Connect with us

Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ορατός ο κίνδυνος λιμού – Τι μέτρα εξετάζουν οι ηγέτες της G7

Published

on

Η πιθανότητα να επικρατήσει λιμός σε κάποιες χώρες λόγω των ελλείψεων στα τρόφιμα που προκαλούνται από τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη (24.3.2022) από τους ηγέτες των χωρών της G7, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι η πιθανότητα ενός λιμού είναι «πραγματική» ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι είναι «αναπόφευκτος» σε βάθος 12 – 18 μηνών, λόγω των ελλείψεων στα τρόφιμα που θα προκληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τις πιθανές ελλείψες, χαρακτήρισε την Ουκρανία και τη Ρωσία «καλάθι ψωμιού» για την Ευρώπη, διότι οι προμήθειες από τις δύο χώρες μαζί, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού.

«Το τίμημα των κυρώσεων δεν επιβάλλεται μόνο στη Ρωσία. Επιβάλλεται και σε πάρα πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και της χώρας μας επίσης», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τις G7 για αυτό το θέμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο, καθώς ο Καναδάς, ο οποίος είναι επίσης μεγάλος, σημαντικός παραγωγός, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε και να μοιράζουμε πιο γρήγορα τα τρόφιμα… Επιπλέον, μιλήσαμε για την προτροπή όλων των ευρωπαϊκών χωρών και όλων των άλλων να μην εφαρμόζουν περιορισμούς στο εμπόριο, ιδιαίτερα στην αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Μακρόν: «Αναπόφευκτος ο λιμός» σε 12 με 18 μήνες

«Ο πόλεμος θα δημιουργήσει μια επισιτιστική κρίση, εξαιρετικά σοβαρές ανθρωπιστικές καταστάσεις σε αρκετές χώρες και είναι βέβαιο ότι θα έχει τεράστιες πολιτικές συνέπειες σε αρκετές χώρες», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε από το Ελιζέ, η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως (33 εκατομμύρια τόνοι το 2021) με την Ουκρανία να μην απέχει πολύ (τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας, με 20 εκατομμύρια τόνους το 2021).

Το έγγραφο εκτιμά ότι 27 κυρίως χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προμηθεύονται πάνω από το 50% του σιταριού τους από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Η τριμερής πρωτοβουλία που ορίζεται στο έγγραφο θα βασίζεται σε μέτρα, όπως η διάθεση αποθεμάτων σιτηρών για την «αποφυγή τυχόν ελλείψεων και τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα», την αύξηση των ορίων παραγωγής και την ενίσχυση των επενδύσεων στη βιώσιμη γεωργία στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως αναφέρει το CNN.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz