Connect with us

Επιστήμη & Τεχνολογία

Η γη μόλις απέφυγε μια δυνητικά καταστροφική ηλιακή έκλαμψη

Published

on

Μια τεράστια έκρηξη ηλιακού υλικού, γνωστή ως στεφανιαία μαζική εκτίναξη ή CME, εντοπίστηκε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 03:36 π.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου. Το δυνητικά «καταστροφικό» CME έχει συγκριθεί με το συμβάν Carrington, το οποίο είναι η πιο έντονη γεωμαγνητική καταιγίδα στην καταγεγραμμένη ιστορία, που κορυφώθηκε από την 1η έως τις 2 Σεπτεμβρίου 1859.

Αυτό το γεγονός χτύπησε το «ίντερνετ» της εποχής, με τα τηλεγραφικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να αποτυγχάνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειριστές δέχτηκαν ηλεκτροπληξία και οι πυλώνες τηλεγράφων έριχναν σπινθήρες.

Η NASA είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι μια παρόμοια καταιγίδα σήμερα θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές επιπτώσεις στα σύγχρονα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα».

Ευτυχώς, το νέο CME βρισκόταν στην άλλη πλευρά του Ήλιου

Η NASA σχολίασε: «Αν και το CME εξερράγη από την αντίθετη πλευρά του Ήλιου, οι επιπτώσεις του έγιναν αισθητές στη Γη».

Εξήγησαν ότι τα διαστημόπλοια που περιφέρονται γύρω από τη Γη ανίχνευσαν ηλιακά ενεργειακά σωματίδια (SEP) από την έκρηξη, που σημαίνει ότι το CME ήταν αρκετά ισχυρό για να πυροδοτήσει έναν ευρύ καταρράκτη συγκρούσεων που κατάφεραν να φτάσουν στην πλευρά του Ήλιου.

Οι επιστήμονες του διαστημικού καιρού της NASA εξακολουθούν να αναλύουν το γεγονός για να μάθουν περισσότερα για το πώς πέτυχε αυτό το εντυπωσιακό και εκτεταμένο αποτέλεσμα.

Ο αστροφυσικός Dr. C. Alex Young, του suntoday.org, σχολίασε: “Αυτό ήταν ένα τεράστιο και γρήγορο γεγονός από την άλλη πλευρά του Ήλιου. Ένα εξαιρετικά γρήγορο και σπάνιο CME, 3000 km/s, 6,7 Mega mph”. 

Η έκρηξη είναι πιθανό να έπληξε κατά μέτωπο το Parker Solar Probe της NASA. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί αναμένουν την επόμενη λήψη δεδομένων από το διαστημόπλοιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την κοντινή προσέγγιση, για να μάθουν περισσότερα για αυτό το συμβάν και τυχόν πιθανές επιπτώσεις.

Από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ έχει στείλει προειδοποίηση για μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα G1. Αυτή η καταιγίδα συμβαίνει όταν μια ενεργειακή έκρηξη από τον ηλιακό άνεμο διαταράσσει τη μαγνητόσφαιρα της Γης, πυροδοτώντας τις λαμπερές λάμψεις του βόρειου σέλας. Μια καταιγίδα G1 επηρεάζει κυρίως περιοχές πιο βόρεια, ωστόσο, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 15 Μαρτίου, τα επίπεδα έφτασαν για λίγο τα G2, αυξάνοντας τις πιθανότητες το σέλας να μετακινηθεί προς τα νότια.

Το Space Weather Canada παρουσίασε ενεργά και θυελλώδη διαστήματα της γεωμαγνητικής καταιγίδας που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Κεμπέκ και τμήματα της βόρειας Βρετανικής Κολομβίας, Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν, Μανιτόμπα , Οντάριο και Νέα Γη. Οι υπόλοιπες νότιες περιοχές του Καναδά παρουσιάζουν επίσης κάποια άστατη δραστηριότητα.

Από χθες, οι Καναδοί στον βορρά απαθανατίζουν το θέαμα καθώς αποχρώσεις του πράσινου φώτιζαν τον νυχτερινό ουρανό. Το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Τι μας προστατεύει από τους διαστημικούς κινδύνους;

Η Γη διαθέτει δύο προστατευτικές ασπίδες, την ατμόσφαιρα και ένα μαγνητικό πεδίο. Η απώλεια αυτών των δύο θα σήμαινε το τέλος κάθε ζωής στον Γαλάζιο Πλανήτη. Αυτή τη στιγμή πολλά στοιχεία του γιγάντιου μαγνητικού πεδίου βρίσκονται σε κίνηση και πληθαίνουν οι εικασίες σχετικά με το εάν οι μαγνητικοί πόλοι της Γης θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να αντιστραφούν και να αποδυναμώσουν το πεδίο. Όμως πόσο πιθανό είναι αυτό και τι θα συνεπαγόταν;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτελεί έναν σύνθετο και δυναμικό προστατευτικό μηχανισμό του πλανήτη από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου. 

«Το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι μια σχετικά χαοτική διαδικασία», λέει ο Γιούργκεν Μάτσκα, ειδικός στον γεωμαγνητισμό από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ) στο Πότσνταμ.

Σε αντίθεση με τους γεωγραφικούς πόλους, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης δεν είναι καθόλου άκαμπτοι. Από στατιστική άποψη, η επαναλαμβανόμενη διαδικασία αντιστροφής των πόλων έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, σύμφωνα με τον Μάτσκα. «Η τελευταία αντιστροφή έγινε πριν από περίπου 780.000 χρόνια», δηλαδή περισσότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 300.000 έως 500.000 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης φάσεις στις οποίες δεν υπήρξε καμία αντιστροφή για εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τον Μάτσκα, «γνωρίζουμε από το 1840 ότι η συνολική ισχύς του μαγνητικού πεδίου μειώνεται», κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης στο νότιο ημισφαίριο, στις περιοχές της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και του Νοτίου Ατλαντικού, όπου το πεδίο είναι περίπου 30% ασθενέστερο από το αναμενόμενο. Στην Ευρώπη, ωστόσο, βρίσκεται και πάλι σε άνοδο.

Μπορεί να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι;

Στο πραγματικό μαγνητικό πεδίο δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής, λέει ο Μάτσκα, ωστόσο αυτή θα μπορούσε να προκληθεί λόγω των φαινομένων στο νότιο ημισφαίριο. Την εποχή της τελευταίας αντιστροφής του πεδίου δεν υπήρχαν άνθρωποι στη Γη, οπότε δεν υπάρχουν και σχετικές καταγραφές. Τα περισσότερα σχετικά ευρήματα από τους πυρήνες ωκεάνιων ιζημάτων έδειξαν μάλλον μικρό αντίκτυπο στην εξέλιξη ή την εξαφάνιση των ειδών.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά στην τεχνολογικά ανεπτυγμένη εποχή μας.  «Σίγουρα υπάρχει επίσης η πιθανότητα, αν μας χτυπήσει ένα ιδιαίτερα ισχυρό φαινόμενο, να υπάρξουν μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που μπορεί κανείς να φανταστεί», λέει ο Μάτσκα. 

Η ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο βαθμό το 2025

Η λεγόμενη ηλιακή δραστηριότητα αυξάνεται σήμερα και πάλι στον περίπου ενδεκαετή κύκλο της και το 2025 αναμένεται να φτάσει στον μέγιστο βαθμό. Ωστόσο, η εξασθένηση του μαγνητικού πεδίου δεν είναι τόσο ισχυρή, ώστε να υπάρχουν έντονοι φόβοι για σοβαρές επιπτώσεις από τις ηλιακές καταιγίδες. Πάντως, αν και δεν μπορεί κανείς να δει ή να ακούσει το μαγνητικό πεδίο στον εξωτερικό πυρήνα της Γης, επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας μετέτρεψαν σε ήχο τα μαγνητικά σήματα που καταμετρήθηκαν από δορυφορική αποστολή του ESA. Και τα ευρήματα είναι περισσότερο απειλητικά παρά καθησυχαστικά.

Μέσα στο 2022 η NASA σε προειδοποίηση της επισήμανε: 

“Tα ηλιακά συμβάντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς πλησιάζουμε στο ηλιακό μέγιστο του 2025. Θα επηρεάσουν τις ζωές και την τεχνολογία της Γης, καθώς και τους δορυφόρους, αλλά και τους αστροναύτες στο διάστημα. Οι στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) απελευθερώνονται από τις συχνές ηλιακές καταιγίδες και κατευθύνονται προς τη Γη, προκαλώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες και επηρεάζοντας όλες τις ηλεκτρικές υποδομές στον πλανήτη. Επιπλέον, αυτές οι καταιγίδες έχουν την ικανότητα να διαταράσσουν τους δορυφόρους και να επηρεάσουν τα πάντα, από την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το Διαδίκτυο”.

πηγες:

https://blogs.nasa.gov

https://www.spaceweatherlive.com

https://www.dorset.live

https://www.ctvnews.ca

https://www.dw.com

https://www.news247.gr

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz