Connect with us

Επικαιρότητα

Εντυπωσιακό! Το φωτοστέφανο του φεγγαριού ορατό στην Κορινθία

Published

on

Χτες, 28 Νοεμβρίου 2020 γύρω από το φεγγάρι σχηματίστηκε  ένα δαχτυλίδι που ήταν ορατό στην Κορινθία, γνωστό ως Άλως (halo) στη μετεωρολογία.

Είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, ιδίως όταν συνδυάζεται με ένα μεγάλο φεγγάρι όπως το χθεσινό,το οποίο πολλοί συμπολίτες μας απαθανάτισαν με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τους !

Το ολόγιομο φεγγάρι καλύφθηκε από ένα φωτεινό στέμμα, φαινόμενο το οποίο προκλήθηκε από τη διάθλαση και την ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Καθώς, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων,τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Τα γνωμικά των παλιών ψαράδων είναι χαρακτηριστικά: «Κύκλο έχει το φεγγάρι για βροχή και ανεμοζάλη». «Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού χειμώνας». «Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού βρεχάμενος».

Γενικά το φαινόμενο αυτό ανήκει στις «υφεσιακές» καταστάσεις δηλαδή όταν ακολουθεί ύφεση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και ασφαλές προγνωστικό κριτήριο καιρού, παρότι συνήθως το ακολουθούν θύελλες. Αρκετοί αναφέρουν πως τα σύννεφα αυτά προηγούνται κατά 24 με 48 ώρες από κάποια καταιγίδα, έτσι, το φωτοστέφανο της Σελήνης είναι σύμφωνα με κάποιους ένας προάγγελος κακοκαιρίας.

Πηγή:loutrakiblog.gr

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz