Connect with us

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ενίσχυση της οδοντιατρικής φροντίδας ζητούν οι οδοντίατροι

Published

on

«Γεια στο στόμα σου!» είναι το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για το 2024, που είναι Έτος Στοματικής Υγείας.

Την ανάγκη για βελτίωση της στοματικής υγείας των πολιτών και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της Πολιτείας στη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνουν οι Έλληνες οδοντίατροι. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκε σε νέους το 2023, ποσοστό 46,8% εξ αυτών χρειάστηκε οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Από αυτούς ποσοστό 32,0% δεν την έλαβε κάθε φορά που την χρειάστηκε. Και μάλιστα 9 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι η αιτία ήταν οικονομικοί λόγοι.

Με μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καλωσορίζουν το φετινό έτος αφιερωμένο στη στοματική υγεία, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου. «Την ημέρα αυτή που είναι θεσμοθετημένη από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναγγέλλουμε πως το 2024 θα είναι το Έτος Στοματικής Υγείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν σημαντικές δράσεις που έχουν ένα και μόνο στόχο: Την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την εμπέδωση ότι η στοματική υγεία είναι κρίσιμη για τη γενική υγεία και την ποιότητα της ζωής. Παράλληλα προσδοκούμε οι δράσεις αυτές να αποτελέσουν και τον μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία ώστε να χρηματοδοτήσει στο μέτρο του δυνατού τη φροντίδα της στοματικής υγείας για τον πληθυσμό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου ΑττικήςΑθανάσιος Υφαντής τόνισε «πως την ώρα που τα περισσότερα συστήματα υγείας επικεντρώνονται στην πρόληψη, η Οδοντιατρική θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό τους γιατί οι περισσότερες παθήσεις της στοματικής υγείας μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα αρχικά τους στάδια. Η οδοντιατρική πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης».

2024: Έτος Στοματικής Υγείας

Στόχος της καθιέρωσης του 2024 ως Έτους Στοματικής Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της στοματικής υγείας και η προσπάθεια υιοθέτησης μίας πρότυπης φροντίδας για τη στοματική μας κοιλότητα. Το μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το Έτος Στοματικής Υγείας είναι «γεια στο στόμα σου!» και αναδεικνύει την άρρηκτη σύνδεση της στοματικής με τη γενική υγεία και τα οφέλη της πρόληψης για τη στοματική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2024 είναι η πρώτη για την επόμενη τριετία εκστρατεία που θα φέρει τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα». Το μήνυμα αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να ενημερωθούν λεπτομερώς σχετικά με τη σημασία της στοματικής φροντίδας και να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη αξία της πρόληψης.

Στο πλαίσιο ανάληψης δράσεων για φέτος η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία διοργανώνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου ενημερωτική εκστρατεία στους σταθμούς της Ομόνοιας και του Ευαγγελισμού από τις 9 το πρωί με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ, με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για την ορθή φροντίδα των δοντιών, ενώ θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό αγωγής στοματικής υγείας σε όλα τα παιδιά.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση μαζί με τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης για τα Άτομα με Αναπηρία, την Πέμπτη 21 Μαρτίου -η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down- και ώρα 10πμ στο Κτηριακό Συγκρότημα ΑμεΑ στο Ελληνικό. Παράλληλα, τις μέρες αυτές θα πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις σε δήμους όλης της χώρας από τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

Επίσης, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρουσιάζει στα social media τον «Τούθη», τον κάστορα-οδοντίατρο, ο οποίος με το ολόλευκο χαμόγελό του θα δείξει βήμα-βήμα τι μπορεί να προσφέρει ένα υγιές στόμα.

Υγιές στόμα και γενική υγεία

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η ΕΟΟ θα παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο των οδοντιάτρων στην υιοθέτηση μίας καλής και συστηματικής στοματικής υγιεινής.

«Το υγιές στόμα αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και ευεξίας του ανθρώπου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθημερινής µας ζωής, καθώς με αυτό απολαμβάνουμε ένα γεύμα, συζητάμε, γελάμε µε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τραγουδάμε, φιλάμε», σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει:

«Δεν ξεχνάμε πως η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές µας δραστηριότητες. Παρότι τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτά παραμένει πολύ υψηλός. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Έτσι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και φυσικά η τακτική επίσκεψη στον/στην οδοντίατρο μας είναι τα σημαντικότερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τη στοματική μας υγεία» καταλήγει η ΕΟΟ.

newsbomb.gr

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz