Connect with us

Πολιτισμός

Οργή στον χώρο της Τέχνης για το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου

Published

on

Κύμα οργής έχει ξεσπάσει από τους καλλιτέχνες, για τις κυβερνητικές αποφάσεις που εξισώνουν τα πτυχία ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με τα απολυτήρια λυκείου.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από τον χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού, το Προεδρικό Διάταγμα 85 με ημερομηνία 17/12 υποβαθμίζει τα πτυχία αυτά στην κατηγορία εργαζομένων ΔΕ και, ουσιαστικά, αλλά και τυπικά, οι καλλιτέχνες των συγκεκριμένων τομέων εξισώνονται με αποφοίτους λυκείου.

Οργή στον χώρο της Τέχνης για το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου

Κατάληψη στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Σε κατάληψη της σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, προχώρησε ο Σύλλογος σπουδαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εξισώνονται το πτυχίο τους με τα απολυτήρια λυκείου.

“Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση

Παράλληλα, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες επισημαίνουν ότι “σε μία περίοδο που το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες””.

Τέλος, επισημαίνουν ότι προχωρούν σε κατάληψη της Σχολής, της “”Ανωτάτης” Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου” και ταυτόχρονα θα διοργανώσουν διήμερο δράσεων στο Θέατρο της Σχολής σήμερα και αύριο, Παρασκευή,”με σκοπό τον διάλογο και την συσπείρωση των σπουδαστών όλων των σχολών και του κλάδου μας ευρύτερα”.

Τσίπρας: Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα

Αναρτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα”.

“Με το νέο προεδρικό διάταγμα, αντί να προβλεφθεί διαβάθμιση των πτυχίων όλων των καλλιτεχνικών σχολών και ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα πτυχία των σπουδαστών και σπουδαστριών των δραματικών σχολών της χώρας εξισώνονται με τα απολυτήρια λυκείου. Οι αντιδράσεις των μελλοντικών ηθοποιών του τόπου στον οποίο γεννήθηκε το θέατρο είναι όχι μόνο έντονες αλλά και δίκαιες”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

“Αν πας στα πριμοδοτούμενα από την κυρία Κεραμέως ιδιωτικά κολέγια, θεωρείσαι ισότιμος των φοιτητών των δημοσίων πανεπιστημίων. Αν φοιτήσεις τρία χρόνια σε δραματική σχολή και συναντήσεις την Τέχνη, θεωρείται ότι δε σπούδασες. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει…τίποτα”, υπογραμμίζει.

Καρφιά και από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, καταγγέλλοντας και την “καταφανέστατη ηθική, καλλιτεχνική και επαγγελματική απαξίωση”, ενώ καλεί σε δυναμικό αγώνα ανατροπής. Ζητά, παράλληλα, από τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού, Εργασίας και Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz