Connect with us

Επικαιρότητα

Qatargate: Όλη η πρώτη κατάθεση της Εύας Καϊλή- Τι είπε για Τζόρτζι, Παντσέρι και χρήματα

Published

on

«Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου», φέρεται να είπε για τα χρήματα

Στο «φως» έρχονται οι διάλογοι της Εύας Καϊλή με τις βελγικές αρχές, στην πρώτη κατάθεση μετά τη σύλληψή της στο πλαίσιο των ερευνών για το Qatargate.

Η ευρωβουλευτής δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις από τον ανακριτή για το τεράστιο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της, για τις πρώτες κινήσεις της μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, για τη σχέση του τελευταίου με τον Αντόνιο Παντσέρι, για τη βαλίτσα που έδωσε η ίδια στον πατέρα της αλλά και για τις συναντήσεις που είχε με Καταριανούς.

Ο ΣΚΑΪ δημοσιοποίησε τις ερωτήσεις που δέχθηκε η Εύα Καϊλή και τις απαντήσεις που έδωσε, σε εκείνη την πρώτη κατάθεση στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες κινήσεις μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι

«Αφού συνελήφθη ο άντρας μου, πήγα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Βρήκα τον υπολογιστή του και το τηλέφωνό του. Κάλεσα λοιπόν τον πατέρα μου που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα», είπε η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ανακριτής: Ήξερες τι έχει μέσα;

Εύα ΚαϊλήΆνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Παντσέρι, και ίσως και το τωρινό του αφεντικό, τον Αντρέα Κοτσολίνο. Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα. Μετά προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ταραμπέλα και μετά με την Μαρί Αρένα. Απάντησαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απαντάει ο Πάντσερι. Ο Πάντσερι δεν μιλάει αγγλικά, προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του γιατί τα ιταλικά μου δεν είναι καλά.

Τα χρήματα στο σπίτι της Καϊλή

Ανακριτής: Πώς εξηγείτε ότι βρέθηκαν τέτοια χρηματικά ποσά στο σπίτι σας;

Εύα ΚαϊλήΔεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου. Ο Αντόνιο Παντσέρι συνεργάζεται πολύ με αφρικανικές χώρες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλεί τον Φραντσέσκο όποτε θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό ή για οτιδήποτε θέλει να μεταφέρει. Τον εμπιστεύεται 100%. Εμπιστευόταν πιο πολύ το διαμέρισμά του. Δεν ξέρω αν είχε να κάνει με την ασυλία μου.

Η βαλίτσα που έδωσε στον πατέρα της 

Την ώρα που κατέθετε η Εύα Καϊλή, η αστυνομία είχε ήδη συλλάβει τον πατέρα της, με τη βαλίτσα που του είχε δώσει η ευρωβουλευτής.

Ανακριτής: Γιατί έδωσες τη βαλίτσα στον πατέρα σου;

Εύα Καϊλή: Στις 10:30 συνέλαβαν τον Φραντσέσκο. Νόμιζα ότι ήταν σε τροχαίο. Δεν ήξερα τίποτα. Μόλις μου είχαν πει ότι ο άντρας μου είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Ο πατέρας είχε πάει την κόρη μου βόλτα. Του τηλεφώνησα να επιστρέψει αμέσως.

Μάζεψα τα πράγματα και τα έβαλα σε μια βαλίτσα. Έβαλα και μπιμπερό για το μωρό. Πήρα μόνο τα πράγματα του Αντόνιο Παντσέρι. Δεν ήξερα σε ποιον ανήκει το PC και το κινητό τηλέφωνο, αλλά ήταν κοντά στη βαλίτσα και έτσι τα έβαλα μέσα, θεωρώντας ότι ανήκαν στον Παντσέρι. Ο πατέρας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενήργησε με την ιδιότητα του παππού. Δεν γνωρίζει τίποτα. Υποθέτω ότι άνοιξε τη βαλίτσα στο ξενοδοχείο.

Οι συναντήσεις με τους Καταριανούς 

Η Εύα Καϊλή κλήθηκε να απαντήσει και για στοιχεία που είχαν οι βελγικές αρχές, αναφορικά με συναντήσεις του δικτύου του Παντσέρι με Καταριανούς.

Ανακριτής: Σε αυτόν τον φάκελο υπάρχουν πολλά ανακριτικά στοιχεία για διαφορετικά πρόσωπα. Από αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να δούμε ότι πήγατε δύο φορές σε ένα ξενοδοχείο στη λεωφόρο Louise STEINGENBERGER με τον σύντροφό σας. Είδαμε ότι ήρθατε σε επαφή, ς’ αυτές τις συναντήσεις, με αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Πείτε ποιον γνωρίσατε και ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των συναντήσεων;

Εύα ΚαϊλήΣυνάντησα τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ που συνήθως μιλάει αραβικά και η μετάφραση γίνεται στα γαλλικά. Ο Φραντσέσκο μετέφρασε από τα γαλλικά στα αγγλικά για μένα. Αφορούσε την επίσκεψη του υπουργού στην Ευρωβουλή. Ήθελε να κατανοήσει το διαδικαστικό της ψηφοφορίας για τις βίζες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι δεν ήταν μαζί μου σε αυτές τις επισκέψεις. Νομίζω ότι τους γνώρισε, αλλά χωρίς εμένα και είχαν άλλες συζητήσεις.

Η σχέση Τζόρτζι- Παντσέρι 

Στη συνέχεια, η Εύα Καϊλή αναφέρθηκε στη σχέση του Φραντσέσκο Τζόρτζι με τον Αντόνιο Παντσέρι.

Εύα Καϊλή: Δεν ξέρω τα μυστικά της σχέσης Παντσέρι και Φραντσέσκο, μιλούν ιταλικά ή γαλλικά. Βλέπονται και κάνουν παρέα μαζί αλλά εκτός από το ότι λένε “πώς είσαι;”, δεν μίλησαν ποτέ για κάτι συγκεκριμένο. Πριν από αυτό, δεν σκέφτηκα ποτέ από πού προήλθαν αυτά τα χρήματα.

Δεν έλεγξα τον υπολογιστή του ή τα πράγματά του μέχρι χθες. Χθες (9/12) κοίταξα γιατί ήξερα ότι ο Αντόνιο του είχε δώσει ένα χαρτοφύλακα και τώρα ήταν μεγαλύτερος. Ο Αντόνιο ερχόταν για καφέ ακόμα κι όταν δεν ήμουν στο σπίτι. Ο Αντόνιο και ο Φραντσέσκο έχουν πολύ στενή σχέση. Εμπιστεύτηκα τον Φραντσέσκο γιατί ήταν πάντα πολύ προσεκτικός και πολύ ακριβής. Μου είχαν προτείνει 2 ή 3 φορές πολύ καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, αλλά το βασικό κριτήριο για μένα δεν είναι ο μισθός.

Οι εξελίξεις στο Qatargate 

Το βράδυ της Τετάρτης η Εύα Καϊλή έδωσε νέα κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή. Η ευρωβουλευτής αναμένεται να βρεθεί ξανά ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της. Υπενθυμίζεται ότι χθες κατέθεσε και ο πατέρας της ευρωβουλευτού, Αλέξανδρος Καϊλής.

Σε ό,τι αφορά τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σήμερα βρέθηκε ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένος για άλλον ένα μήνα ή αν θα αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η απόφαση του συμβουλίου αναβλήθηκε για τις 26 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, ο Μαρκ Ταραμπέλα παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του και του μέλους της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες της αραβικής χερσονήσου. Ο Βέλγος είναι ο ένας από τους δύο ευρωβουλευτές- μαζί με τον Αντρέα Κοτσολίνο- των οποίων οι αρχές της χώρας του έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας τους.

Επίσης, νωρίτερα σήμερα, η Μαρί Αρενά παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το όνομα της Βελγίδας ευρωβουλευτού έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο του Qatargate, λόγω των στενών επαφών της με τον Αντόνιο Παντσέρι, αλλά οι αρχές δεν έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας της.

 

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz