Connect with us

Ελλάδα

Τροποποιείται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό με φόντο την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Published

on

Καίρια θέματα που σχετίζονται με την εργασιακή κάλυψη και εξασφάλιση της απασχολησιμότητας ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως επαγγελματιών με προβλήματα όρασης καθώς και ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, ρυθμίζονται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση, σκοπός είναι να διασφαλιστεί με ίσους όρους η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, προτεραιότητα που βρίσκεται στον πυρήνα την Εθνικής Στρατηγικής για την Αποϊδρυματοποίηση. Με δεύτερη τροπολογία προωθείται -μεταξύ άλλων- ρύθμιση που διευκολύνει τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ειδικότερα, στην πρώτη τροπολογία:

-Προβλέπεται η χορήγηση του πλήρους ποσού οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης, σε συνταξιούχους που παράλληλα ασκούν την επιστήμη τους. Η διάταξη έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, ώστε οι δικαιούχοι με απλή αίτησή τους να λάβουν αναδρομικά τα ποσά που προβλέπονται, ενώ καταργεί και τις σχετικές υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικώς.

-Θεσπίζεται πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα συνίσταται στην υποστήριξη των ωφελούμενων κατά την διαδικασία εύρεσης εργασίας, στην καθοδήγηση των υποψήφιων εργοδοτών κατά την διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος, στην υποστήριξη των ωφελούμενων και του εργοδότη κατά το διάστημα απασχόλησής των ωφελούμενων και στην κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού εργοδοτικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων εύλογων προσαρμογών υποδομών. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τη δεύτερη τροπολογία:

Προβλέπεται ότι η μίσθωση χώρων, εγκαταστάσεων και υποδομών του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για τη στέγαση και λειτουργία Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας διενεργείται με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του ΕΦΚΑ και του ΣΕΦ. Η μίσθωση αυτή μπορεί να προβλέπει και την ανάληψη των δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ΚΕΠΑ από τον ΕΦΚΑ και τον συμψηφισμό τους με το μίσθωμα.

 

Στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Στο σχέδιο νόμου, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί επίσης τρεις υπουργικές τροπολογίες και συνολικά 26 βουλευτικές τροπολογίες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει μια τροπολογία με διατάξεις που αφορούν την «Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αναπηρίας όρασης σε συνταξιούχους που ασκούν επάγγελμα ή παρέχουν μισθωτή εργασία», το «Πιλοτικό πρόγραμμα για πρόσωπα στο φάσμα του αυτισμού», τις «Δαπάνες προγραμμάτων Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ», για τις «Αποσπάσεις προσωπικού του καταργηθέντος Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», τους «Περιορισμούς στις μετατάξεις αποσπάσεις και μετακινήσεις από φορείς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», καθώς και τον «Εθνικό Συντονιστή για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων» -για την υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τα καθήκοντα που ανατίθενται στον Εθνικό Συντονιστή, που θα ηγηθεί του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία που έχει κατατεθεί φέρει διατάξεις που αφορούν την «Μίσθωση εγκαταστάσεων του ΣΕΦ για την στέγαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την «παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία» έως 30 Ιουνίου 2023, την αναδρομική «Παράταση της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΕ ΑΕ για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας» από την 7η Οκτωβρίου 2022.

Η τρίτη υπουργική τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας και έχει διατάξεις που αφορούν το «Προσοντολόγιο των υποψηφίων εκπαιδευτικών παλαιού κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης», την «Παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα του ΕΚΠΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2023, «Ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» με προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 13Δ του ν. 4186/2013 όπου παρέχεται η δυνατότητα σε περιπτώσεις ίδρυσης ή συγχώνευσης σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων να ορίζονται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας ειδικές προθεσμίες για τον καθορισμό του συντελεστή βαρύτητας, της κατάταξης της σχολής στα πανεπιστημιακά πεδία και του αριθμού εισακτέων στη σχολή καθώς και «Ρυθμίσεις για τα στελέχη της εκπαίδευσης».

Βουλευτικές Τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τέσσερις από το ΚΚΕ και μια από το ΜέΡΑ 25.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Continue Reading

Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz