Connect with us

Επικαιρότητα

Τιτανικός: Τι θα γινόταν αν δεν βυθιζόταν;

Published

on

Ακόμη και τώρα, 112 χρόνια μετά τη βύθιση του Τιτανικού στο παρθενικό του ταξίδι, το πλοίο παραμένει στη μνήμη του κόσμου. Το 1912, πάνω από 100.000 άνθρωποι ενώθηκαν με το πλήθος των θεατών όταν το πλοίο, οι 2.223 επιβάτες και το πλήρωμά του ξεκίνησαν από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη.

Τιτανικός: Πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη – Θα πάθετε σοκ!

Το πλοίο ήταν μεγαλοπρεπές, πολυτελές και διαφημιζόταν ως «πρακτικά αβύθιστο», με όλα αυτά να ενισχύουν το σοκ της είδησης ότι χτύπησε σε παγόβουνο τέσσερις ημέρες μετά τον απόπλου. 1.517 από τους επιβαίνοντες δεν επέστρεψαν σπίτι, συμπεριλαμβανομένων 832 επιβατών και 685 μελών του πληρώματος. Αλλά ίσως το ακόμη πιο σοκαριστικό, είναι πως μόνο λίγο πάνω από το 53% των επιβαινόντων θα μπορούσε να έχει επιζήσει από το ναυάγιο, δεδομένου του αριθμού των σωσίβιων λέμβων του.

Οπότε, ναι, όχι μόνο ο Τιτανικός έμεινε στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες θαλάσσιες καταστροφές, αλλά δεν χρειαζόταν να έχει τέτοιο τραγικό τέλος. Ακόμα κι αν το πλοίο είχε χτυπήσει σε παγόβουνο, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές εάν είχαν ληφθεί οι κατάλληλες προφυλάξεις. Εκτός από την έλλειψη σωσίβιων λέμβων στο πλοίο, δεν υπήρχαν ούτε αρκετά σωσίβια. Επίσης, δεν υπήρχε κατάλληλη εκπαίδευση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εν μέρει το πλήρωμα του πλοίου δεν ήταν εξοπλισμένο με κιάλια και προβολείς.

Τιτανικός: Βρέθηκαν συντρίμμια από το υποβρύχιο Titan – Οι επίσημες ανακοινώσεις

Τελικά, η βύθιση του Τιτανικού άφησε μια κληρονομιά ανανεωμένων νόμων για την ασφάλεια των ωκεανών. Αν το πλοίο δεν είχε βυθιστεί, αυτοί οι νόμοι δεν θα είχαν εφαρμοστεί ποτέ. Όσο για τον ίδιο τον Τιτανικό, θα μπορούσε να είχε προσφέρει την υπηρεσία του μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ή πιθανότατα να καταστραφεί σε έναν πόλεμο.

Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχνούν ότι ο Τιτανικός δεν ήταν κρουαζιερόπλοιο, παρόλο που πολλά από τα καταλύματα του πλοίου ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια. Διέθετε πισίνα, γήπεδα σκουός, χαμάμ, γυμναστήριο, κουρείο και πολλά άλλα. Ακόμα και έτσι, υπήρχαν πιο εντυπωσιακά πλοία σε λειτουργία εκείνη την εποχή, αλλά αυτά είχαν υποδομές χαμηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με τον Τιτανικό. Και όμως, κατηγοριοποιήθηκε ως υπερωκεάνιο επειδή μετέφερε και φορτίο καθώς και ανθρώπους.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αν ο Τιτανικός δεν βυθιζόταν ποτέ, θα συνέχιζε να διασχίζει πέρα δώθε τον Ατλαντικό Ωκεανό, μεταφέροντας ανθρώπους και φορτία, μέχρι να γεράσει πολύ για να είναι αξιόπλοο και να παροπλιστεί. Η καινοτομία του θα είχε εξαντληθεί, οι ανέσεις του θα είχαν γίνει τόσο συνηθισμένες όσο άλλες, θα είχαν κατασκευαστεί νεότερα πλοία και ακόμη και το μέγεθος του πλοίου θα κατέληγε αδιάφορο. Τότε, το γερμανικό SS Imperator ήταν μεγαλύτερο, βαρύτερο και μπορούσε να χωρέσει περισσότερους επιβάτες από τον Τιτανικό, και χτύπησε τα κύματα το 1913, ένα χρόνο μετά το ναυάγιο του βρετανικού σκάφους. Το SS Vaterland, το οποίο κυκλοφόρησε την αμέσως επόμενη χρονιά, ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Έτσι συνεχίστηκε η κατάσταση για δεκαετίες. Το πιο μακροχρόνιο από τα αδελφά πλοία του Τιτανικού, το Olympic, αγωνίστηκε να συμβαδίσει με νεότερα, ταχύτερα πλοία. Συνταξιοδοτήθηκε το 1935 και διαλύθηκε το 1937.

Τιτανικός: Τρομακτικό γραφικό δείχνει που μπορεί να βρίσκεται το υποβρύχιο – Διπλάσιο βάθος και από το Γκραν Κάνιον

Η εποχή των αρχών του 20ου αιώνα κατά την οποία μπήκε στη θάλασσα ο Τιτανικός ξεχωριστή. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε το 1914, δύο χρόνια μετά την βύθιση του Τιτανικού. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε λιγότερο από 30 χρόνια αργότερα. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και τα υποβρύχιά του σηματοδότησαν μια νέα εποχή για τον ναυτικό πόλεμο, όπου μόνο τα γερμανικά U-boat βύθισαν πάνω από 5.000 πλοία. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό νούμερο, αλλά υπερκεράστηκε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είδε πάνω από 15.000 πλοία να βυθίζονται πριν τελειώσει. Αυτά τα 15.000 πλοία, πρέπει να σημειωθεί, περιείχαν πάνω από 500.000 άτομα.

Εάν ο Τιτανικός επιζούσε από το παρθενικό του ταξίδι, ποιος μπορεί να πει ότι δεν θα είχε βυθιστεί λίγα χρόνια αργότερα; Ως μεγάλο πλοίο που ταξίδευε μεταξύ δύο μεγάλων χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α., θα είχε γίνει εύκολος στόχος. Μια νάρκη ή τορπίλη βύθισε το άλλο αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το Britannic, το 1916. Και ακόμα κι αν ο Τιτανικός επιζούσε του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και δεν είχε παροπλιστεί όπως το Olympic πριν ξεκινήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πόσο πιθανό είναι το σκάφος να είχε επιζήσει άλλη μια παγκόσμια σύγκρουση σε ακόμη μεγαλύτερη, πιο καταστροφική, κλίμακα;Αν ο Τιτανικός δεν είχε καταστραφεί στη θάλασσα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορούσε να είχε κυβερνηθεί και να μετατραπεί σε στρατιωτικό πλοίο, ούτως ή άλλως. Αυτό ακριβώς συνέβη σε πλοία όπως το προαναφερθέν SS Vaterland.

Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε κάτω από τον ωκεανό, αφαίρεσε τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους και οδήγησε επίσης σε ένα νέο, αναβαθμισμένο καθεστώς κανονισμών ασφαλείας σχετικά με τα θαλάσσια πλοία, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για ναυαγοσωστικές λέμβους. Ο Τιτανικός είχε αρκετά σωσίβια για όλους τους επιβαίνοντες. Όμως, δεδομένων των καιρικών συνθηκών των ωκεανών και της χαμηλής θερμοκρασίας τους, τα σωσίβια δεν θα ήταν αρκετά, ούτως ή άλλως.

Την εποχή που απέπλευσε ο Τιτανικός το 1912, υπήρχαν μερικά νομοθετήματα που καθόριζαν την ποσότητα των σωσίβιων λέμβων σε ένα πλοίο. Συνολικά, όπως εξηγεί η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, αυτές οι νόμοι περί εμπορικής ναυτιλίας του 1894 και 1906, περιέγραφαν τον αριθμό των ναυαγοσωστικών λέμβων με βάση το βάρος του πλοίου, με 10.000 τόνους να είναι το μέγιστο (που ισοδυναμεί με 16 σωσίβιες λέμβους για 990 άτομα). Ωστόσο, ο Τιτανικός ζύγιζε πάνω από 46.000 τόνους και κανείς δεν σκέφτηκε να τον εξοπλίσει με περισσότερες σωσίβιες λέμβους.

Τιτανικός: Ο James Cameron απαντά για το αν θα μπορούσε ο Jack να σωθεί μαζί με τη Rose

Τόσο ο Επίτροπος του Ναυαγίου του Τιτανικού του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και μια έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ κατέληξαν σε ένα πολύ κοινό συμπέρασμα: Η ποσότητα των σωσίβιων λέμβων πρέπει να βασίζεται στον αριθμό των επιβατών και όχι στο βάρος ενός πλοίου. Οι ασκήσεις ασφαλείας σωσίβιας λέμβου έγιναν επίσης υποχρεωτικές μετά τη βύθιση του Τιτανικού, όπως και οι κανόνες σχετικά με τις ραδιοφωνικές συνομιλίες. Αν και αυτό φαίνεται σαν κάτι το αδιανόητο, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αν ο Τιτανικός δεν βυθιζόταν, ίσως χρειαζόταν μια άλλη, μετέπειτα καταστροφή για να φέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Η βύθιση του Τιτανικού οδήγησε επίσης σε ασφαλέστερα σχέδια πλοίων. Ακριβώς όπως οι αλλαγές στους κανόνες για τις σωσίβιες λέμβους και τις ασκήσεις έκτακτης ανάγκης, οι αλλαγές στα σχέδια των πλοίων μπορεί να είχαν συμβεί ούτως ή άλλως, αλλά αργότερα και ίσως αφού είχαν χαθεί ακόμη περισσότερες ζωές.

Ο Τιτανικός δεν ήταν απαραίτητα κακοσχεδιασμένος. Τα πλοία από χάλυβα σαν αυτό είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Όπως είχε φτιαχτεί, θα μπορούσε να πάρει νερό και να παραμείνει στην επιφάνεια, αλλά μόνο αν πλημμύριζε με συγκεκριμένο τρόπο. Το κάτω κατάστρωμα του Τιτανικού χωρίστηκε σε διαμερίσματα που χωρίζονταν από διαφράγματα που διέτρεχαν κατά μήκος του άξονα που συνδέει την μπροστινή και την πίσω πλευρά του πλοίου. Εάν τρία διαδοχικά, συνδεδεμένα διαμερίσματα έπιαναν νερό, το πλοίο ήταν εντάξει. Ωστόσο, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, το πλοίο θα μπορούσε να μείνει πάνω από το νερό μόνο για δύο έως τρεις ημέρες.

Στον απόηχο της καταστροφής του Τιτανικού, τα πλοία σχεδιάστηκαν με στρώματα διπλού κελύφους, όχι μόνο με ένα. Επίσης, τα διαφράγματα ανυψώθηκαν μέχρι τα ταβάνια των καταστρωμάτων τους και όχι μόνο εν μέρει.

Πηγή: e-radio.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz