Connect with us

Ελλάδα

Εργασία: Μετά τη «σιωπηρή παραίτηση» έρχεται η «σιωπηρή πρόσληψη»

Published

on

Το 2023 μετρά ήδη μία εβδομάδα και ακολουθεί μία τριετία -τουλάχιστον- με σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας. Τώρα φαίνεται ότι αναδύεται μια ακόμα νέα τάση, για την οποία θα πρέπει να προετοιμαστούν εργοδότες και εργαζόμενοι: οι «σιωπηρές προσλήψεις».

 

«Σιωπηρή πρόσληψη» είναι όταν ένας οργανισμός αποκτά νέες δεξιότητες χωρίς στην πραγματικότητα να προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, εξηγεί στο CNBC η Emily Rose McRae , η οποία ηγείται της ερευνητικής ομάδας εργασίας του μέλλοντος της Gartner από την ίδρυσή της το 2019, εστιάζοντας στις πρακτικές HR.

 

Μερικές φορές, σημαίνει προσλήψεις περιορισμένου χρόνου για συγκεκριμένη εργασία κι άλλες φορές, σημαίνει να ενθαρρύνουμε τους σημερινούς υπαλλήλους να μετακινηθούν προσωρινά σε νέους ρόλους εντός του οργανισμού, υπογραμμίζει η McRae.

 

«Η πραγματικότητα για την επόμενη χρονιά είναι – είτε πάμε σε ύφεση είτε όχι -ότι  όλοι είναι λίγο νευρικοί», υποστηρίζει και προσθέτει ότι «σε πολλές περιπτώσεις, οι οργανισμοί δεν κάνουν απαραίτητα πάγωμα προσλήψεων ή απολύσεις, αλλά ίσως επιβραδύνουν λίγο την πρόσληψή τους».

 

Αλλά κάθε εργοδότης έχει ακόμα οικονομικούς στόχους να εκπληρώσει — συχνά, φιλόδοξους.

 

«Η έλλειψη ταλέντων για την οποία μιλούσαμε όλο το 2022 δεν έχει εξαφανιστεί», λέει η McRae. «Έτσι, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη για ταλέντα».

 

 

 

 

Γιατί η σιωπηρή πρόσληψη είναι στον ορίζοντα

 

Η σιωπηρή πρόσληψη αφορά στην κάλυψη μιας οξείας, άμεσης ανάγκης, ακόμα κι αν τεχνικά δεν περιλαμβάνει καμία νέα πρόσληψη. Η ιδέα είναι να δοθεί προτεραιότητα στις πιο κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες σε μια δεδομένη στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει προσωρινή ανάμειξη των ρόλων των σημερινών εργαζομένων.

 

Η McRae αναφέρεται σε αυτό ως «εσωτερική σιωπηρή πρόσληψη». Αναφέρει ένα πρόσφατο παράδειγμα: την αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas, η οποία ζήτησε από τα στελέχη να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού πέρυσι, εν μέρει, με την εκ περιτροπής διαχείριση των αποσκευών .

 

«Τα στελέχη το κάνουν εν μέρει επειδή είναι το σωστό για να συνεχίσει η εταιρεία, αλλά είναι επίσης απλώς μια εναλλαγή που έχει νόημα για πολλούς ανθρώπους», λέει η McRae, σημειώνοντας ότι απέκτησαν επίσης μια βαθύτερη κατανόηση του νέου αντικειμένου.

 

Εξωτερική πρόσληψη

 

Εναλλακτικά, οι εταιρείες με λίγους μετακινούμενους υπαλλήλους μπορούν να προσλάβουν βραχυπρόθεσμους εργαζόμενους για να βοηθήσουν στη διατήρηση των πραγμάτων στη διάρκεια του έτους. Η McRae αποκαλεί αυτή την τάση «εξωτερική σιωπηρή πρόσληψη».

 

Η σιωπηρή παραίτηση

 

Το καλοκαίρι εμφανίστηκε μια τάση στην αγορά εργασίας η οποία έλαβε το όνομα «σιωπηρή παραίτηση» και επί της ουσίας σημαίνει να μην παίρνει κανείς την εργασία του στα σοβαρά.

 

Η φράση αυτή έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο TikTok, καθώς νέοι σε ηλικία επαγγελματίες δεν επιθυμούν να «ξεπεράσουν τον εαυτό τους» στην καριέρα τους, χαρακτηρίζοντας αυτή την έλλειψη ενθουσιασμού ως μια μορφή «παραίτησης».

 

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για πραγματική παραίτηση, τονίζουν οι εν λόγω επαγγελματίες. Στην ουσία, παραμένετε κανονικά στην εταιρεία όπου εργάζεστε – αλλά, ταυτόχρονα, αφιερώνετε περισσότερο χρόνο και σε πράγματα που κάνετε εκτός εργασίας.

 

Τα εν λόγω βίντεο στο TikΤok ποικίλλουν – μπορεί να αφορούν απλές σκέψεις εργαζομένων για την εύρεση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή και διάφορα σαρκαστικά αστεία. Ορισμένοι εργαζόμενοι θέτουν αυστηρά όρια μεταξύ υπερωριών και οικογένειας, ώστε να μπορούν να διαχωρίζουν την επαγγελματική από την προσωπική τους ζωή. Άλλοι εργάζονται κανονικά το οχτάωρό τους, κάνοντας απλώς όσα χρειάζεται για να βγάλουν τα προς το ζην. Πολλοί, ακόμη, δήλωσαν ότι θα ήθελαν η καριέρα τους να μην ορίζει την ταυτότητά τους.

Φυσικά, όταν ξεκινάμε να αποτελούμε μέρος του εργατικού δυναμικού, συνειδητοποιούμε ότι το να έχουμε μία θέση εργασίας δεν είναι κάτι το απλό. Το να «κουμαντάρουμε» τους εργοδότες μας και τον τρόπο με τον οποίο «κακομεταχειρίζονται» τους εργαζομένους τους δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Πολλοί, ακόμη, από τους εργαζομένους, που όταν είναι νέοι υποστηρίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να ανελιχθούν στην ιεραρχία, καταλήγουν, εν τέλει, να αλλάξουν άποψη.

 

Η διαφορά, σήμερα, έγκειται στο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν TikTok και ότι υπάρχουν διάφορα hashtag που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκφραστούν. Και οι εν λόγω εικοσάρηδες εντάχθηκαν στον κόσμο της εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται, όπως, π.χ. η δυσκολία να τεθούν όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

 

Πολλοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι είναι και πάλι έτοιμοι να αποτελέσουν μέρος της σημερινής ισχυρής αγοράς εργασίας. Πρόσφατα, ωστόσο, στοιχεία από τη Gallup καταδεικνύουν ότι η αφοσίωση των εργαζομένων στα καθήκοντά τους δεν είναι η ίδια με παλιά.

 

 

 

 

 

Πηγή: OT

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz