Connect with us

Υγεία

Εκατοντάδες χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού βρέθηκαν σε συσκευασίες τροφίμων

Published

on

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Μια νέα άκρως αποκαλυπτική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν 200 χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων και, ακόμη χειρότερα, δεκάδες από τις καρκινογόνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι 76 γνωστές ή δυνητικές καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και προέρχονται από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, μπορούν να βρεθούν στους ανθρώπους», δήλωσε στο CNN η συν-συγγραφέας της μελέτης, Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Food Packaging Forum.

«Το να απαλλαγούμε από αυτές τις γνωστές ή ύποπτες καρκινογόνες ουσίες στην προμήθεια των τροφίμων μας είναι μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη του καρκίνου», πρόσθεσε η ίδια.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται εν μέσω μίας απότομης αύξησης των διαγνώσεων καρκίνου μεταξύ των νέων. Μελέτη του περασμένου Ιανουαρίου με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσε ότι οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί σταθερά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως αναφέρει η nypost.

Ο κατάλογος

Το 2007, ο οργανισμός επιστημονικών ερευνών Silent Spring Institute δημοσίευσε έναν κατάλογο με 216 χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν όγκους στους μαστούς των τρωκτικών. Μια επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού τον Ιανουάριο του 2024, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, βρήκε 921 πιθανώς καρκινογόνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 642 που μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή οιστρογόνων ή προγεστερόνης, έναν άλλο γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Toxicology, συνέκρινε την παραπάνω βάση δεδομένων του Silent Springs Institute με τη βάση δεδομένων FCChumon, η οποία δημιουργήθηκε από το Food Packaging Forum και καταγράφει τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και έχουν ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα, στο αίμα, στα ούρα και στους ιστούς.

Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες προήλθε από τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων, 89 ύποπτες καρκινογόνες ουσίες βρέθηκαν σε χάρτινα και χαρτονένια δοχεία.

«Το χαρτί έχει πρόσθετα όπως γαλακτωματοποιητές και συγκολλητικές ουσίες, π.χ. αν τα χαρτιά είναι κολλημένα μεταξύ τους ή αν υπάρχει ένα πλαστικό στρώμα κολλημένο στο χαρτί», δήλωσε η Muncke.

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν στη μελέτη ήταν οι δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις ή PFAS (υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες). Οι τελευταίες, χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων για να αποτρέψουν το λίπος και τα υγρά να διαπεράσουν τα περιτυλίγματα των τροφίμων και τα χαρτονένια ποτήρια. Οι PFAS μπορούν επίσης να βρεθούν στο μελάνι που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση λογότυπων και οδηγιών στις συσκευασίες τροφίμων.

Οι PFAS συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη, καρκίνο και διάφορες χρόνιες ασθένειες, καθώς και με περιορισμένη απόκριση στα εμβόλια, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Η Silent Spring δήλωσε ότι οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες ως εξής:

  • Αφαιρώντας το λίπος και την πέτσα από το κρέας και τα ψάρια πριν από το μαγείρεμα, για να αποφύγετε τους ρύπους που μπορούν να συσσωρευτούν στο λίπος, και αποστραγγίζοντας αυτό που συσσωρεύεται κατά το μαγείρεμα.
  • Επιλέγοντας μικρότερα, νεότερα θαλασσινά και αποφεύγοντας κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή υγρά τρόφιμα συσκευασμένα σε πλαστικό ή επενδεδυμένο χαρτόνι.
  • Επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν είναι δυνατόν.
  • Αποφεύγοντας το ψήσιμο σε κάρβουνα του κρέατος και το κάψιμο στο τηγάνι.
  • Προτιμώντας στον φούρνο μικροκυμάτων και στην αποθήκευση τροφίμων το γυαλί αντί για το πλαστικό.
  • Προτιμώντας γυάλινη ή ανοξείδωτη καφετιέρα.
  • Αποσύροντας σταδιακά τα αντικολλητικά τηγάνια από την κουζίνα σας.
  • Χρησιμοποιώντας γυάλινα ή ανοξείδωτα μπουκάλια νερού αντί για πλαστικά.
  • Αποφεύγοντας να πίνετε από ψύκτη νερού που τροφοδοτείται από πλαστικές κανάτες.
  • Χρησιμοποιώντας φίλτρα στερεού μπλοκ ή κοκκώδους άνθρακα για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού.

newsbeast.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz