Connect with us

Ελλάδα

Αγία Τριάδα Κύθνου: Αναβίωσε το έθιμο «Άρατε Πύλας» – Ο παπάς κλώτσησε την πόρτα της εκκλησίας (βίντεο)

Published

on

Παρότι πλέον είναι σπανιότερη η αναπαράστασή του «Άρατε Πύλας» στη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Ανάστασης.

Το «Άρατε Πύλας» ακούστηκε φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στη Χώρα της Κύθνου και συγκεκριμένα στο ναό της Αγίας Τριάδας.

Το συγκλονιστικό, συγκινητικό και ανατριχιαστικό αυτό θρησκευτικό έθιμο σας το παρουσιάζει το MyPressnet.gr, μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που έστειλε φίλη-αναγνώστρια:

«Άρατε Πύλας»

Πρόκειται για ένα έθιμο που με τα χρόνια τείνει να φθείρει και να πραγματοποιείται κυρίως στην Περιφέρεια και σε μεγάλο ποσοστό στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κληρικός μετά την Ανάσταση επιστρέφει στο ναό, όπου βρίσκει τις πόρτες κλειστές.

Χτυπάει και φωνάζει: «Ἂρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης» για να λάβει την απάντηση από κάποιον διάκο ή πιστό που βρίσκεται μέσα στην εκκλησία: «Τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης;»

Ο κληρικός απαντά: «Κύριος τῶν δυνάμεων αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης».

Τότε, ανοίγει την πόρτα δυνατά με κλωτσιά και ο κληρικός εισέρχεται στο ναό. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναπαράσταση της Εις Άδου Καθόδου του Χριστού.

Αγία Τριάδα Χώρας Κύθνου

Η Αγία Τριάδα είναι η Μητρόπολη της Χώρας Κύθνου και βρίσκεται κοντά στην είσοδο του χωριού. Θεωρείται ο αρχαιότερος ναός του νησιού. Πρόκειται για βυζαντινή μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Εορτάζει την ημέρα της Πεντηκοστής (27 Μαΐου), όπου μαζεύται πολύς κόσμος και γίνεται σπουδαίο πανηγύρι. Η σημερινή μορφή της Εκκλησίας στο εσωτερικό της δεν έχει καμία σχέση με την περιγραφή που κάνει ο Βέλληνδας σχετικά με τις τοιχογραφίες καθώς τοιχογραφίες υπάρχουν μόνο στον τρούλο της Εκκλησία και μόνο.

Στους τοίχους θα δεί κανείς μόνο Εικόνες Αγίων. Εντός του Ιερού Ναού φυλάσετε τμήμα των Ιερών Λείψανων του Αγίου Ιγνατίου Μητροπολίτη Μαριουπόλεως τα οποία δωρισθήκαν στην γενέτειρά του την Κύθνο μετά από αίτημα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σύρου & Κύθνου κ. Δωροθέου Β’ προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ντονέσκ και Μαριουπόλεως κ. Ιλαρίωνα.

[φωτο από margaritak.gr]

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz