Connect with us

Press-ing

«ΟΧΙ» και από τον Εκπρόσωπο της ΠΝΟΗΣ στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Published

on

Οι ανακοινώσεις με θέμα το σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου συνεχίζονται. Τη σκυτάλη παίρνει ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΝΟΗΣ, παρ ότι ομολογουμένως είναι στα 3 αυτά χρόνια νέας θητείας αποστασιοποιημένος και με παρεμβάσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, και παρ ότι η παράταξη του φαίνεται εκτεθειμένη με την αρνητική της ψήφο αφού  επέλεξε να καταψηφίσει “πατώντας” στο κόστος και την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στον εργολάβο, την κατασκευή του σχολείου. Ενός σχολείου που θα βγάλει τους μαθητές από τα λυόμενα στα οποία λαμβάνουν παιδεία εδώ και χρόνια. Ενός σχολείου που και ο κύριος Ντιγκιρλάκης ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών επί Αλέξανδρου Πνευματικού είχε ευθύνη να αποδώσει πριν απο χρόνια στην Αρχαία Κόρινθο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΝΟΗΣ λοιπόν με την ανακοίνωσή του ακολουθεί τα χνάρια του επικεφαλής και την ίδια εσφαλμένη οδό. Την οδό του καταλογισμού ευθυνών, της καταγραφής παραλείψεων και της εστίασης στο κόστος και στην αποζημίωση στον εργολάβο. Γιατί είναι η οδός αυτή εσφαλμένη; 

Για τον απλό λόγο που λέει οτι ο εργολάβος έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε αποζημίωση. Η αποζημίωση μάλιστα μπορούσε να είναι ακόμα και διπλάσια των 670 χιλιάδων ευρώ που σήμερα θα πάρει. Ποιό ήταν το δίλημμα λοιπόν των παρατάξεων;

Το δίλημμα ήταν εάν ο δήμος απλά θα δώσει αποζημιώσει, θα χάσει το έργο και θα προσπαθήσει να βρει τρόπο εκτέλεσης του με διαδικασίες απο την αρχή Η εάν θα δώσει την αποζημίωση των 670 χιλιάδων ευρώ με παράλληλη εκτέλεση του έργου.

Σε αυτό το δίλημμα δεν χωρούσαν ευθύνες. Δεν χωρούσαν αιτιάσεις καθυστέρησης, δεν χωρούσαν και δεν χωράνε πολιτικά παιχνίδια.

Ή θα δώσει αποζημίωσε και δεν θα έχεις έργο. Ή θα δώσεις αποζημιώσει και ο εργολάβος θα κατασκευάσει το σχολείο. Γιατί εκεί αγαπητοί αναγνώστε ήταν η επιτυχία της διαπραγμάτευσης. Να δεχτεί ο εργολάβος να εκτελέσει το έργο ενώ απλά θα μπορούσε να πάρει τα χρήματα της αποζημίωσης και να φύγει!

Οι παρατάξεις του νυν και του πρώην δημάρχου σε αυτό το δίλημμα απάντησαν το αυτονόητο. Να δοθεί η αποζημίωση αφού εκ νόμου προβλέπεται και ο ανάδοχος να ολοκληρώσει την κατασκευή του σχολείου.

Η παράταξη του κ.Σταυρέλη χάνοντας την ουσία, επέλεξε να καταψηφίσει θεωρώντας πως έτσι δεν συμφωνεί στην σπατάλη δημοσίου χρήματος. Πολιτική επιλογή και θέση σαφώς και αποδεκτή. Όμως αυτή η επιλογή συνάμα σημαίνει πως είπε ΟΧΙ και στην κατασκευή του σχολείου.

Για τις ευθύνες, τις καθυστερήσεις και τα όσα άλλα αναφέρονται, οι μαθητές , οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι κάτοικοι της Αρχαίας δεν ενδιαφέρονται. Ενδιαφέρονται για την κατασκευή του σχολείου και αυτό ζητούσαν από τους αιρετούς. ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος έπραξαν το καθήκον τους προς την Αρχαία.

Η παράταξη της ΠΝΟΗΣ έμεινε με την σημαία της επανάστασης ψηλά σε έναν πόλεμο που ο μοναδικός χαμένος θα ήταν η Αρχαία Κόρινθος. Εκ του αποτελέσματος βέβαια και τις αντιδράσεις που έρχονται απο την περιοχή για την στάση της παράταξης Σταυρέλη φαίνεται πως , τελικά, χαμένη θα είναι η ΠΝΟΗ.

Στην ανακοίνωση Ντιγκιρλάκη που ακολουθεί μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε τα εξής: 

  • Γίνεται λόγος προφανώς ειρωνικά για μια “μνημειώδη απόφαση” της οικονομικής επιτροπής. Δεν θεωρεί ο εκπρόσωπος της ΠΝΟΗΣ σημαντική την απόφαση εκτέλεσης του έργου που διακαώς θέλει η Αρχαία Κόρινθος;
  • Γίνεται λόγος για την απουσία εργασιών τα τελευταία 2 έτη. Δεν γνωρίζει ο εκπρόσωπος της ΠΝΟΗΣ πως τα έργα δεν εκτελούνταν λόγω σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων και απαίτησης εκ του ΚΑΣ τροποποίησης μελετών;
  • Τίθεται ερώτημα για το χρόνο αιτήματος διάλυσης της εργολαβίας. Δεν ενημερώθηκε  ο εκπρόσωπος της ΠΝΟΗΣ από τον επικεφαλής του πως η αίτηση έγινε αρχές του χρόνου; Είχε μάλιστα υπάρξει τότε και δημόσια αναφορά Σταυρέλη για το θέμα. Δεν παρακολουθούσε τις εξελίξεις ο κ.Ντιγκιρλάκης;
  • Πουθενά δεν αναφέρεται πως η “μνημειώδης απόφαση” της οικονομικής επιτροπής είναι για συνέχιση κατασκευής του έργου. Αναφέρει μόνο την καταβολή της αποζημίωσης που εκ του νόμου προκύπτει. Η ίδια έλλειψη αναφοράς καταγράφεται και στην ανακοίνωση του κ.Σταυρέλη. Τυχαίως;
  • Γίνεται λόγος τέλος για “έλλειμα’ της δημοτικής αρχής. Προφανώς και ξεχνά ο εκπρόσωπος της ΠΝΟΗΣ πως το σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου μετρά διαδικασίες μιας δεκαετίας και πως ο ίδιος ήταν εκ των ηγετικών στελεχών στην 13ετή δημαρχιακή θητεία του Αλέξανδρου Πνευματικού. 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΤΙΓΚΙΡΛΑΚΗ 

ΛΙΓΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
Είναι αλήθεια, ότι σε αυτή τη δημοτική περίοδο όταν φτάνουμε στο σημείο να πούμε ότι έχουμε δει τα πάντα, πάντα κάτι θα σκαρφιστούν οι σεναριογράφοι, και μια νέα αρνητική εξέλιξη θα ακολουθήσει.
Προχθές η οικονομική επιτροπή του Δήμου μας, πήρε μια μνημειώδη απόφαση.
Αποφάσισε κατά πλειοψηφία, που δημιουργήθηκε από το ΝΑΙ του νυν δημάρχου αλλά και του προηγούμενου;;;;;, να δώσει χωρίς να έχει εμφανιστεί ούτε εργάτης στην Αρχαία Κόρινθο, 670,000 ευρώ (ολογράφως ΕΞΑΚΟΣΙΕΣ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ), στην εταιρεία που είχε υπογράψει σύμβαση πριν δυο χρονια, για την κατασκευή του σχολείου. Ξανατονίζω χωρίς να έχει εμφανιστεί ούτε εργάτης.
Δυστυχώς τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή συνολικά, είναι αμείλικτα:
1. Γιατί επί δύο χρόνια δεν έγινε το παραμικρό;
2. Ποιος έχει την ευθύνη για τη μη εκτέλεση του έργου; O εργολάβος; Ο Δήμος;
3. Πότε κατέθεσε ο εργολάβος αίτηση διάλυσης της σύμβασης; Ποιες ήταν οι ενέργειες που έκανε ο Κος Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, εντος των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος;
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε, γιατί επι της ουσίας μας δίνει το μέγεθος του ελλείματος της σημερινής δημοτικής αρχής, είναι το εξής:
Μετά την υπογραφή της σύμβασης τον Μάιο του 2020, ο Δήμο μας, που πλέον κατα τα λεγόμενα των κρατούντων έχει πάει σε άλλο επίπεδο, χρειάστηκε 1 (ολογράφως ΕΝΑ) ολόκληρο χρόνο για να αναθέσει τη σύμβαση, για την τροποποίηση σημείων της στατικής μελέτης που είχε ζητήσει η αρχαιολογία. Και άλλοι 8 μήνες έως την έγκρισή της.
ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΙΑΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ξέρω ότι απάντηση επι της ουσίας δε θα δώσουν. Αφού άλλωστε την επόμενη της οικονομικής επιτροπης οι σχετικές φωτογραφίες στο χώρο που ΘΑ γίνει το σχολείο βγήκαν, οι υποσχέσεις που τρία χρόνια τώρα λέγονται, ξαναειπώθηκαν. Και το γαιτανάκι του παραλόγου στο Δήμο μας συνεχίζεται.
ΥΓ: Η τελευταία προηγούμενη δημόσια παρέμβαση του εκπροσώπου της ΠΝΟΗΣ ήταν τον Φεβρουάριο του 2021  για το θέμα της μελέτης του ΞΕΝΙΑ , θέμα το οποίο επίσης είχε καταψηφίσει η ΠΝΟΗ οδηγώντας το σε αδιέξοδο. Αυτό είναι το ενδιαφέρον για το καλό του τόπου; Εκτός κι αν στο διάστημα αυτό, τίποτε άλλο σοβαρό δεν κατεγράφη ώστε να ωθήσει τον εκπρόσωπο τύπου της ΠΝΟΗΣ να τοποθετηθεί. 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz