογισμό ένα εκατομμύριο ευρώ, όπου δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Το ίδιο και για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, όπου προκηρύχθηκε διαγωνισμός 150.000 ευρώ από τον περασμένο Ιούνιο, με προοπτική να έρθουν άλλα 600 χιλιάδες ευρώ, ήρθαν τα χρήματα και δεν μπορούμε να εκδώσουμε οικοδομική άδεια ούτε εκεί! “Μπορούσαμε να την εκδώσουμε τον Ιούνιο, αλλά δεν το κάναμε, Τώρα μας έρχεται το ΣτΕ και ακυρώνει την έκδοση αδειών εκτός σχεδίου πόλης μετά την αλλαγή στην νομοθεσία…”.

Το ίδιο και με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Σοφικού, όπου και εκεί δεν μπορεί να γίνει πλέον τίποτα…

Τέλος για το δημοτικό σχολείο Αρχαίας Κορίνθου ο κ. Σταυρέλης είπε πως “οι εξελίξεις δεν είναι καλές για την δημιουργία του σχολείου στον χώρο που έχει σχεδιαστεί. Διότι ενώ είχαμε αποφασίσει να πληρώσουμε 668 χιλιάδες για να ξεκινήσει, πέρασε όλο το 2023 και ο εργολάβος δεν έχει μπει στο έργο. Μάλιστα ζητά ξανά διακοπή εργασιών με νέο εξώδικο, ζητώντας νέες αποζημιώσεις. Έτσι η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας έχει βασικές αμφιβολίες αν το έργο μπορεί να ξεκινήσει και τελικά να ολοκληρωθεί…”.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz