Connect with us

EDITOR

Απουσία Νίκα από το συνέδριο των Περιφερειαρχών – Πυρά Τατούλη

Published

on

Βήμα για νέα σκληρή κριτική έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την απουσία του στο ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ, στον Πέτρο Τατούλη. Ο πρώην Περιφερειάρχης μιλά για έναν περιφερειάρχη που δεν καταδέχτηκε να απευθυνθεί στους συνέδρους, έναν περιφερειάρχη που προκλητικά δεν διεκδίκησε πόρους για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν απο τις πυρκαγιές προσφάτως.

“Την κρίσιμη αυτή περίοδο που η Αυτοδιοίκηση και κυρίως ο Β’ Βαθμός της Αιρετής Περιφέρειας πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και επιτέλους η Περιφερειακή Διακυβέρνηση να πάρει «σάρκα και οστά», κάτι το οποίο άλλωστε υποστήριξαν όλοι οι Περιφερειάρχες αλλά και οι Σύνεδροι που τοποθετηθήκαν στο Συνέδριο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν καταδέχτηκε να πει ούτε μία κουβέντα στις εργασίες του.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφερειακής Αρχής ο κ.Νίκας περιορίστηκε να τοποθετηθεί πριν την έναρξη των εργασιών του τακτικού Συνεδρίου, σε κλειστή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ” αναφέρει ο Πέτρος Τατούλης και συνεχίζει
 “Όπως προκύπτει από το ίδιο το δελτίο τύπου αντί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου να ενώσει τη φωνή του με τους υπόλοιπους Περιφερειάρχες και να διεκδικήσει τη θεσμική αναβάθμιση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας ανέδειξε (!) την προσωπική του άποψη ότι «το ενιαίο μισθολόγιο έχει επιφέρει πολλά δεινά στην δημόσια διοίκηση» και ότι θα πρέπει να υπάρξει «ουσιαστική διαφοροποίηση του μισθολογίου, ανά βαθμίδα και προσόντα».
Ήταν ο μοναδικός Περιφερειάρχης που δεν έθεσε το θέμα της Περιφερειακής Διακυβέρνησης και δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε διεκδίκηση πόρων, αφού σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο των Συνέδρων που τοποθετηθήκαν, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τους πόρους που θα διατεθούν στις Περιφέρειες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ.Στέλιο Πέτσα.
Ούτε μία κουβέντα δεν είχε να πει ο Νίκας για τη στάση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών και υποχρεώσεων της Περιφέρειας απέναντι σε δικαιούχους αναδόχους έργων που ήδη έχουν κατασκευασθεί.
Ιδιαίτερα προκλητική όμως ήταν η έλλειψη διεκδίκησης εκ μέρους του κ.Νίκα πόρων για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησαν και κατάφεραν να ενισχυθούν με σημαντικούς πόρους από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν(πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ.), δεν υπήρξε ίχνος διεκδίκησης για τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Γορτυνία, η Μεγαλόπολη, η Ορεινή Μεσσηνία και η Μάνη.
Το πολιτικό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την υποτονική και ανύπαρκτη παρουσία του κ.Νίκα υποβαθμίζεται συνεχώς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση μιας παρακμιακής πολιτικής στην οποία επικρατεί ο απόλυτος λαϊκισμός, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα.
Το συνέδριο είχε  θέμα  «Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή». Ο Πέτρος Τατούλης  στην τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για θεσμική αναβάθμιση της Αιρετής Περιφέρειας μέσω της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να τεθεί στην πρώτη γραμμή, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές στις τοπικές κοινωνίες τόνισε χαρακτηριστικά
Η αντίληψη ενός επιτελικού κράτους χωρίς τη θεσμική αναβάθμιση του Α’ & Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης είναι μια απαρχαιωμένη αντίληψη. Στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας Covid-19, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο θετικά εάν υπήρχε αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών. Απεναντίας οι επιλογές του δήθεν επιτελικού κράτους ήταν η υποβάθμιση των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να προσπαθεί να διεμβολίζει την Αυτοδιοίκηση από κομματικούς μηχανισμούς.
Τέλος ο κ.Τατούλης επεσήμανε ιδιαίτερα ότι υπάρχει πλέον απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το «Νόμο Θεοδωρικάκου» αμέσως μετά τις εκλογές που αφορούσε στην τροποποίηση του Νόμου που μεταφέρει αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη διορισμένη Οικονομική Επιτροπή.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz