Κορινθία
To μοναδικό τοπικό παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς
Το «πρωτόκολλο» λέει ότι πάντα μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν να φτιάχνουν τα γλυκά ώστε να είναι έτοιμα για το καλωσόρισμα της Νέας Χρονιάς.
Τα υλικά ταυτίζονται με την τοπική παραγωγή : φρέσκο λάδι , αλεύρι, αμύγδαλα, σταφίδα μαύρη κ.α. Η διαδικασία κρατούσε δύο με τρεις μέρες και απαιτούσε πολύ κόπο αλλά και επιδεξιότητα !
Την πρώτη μέρα αφού έκαιγαν τους ξυλό-φουρνους, έπλαθαν το ζυμάρι, έκοβαν τα υλικά της γέμισης. Ξεκινούσαν πάντα από την «μάνα» δηλαδή το κέντρο του ταψιού και στην συνέχεια γέμιζαν από 5 έως 10 χάλκινα ταψιά. Τα γλυκά αφού ψήνονταν έμενα όλη νύχτα να κρυώσουν και το επόμενο πρωί τα μέλωναν με σιρόπι από φρέσκο θυμαρίσιο μέλι. Στην συνέχεια έπρεπε να μείνουν άλλο ένα βράδυ στο σιρόπι να «ποτιστούν»
Με τα ίδια ακριβώς υλικά φτιάχνεται και η Περαχωρίτικη Βασιλόπιτα «Βασίβα» με το μόνο που αλλάζει να είναι η τοποθέτηση των φύλλων, το ένα πάνω στο άλλο με σύνολο τα 15-17 περίπου.
Δεσμοί φιλίας, κοινά οράματα και ενδιαφέροντα, αλλά πάνω από όλα μας ενώνουν οι ωραίες γλυκιές γεύσεις.
Στόχος του Experience Perachora είναι, πάντα με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων σε ότι διοργανώνει, ο επιμορφωτικός χαρακτήρας, να ενδυναμώνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, να κρατάει ζωντανή την παράδοση της περιοχής.
Μεγάλη σημασία για το Experience Perachora έχει η γαστρονομία. Γι’ αυτό το λόγο αναβιώνει μαζί με τον κόσμο που το ακολουθεί παραδοσιακές συνταγές είτε συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς όπου και έχει κερδίσει είτε διοργανώνοντας παρουσιάσεις με φαγητά του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο το experience Perachοra έλαβε το βραβείο Hercules Sunstainability Tourism , ένα βραβειο για την συμμέτοχη της ομάδας στην βιώσιμη ανάπτυξη στην Κορινθια.
Κάθε φορά ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι γυναίκες μοιράζονται μαζί του συνταγές, μυστικά και ιστορίες μιας άλλης εποχής είναι πολύ μεγάλος.
Τα τελευταία κομμάτια οι νοικοκυρές τα έκρυβαν στα πιο απίθανα μέρη του σπιτιού, για να μη φαγωθούν όλα μαζί κι ο καινούργιος χρόνος δε γλυκαθεί!
Παρακολουθείστε το βίντεο , δείτε την συνταγή και καλή σας επιτυχία !!! Θα χαρούμε να δούμε και τις φωτογραφίες σας στην σελίδα μας στο Facebook
Το βίντεο είναι ευγενική χορηγία του Experience Perachora
-
Ελλάδα16 ώρες ago
Τραγωδία σε στάβλο στην Πελοπόννησο – Νεκρός πατέρας δυο παιδιών
-
Ελλάδα20 ώρες ago
Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου
-
Ελλάδα16 ώρες ago
Κέρκυρα: Μπότης έπεσε στο κεφάλι γυναίκας από το γραφείο του δημάρχου
-
Ελλάδα14 ώρες ago
Ανάσταση & Πάσχα στην TV – Τι έχουν ετοιμάσει τα κανάλια
-
Καιρός14 ώρες ago
Καιρός: Οριστικό! Πού θα βρέξει το βράδυ της Ανάστασης – Πώς θα κάνουμε Πάσχα
-
Uncategorized12 ώρες ago
Οι ισραηλινές Αρχές συνέλαβαν τον φρουρό του Έλληνα πρόξενου στην αφή του Αγίου Φωτός (vid)
-
Ελλάδα13 ώρες ago
Στην Αθήνα έφτασε το Άγιο Φως – Οι πτήσεις για να μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα
-
Επικαιρότητα14 ώρες ago
Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για βεγγαλικά και κροτίδες – Δεκάδες συλλήψεις, ανάμεσά τους και ανήλικοι