Connect with us

Άρθρα

Βόζεμπεργκ στο MyPressnet.gr: Ο χαμηλός δείκτης της αγοραστικής δύναμης επικεντρώνεται στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή

Published

on

Η ευρωβουλευτής και υποψήφια, για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, έδωσε συνέντευξη στο MyPressnet.gr, απατώντας σε καίρια θέματα σχετικά με τη θέση και την κατάσταση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που έθεσε το MyPressnet.gr και οι απαντήσεις της υποψήφιας ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζεμπεργκ:

  1. Το αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, πριν λίγους μήνες, σημαίνει κάτι για τις ευρωεκλογές στις 9/6;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τον πήχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου στο ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.

Η σωστή και ορθολογική σύγκριση γίνεται μεταξύ ομοίων πραγμάτων. Δεν συγκρίνουμε βουλευτικές με ευρωεκλογές.

Η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβε 33% και ένα μήνα αργότερα στις βουλευτικές έλαβε 40%. Ο ίδιος κανόνας επαληθεύθηκε σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις που διεξήχθησαν βουλευτικές και ευρωεκλογές εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

Ιστορικό αλλά και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πρώτων ευρωεκλογών που διεξήχθησαν στην πατρίδα μας το 1981, την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές, όταν το ΠΑΣΟΚ έλαβε 48% στη μία κάλπη και 40% στην άλλη, δηλαδή 8% λιγότερο στην ευρωκάλπη, ενώ είχαμε ταυτόχρονη διεξαγωγή!

  1. Είστε ικανοποιημένη από τα όσα πετύχαμε ως Ελλάδα στην ευρωβουλή;

Είναι δύσκολο να κάνω τον απολογισμό μιας ολόκληρης πενταετίας σε λίγες μόνο γραμμές. Όμως αυτό που κατά γενική παραδοχή έχει αλλάξει, είναι η εικόνα της πατρίδας μας στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας και από ουραγοί της Ευρώπης είμαστε πλέον βασικοί συνδιαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων και η φωνή μας ακούγεται πιο δυνατά στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε, με προσωπική πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε αποφάσεις που αφορούσαν ολόκληρη την Ευρώπη, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ψηφιακό πιστοποιητικό και το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Μάλιστα ήταν πρωτοβουλίες που τις στηρίξαμε απέναντι σε άλλες χώρες με αντίθετα συμφέροντα και τελικά πετύχαμε το στόχο μας.

  1. Σύμφωνα με τη Εurostat η θέση της Ελλάδας στην αγοραστική δυναμική στην Ευρώπη βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με τελευταία να είναι η Βουλγαρία. Πώς το σχολιάζετε;

Η Ελλάδα σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες εμφανίζει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού έχουν εντυπωσιάσει θετικά αγορές και επενδυτές με χειροπιαστά αποτελέσματα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το ρεκόρ 20ετίας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αναγνωρίζω βεβαίως ότι πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται και τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Ωστόσο ο δείκτης της αγοραστικής δύναμης, την οποία εντέχνως προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει προφανή εξήγηση. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται από τις τιμές των αγαθών σε συνδυασμό με το ύψος των εισοδημάτων, τα οποία όμως στην Ελλάδα σε σημαντικό ποσοστό δεν δηλώνονται.

Συγκεκριμένα πέρυσι δηλώσαμε στην εφορία εισοδήματα 80 δις ευρώ και ξοδέψαμε 140 δις ευρώ. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση δίνει αγώνα.

  1. Πώς σχολιάζετε το γεγονός, ότι η κα. Καρυστιανού (μητέρα θύματος στα Τέμπη) κατέφυγε στο Ευρωκοινοβούλιο, για να επικοινωνήσει τα αίτια και τυχόν υπαίτιους του δυστυχήματος; Καθώς και τις έντονες αντιδράσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη (και άλλων υπουργών) κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέα, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση των ερευνών;

Η τραγωδία των Τεμπών μας συγκλόνισε όλους και δεν επιδέχεται πολιτική εκμετάλλευση. Θεωρώ μεγάλο λάθος κάποιοι να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο επιδιώκοντας κομματικά οφέλη.

Σε ό, τι αφορά στη δίκη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, με πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επιταχύνθηκε η διαδικασία και η δίκη θα ξεκινήσει σύντομα, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν έξι χρόνια, όπως συνέβη με τη δίκη για το Μάτι.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη.

  1. Η αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα είναι γεγονός, καθώς από την αρχή του χρόνου, μόλις 3 μήνες, είχαμε 5 γυναικοκτονίες; Δεν θα έπρεπε να κατοχυρωθεί νομικά, κατά τη γνώμη σας, ο όρος «γυναικοκτονία»; Γιατί δεν γίνεται;

Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, δοθέντος ότι στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ επανήλθε η ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, βιασμού και πρόκλησης βαριάς ή επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η ανθρωποκτονία προφανώς δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από το νομοθέτη ανάλογα με το φύλο του θύματος γιατί αυτό θα παραβίαζε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Σε ό, τι αφορά στην επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για νομική κατοχύρωση του όρου, θα ήθελα να επισημάνω την προφανή υποκρισία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπραξε κάτι τέτοιο, αλλά και “έσπασε” για πρώτη φορά τα ισόβια ως ποινή της ανθρωποκτονίας. Δηλαδή ως κυβέρνηση μείωσε την ποινή για την γυναικοκτονία και σήμερα έρχεται και ζητεί αυστηροποίηση, την οποία ήδη έχουμε κάνει.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην ανέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές και να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας.

Τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, τα “safe houses”, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η διαδικτυακή πύλη metoo.gr και η εφαρμογή panic button, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι εκεί για να τις βοηθήσουν.

  1. Τι απαντάτε στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος πριν λίγες μέρες δήλωσε, σχετικά με τις ευρωεκλογές, ότι διεκδικεί την πρωτιά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Η ΝΔ σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα προσωπικά ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει της αμέριστης εμπιστοσύνης των πολιτών, ξεπερνώντας και τα ποσοστά της ΝΔ.

Πάρα ταύτα ο κ. Κασσελάκης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι όχι απλώς θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και ότι θα είναι αυτοδύναμος.

Μετά από αυτή τη δήλωση, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να κατηγορεί για αλαζονεία τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό.

  1. Πώς σχολιάζετε το γεγονός, ότι πριν λίγες μέρες που ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε στην Βιέρα Γιούροβα «ικανοποιημένος για την πρόοδο που έχουμε κάνει για το Κράτος Δικαίου» η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) για την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων-(Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που επικρίνονται ιδιαίτερα λόγω σημαντικών ζητημάτων που εντοπίζονται με την κατάσταση των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας και την προστασία δημοσιογράφων από απειλές).

Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας και από “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης είμαστε πλέον πρωταγωνιστές και συνδιαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Οι εν λόγω επιτυχίες προφανώς ενοχλούν πολιτικές ομάδες που αντιπολιτεύονται το ΕΛΚ και τη ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδίως όταν η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη κεντροδεξιά παράταξη στο χώρο της ΕΕ και μάλιστα η μόνη που κυβερνά αυτοδύναμη.

Αυτός είναι ο λόγος που προκάλεσαν κατ’ επανάληψη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και στήριξαν το σχετικό συκοφαντικό και κατάπτυστο ψήφισμα, για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Θυμίζω ότι για το θέμα των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση με νομοθετική της πρωτοβουλία αυστηροποίησε τις διατάξεις  για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Επίσης προχώρησε στην περαιτέρω θεσμική οχύρωση της Πολιτείας και του πολιτικού συστήματος στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν.

Και ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στο δείκτη Δημοκρατίας και 16 θέσεις στην Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, ενώ πρόσφατα ο Economist την αναβάθμισε σε πλήρη δημοκρατία για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με βασικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Το να μιλάμε για πρόβλημα στην κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι πέρα από κάθε λογική και πραγματικότητα.

  1. Σας φοβίζει η συνεχιζόμενη άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Πώς το σχολιάζετε;

Μία σειρά από αστοχίες και αβελτηρίες στη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετώπισε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε άνοδο του εθνολαϊκισμού και των άκρων.

Η μόνη απάντηση απέναντι σε κάθε ακραία φωνή είναι ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με συνεργασία, αλληλεγγύη, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και με κοινές απαντήσεις απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι μας και σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

  1. Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ελλάδας-Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Μεσανατολικό ζήτημα, την ώρα που όλος ο πλανήτης βρίσκεται εν βρασμώ (πανεπιστήμια, διαδηλώσεις, μποϊκοτάζ σε επιχειρήσεις κ.α.).

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967. Επίσης υπερψήφισε τα ψηφίσματα στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ που αφορούν την Παλαιστίνη, ιδίως δε την ενισχυμένη συμμετοχή της στην γενική συνέλευση.

Αυτό που σήμερα προέχει είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης στο Μεσανατολικό. 

  1. Πώς σχολιάζετε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας; Πιστεύετε έχουν γίνει βήματα καλυτέρευσης των δυο λαών σε διπλωματικό επίπεδο;

Με αφετηρία τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πέρυσι το φθινόπωρο και την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα, σημειώθηκαν κάποια βήματα εξομάλυνσης των διμερών μας σχέσεων.

Όμως γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα απρόβλεπτο γείτονα. Γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει με κάθε ευκαιρία αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ότι είμαστε συνεπείς, αλλά όχι αφελείς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία πιο ισχυρή από ποτέ, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που επετεύχθησαν επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτρέπουν στην πατρίδα μας να συζητά με τη γείτονα χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

  1. Έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως η κίνηση της ΝΔ, να θέσει ως υποψήφιο ευρωβουλευτή της τον κ. Φρέντι Μπελέρη στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

Η υποψηφιότητα Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν μία τολμηρή και αποφασιστική κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που πετυχαίνει τη διεθνοποίηση της υπόθεσης παράνομης φυλάκισης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ πρωτίστως είναι ένα θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, το οποίο είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή και όχι ενόψει ευρωεκλογών.

Η εν λόγω υποψηφιότητα δίνει φωνή στο Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Στο πρόσωπο του Φρέντυ Μπελέρη δικαιώνονται οι διαχρονικοί αγώνες των Βορειοηπειρωτών, αλλά και οι πολυετείς προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων τους και των περιουσιών τους στη Χειμάρρα.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz