Connect with us

Επικαιρότητα

Το διάβασμα μπορεί να βελτιώσει την Ψυχική Υγεία

Published

on

Μία νέα έρευνα μελετά την επίδραση του διαβάσματος σε ποικίλες πτυχές της ψυχικής υγείας.

Πολλοί βιβλιόφιλοι ανησυχούν ότι η ευρέως διαδεδομένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οδηγεί σε πτώση στο διάβασμα βιβλίων. Όμως, ένας σημαντικός αριθμός ερευνών, δείχνει ότι οι τάσεις στο διάβασμα βιβλίων έχουν παραμείνει σταθερές τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση του 2017 βρήκε ότι το 35% των Αμερικανών, διαβάζουν 10 ή περισσότερα βιβλία το χρόνο, στο ίδιο επίπεδο με το 2002. Παρομοίως, μία έρευνα σε ένα ερευνητικό φόρουμ, βρήκε ότι οι σχετικές με το διάβασμα συνήθειες, παρέμειναν κατά κύριο λόγο απαράλλαχτες από το 2012 έως το 2016, με τον μέσο άνθρωπο να διαβάζει 4 βιβλία το χρόνο.

Περιέργως, αυτή η έρευνα βρήκε ότι το 27% των Αμερικανών δεν διάβασαν καθόλου βιβλία το 2016.

Βιβλιοθεραπεία

Μία σχετικά άγνωστη παρέμβαση για την ψυχική υγεία είναι η βιβλιοθεραπεία ή η θεραπεία διαβάσματος. Αυτή αναφέρεται κυρίως σε οργανωμένα προγράμματα διαβάσματος βιβλίων, τα οποία εφαρόζονται από κλινικές, βιβλιοθήκες ή σχολεία, που στοχεύουν στην ανάκαμψη ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τέτοιου είδους ομάδες παραμένουν στην αφάνεια, παρά τις προσπάθειες οργανισμών, όπως ο Αμερικάνικος Σύνδεσμος Βιβλιοθηκών, που φιλοξενεί αρκετές πηγές βιβλιοθεραπείας στον ιστότοπό του για ενήλικες και παιδιά.

Ο όρος βιβλιοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης, για να αναφερθούμε στο αυτο-παρακινούμενο διάβασμα βιβλίων, που κάνει ένα άτομο με ψυχική ασθένεια. Αυτό μπορεί να το προτείνει κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας, κάποιο μέλος της οικογένειας, ή απλά να το ακολουθήσει κάποιος από μόνος του.

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει αν η βιβλιοθεραπεία μπορεί να διευκολύνει την ανάκαμψη από μια ψυχική ασθένεια. Σε μια 3ετή μελέτη, παρατηρήθηκε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από ένα πρόγραμμα βιβλιοθεραπείας, εύρημα που επαναλήφθηκε σε πιο πρόσφατες επαναναλύσεις και συστηματικές ανασκοπήσεις.


Πηγη psychologynow.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz