Connect with us

Επικαιρότητα

Φόβοι για αθλήτρια του Ιράν που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ

Published

on

Άγνωστη παραμένει η τύχη Ιρανής πρωταθλήτριας αναρρίχησης, η οποία έφυγε εσπευσμένα από τη Σεούλ μετά τον τελικό του Ασιατικού Πρωταθλήματος Αναρρίχησης στο οποίο διαγωνίστηκε χωρίς να φοράει τη χιτζάμπ, η χρήση της οποίας είναι υποχρεωτική βάση νόμου για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως περίστασης.

Η Ελνάζ Ρεκαμπί αγωνίστηκε στον τελικό χωρίς να φοράει τη μαντίλα που είναι υποχρεωτική και για τις αθλήτριες της χώρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη της στην εξέγερση που έχει σαρώσει τη χώρα της μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθικής.

Μέσα ενημέρωσης εκτός Ιράν προειδοποίησαν ότι μπορεί να υποχρεώθηκε από το καθεστώς της Τεχεράνης σε πρόωρη αποχώρηση από τη Νότια Κορέα και ενδέχεται να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σύλληψης με την επιστροφή της στο Ιράν. Η Τεχεράνη φυσικά διαψεύδει τις πληροφορίες.

Η στάση της Ρεκαμπί προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της ομοσπονδίας του Ιράν, η οποία απευθύνθηκε στην Ομοσπονδία Αναρρίχησης στη Σεούλ, λαμβάνοντας όμως την απάντηση ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί που να προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ από τις αθλήτριες στη διάρκεια των αγωνισμάτων.

Η οικογένεια και οι φίλοι της Ελνάζ Ρεκαμπί έχασαν επαφή μαζί της τη Δευτέρα, αφού η ίδια τους είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι ήταν με έναν Ιρανό αξιωματούχο, μεταδίδει το BBC.

Σήμερα, η ιρανική πρεσβεία είπε ότι η αθλήτρια έχει επιστρέψει στην Τεχεράνη.

«Η κα Ελνάζ Ρεκαμπί αναχώρησε από τη Σεούλ για την Τεχεράνη το πρωί της Τρίτης, μετά τον τελικό αναρρίχησης του Ασιατικού Πρωταθλήματος», ανέφερε η δήλωση της πρεσβείας.

«Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Νότια Κορέα αρνείται σθεναρά όλες τις ψεύτικες ειδήσεις, τα ψέματα και τις ψευδείς πληροφορίες για την κα Ελνάζ Ρεκαμπί», προσθέτει η ίδια πηγή.

Η Ράνα Ραχίμπουρ του περσικού παραρτήματος του BBC λέει ότι υπάρχει ανησυχία ότι η Ρεκαμπί θα οδηγηθεί απευθείας στη φυλακή κατά την επιστροφή της στο Ιράν. Στις φυλακές του Εβίν όπου οδηγούνται όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι διαδηλωτές και ακτιβιστές που ασκούν δημόσια κριτική στο θεοκρατικό καθεστώς και συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των γυναικών.

Πριν από δύο χρόνια, η Σορέ Μπαγιάτ, Ιρανή διαιτητής σκακιού είπε ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της μετά από φωτογραφία που κυκλοφόρησε στην οποία εμφανιζόταν να μην φορά τη χιτζάμπ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκακιού γυναικών στη Σαγκάη.

Η Μπαγιάτ επέμεινε ότι φορούσε μια μαντίλα χαλαρά στα μαλλιά της, αλλά στη συνέχεια διέφυγε στη Βρετανία και ζήτησε άσυλο αφού προειδοποιήθηκε ότι θα συλληφθεί εάν επέστρεφε στο Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μπαγιάτ εξέφρασε ανοιχτή τη στήριξή της στην εξέγερση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να μπει τέλος στη βίαιη καταστολή κατά των διαδηλωτών.

Τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι 215 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αρχές αρνούνται ότι έχουν σκοτώσει διαδηλωτές και αντ’ αυτού επιμένουν στη γραμμή κατηγορίας των «ταραχοποιών» που υποστηρίζονται από τη Δύση.

πηγη: efsyn.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz