ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου

Η κατάντια, η αδιαφορία και όλα τα συναφή σχόλια και αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωης στη θέα του βυθισμένου λεωφορείου στην παλαιά Λ. Ποσειδώνος είναι η μία όψη του νομίσματος, η ουσία, ωστόσο, είναι ότι κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα για τις αιτίες που οδήγησαν στον εγκλωβισμό και στη βύθιση του αστικού λεωφορείου στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 και ενώ η κακοκαιρία «Μπάλλος» βρισκόταν σε εξέλιξη τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι πρωτόγνωρες και ντροπιαστικές εικόνες του λεωφορείου δημοσιοποιήθηκαν σε εγχώρια αλλά και σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, με τους επιβάτες του πλημμυρισμένου οχήματος να προσπαθούν να απομακρυνθούν από αυτό περπατώντας μέσα σε νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, για να σωθούν και να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, αναλαμβάνει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης, Αντώνης Ελευθεριάνος, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του πλημμυρικού φαινομένου στο επίμαχο σημείο. Ο εισαγγελέας έχει εντολή να λάβει καταθέσεις ώστε να διακριβωθεί μεταξύ άλλων αν είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από κάθε αρμόδιο φορέα και αν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.

Το λεωφορείο Α1 εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς- Βούλα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΥ: “στις 14:45 στη γέφυρα της παλιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Πειραιά (στο ύψος του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”) και ενώ το όχημα εκτελούσε κανονικά το δρομολόγιό του, εφόσον δεν υπήρχε απαγόρευση διέλευσης, μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλος όγκος υδάτων από τα παρακείμενα έργα άρχισε να πλημμυρίζει τη γέφυρα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα του οχήματος. Άμεσα και με ψυχραιμία, ο οδηγός αποβίβασε τους επιβάτες και ενημέρωσε την Πυροσβεστική, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία της Εταιρείας”.

Σύμφωνα με τους φωτορεπόρτερ που κατέγραψαν το περιστατικό, το όχημα είχε περισσότερους από 25 επιβάτες τους οποίους ανέμενε να αποβιβαστούν ο οδηγός του οχήματος που κατέβηκε τελευταίος και ενώ το νερό είχε βυθίσει το μισό όχημα.

Με πληροφορίες από το Newscenter.gr