Connect with us

Ελλάδα

Μπάζει πάλι οικονομία! Περιμένει στη γωνία ο πληθωρισμός. Ποιοι οι φόβοι και πού οφείλονται;

Published

on

Νέες πληθωριστικές πιέσεις εγκυμονεί η ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου που καταγράφεται εδώ και λίγες ημέρες, την οποία αναμένεται να ακολουθήσει και το αργό πετρέλαιο αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι ο OPEC+ θα μειώσει την παραγωγή του.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν την εξέλιξη, αφήνοντας πίσω τους την υποχώρηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός στο 9% από το 12,1% που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο. Τούτο με δεδομένο ότι γνωρίζουν ότι το επίπεδο των τιμών έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (ο δομικός πληθωρισμός έχει φτάσει πλέον το 5%), πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Μια νέα αύξηση κυρίως του φυσικού αερίου που θα συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρικού, θα ανατρέψει και πάλι τις ισορροπίες και τους υπολογισμούς που είχαν γίνει μετά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, όταν οι τιμές έδειχναν να έχουν σταθεροποιηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Εκτός από τις πρωτογενείς συνέπειες, δηλαδή μια νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα οδηγούσε σε νέους κύκλους ανατιμήσεων στα τρόφιμα μετά το τέλος του χρόνου, την στιγμή που ακόμη αναζητούνται μέτρα για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων για τους οικονομικά ευάλωτους μετά την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ που θα δοθεί σε 2,3 εκατ. ευάλωτους οικονομικά πολίτες.

Τι φοβούνται

Παρότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 138 ευρώ την μεγαβατώρα από τα 110 ευρώ που ήταν μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου δεν συγκρίνεται με την κατακόρυφη αύξηση στα 320 ευρώ που κατέγραψε τον Αύγουστο, η ανησυχία βρίσκεται στο χρόνο που παρατηρείται το φαινόμενο. Η αύξηση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω του χειμώνα, κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη και απειλεί να σταθεροποιήσει την τιμή του φυσικού αερίου και των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Πιο ήσυχοι είναι με τις εξελίξεις στο αργό πετρέλαιο. Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε ότι η κίνηση του ΟΠΕΚ είναι “αμυντική” και όχι “επιθετική”. Ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών θέλει απλώς να κρατήσει την τιμή του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα των 87-88 δολαρίων το βαρέλι και να μην υποχωρήσει στα 50 δολάρια που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2021. Πίσω από την μείωση της παραγωγής βρίσκεται η εκτίμηση ότι η σημαντική οικονομική επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα η κατανάλωση των παραγώγων το πετρελαίου να μειωθεί και οι τιμές να υποχωρήσουν σημαντικά.

Τι ελπίζουν

Οι προσδοκίες για αναστροφή μιας νέας αυξητικής πορείας στα καύσιμα επαφίονται κατά αρχήν στις Βρυξέλλες. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μια αυξητική τάση στο φυσικό αέριο -την στιγμή που η Γερμανία και η Ολλανδία καταναλώνουν αποθηκευμένο φυσικό αέριο και πανάκριβο LNG- θα κάμψει τις αντιστάσεις τους για την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού, “λογικού” πλαφόν, για το φυσικό αέριο ώστε οι τιμές να έχουν πια ένα ανώτατο όριο και πλέον να μπορούν να γίνονται πιο ρεαλιστικές προβλέψεις από όλα τα κράτη μέλη και κατά συνέπεια και την Ελλάδα.

Μια δεύτερη ρεαλιστική προσδοκία είναι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλίων. Κάτι τέτοιο δεν θα μειώσει άμεσα την τιμή, αφού πλέον το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η ΕΕ από την Ρωσία δεν ξεπερνά το 10-15% των αναγκών της. Ωστόσο, θα αποσυμπιέσει τις τιμές που “φουσκώνουν” και από αυτούς που κερδοσκοπούν με τα προθεσμιακά συμβόλαια, διατηρώντας τις τιμές σε παράλογα υψηλά επίπεδα.

Πηγή: capital.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz