Connect with us

Επικαιρότητα

Πορνεία: Μείωση της ζήτησης και προστασία όσων την εξασκούν ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Published

on

  • Να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της πορνείας, καθώς και πολιτικές για την εξάλειψη της φτώχειας ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου σχετικά με την πορνεία στην ΕΕ, τις διασυνοριακές επιπτώσεις της και τον αντίκτυπό της στην ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών εγκρίθηκε με 234 υπέρ, 175 κατά και 122 αποχές.

Επισημαίνει, ότι η ασυμμετρία μεταξύ των εθνικών κανόνων για την πορνεία εντός της ΕΕ, δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα του φαινομένου, οδηγεί σε περισσότερα θύματα εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και δημιουργεί γόνιμο έδαφος για το οργανωμένο έγκλημα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν την ισχύουσα νομοθεσία για την αποφυγή τυχόν κενών που επιτρέπουν στους εγκληματίες να ενεργούν σε καθεστώς ατιμωρησίας, ενώ η Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει κοινές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ που θα εγγυώνται τα θεμελιώδη δικαιώματα των εκδιδόμενων ατόμων.

Μέτρα για την καταπολέμηση της ζήτησης και της διαδικτυακής διαφήμισης

Η πορνεία και η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση υπάρχουν επειδή υπάρχει ζήτηση γι’ αυτές, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, η μείωση της ζήτησης είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη και τη μείωση της εμπορίας ανθρώπων και πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην βλάπτει τα εκδιδόμενα άτομα.

Καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής διαφήμισης που ενθαρρύνει άμεσα ή έμμεσα την πορνεία ή επιδιώκει να προσελκύσει αγοραστές.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης στήριξη και συνεργασία με την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και την προστασία των γυναικών στην πορνεία.

Πρόσβαση για τα εκδιδόμενα άτομα σε βασικές υπηρεσίες και προστασία των δικαιωμάτων τους

Η επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης λόγω της νόσου COVID-19 και η τρέχουσα κρίση στον τομέα της ενέργειας και του κόστους ζωής έχουν αυξήσει όλες τις μορφές κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με πολλές γυναίκες σε ευάλωτη κατάσταση να οδηγούνται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας. Θέλουν να βελτιώσουν την κοινωνική προστασία, να αντιμετωπίσουν τη σχολική αποτυχία, να προωθήσουν την εκπαίδευση και τη θέσπιση πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς που υποστηρίζουν τη χειραφέτηση των γυναικών και την οικονομική ανεξαρτησία, μαζί με μέτρα που καταδικάζουν όσους εκμεταλλεύονται.

Τα εκδιδόμενα άτομα αντιμετωπίζουν τη συνεχή απειλή της αστυνομικής και δικαστικής δίωξης και είναι περιθωριοποιημένα και στιγματισμένα, σημειώνει η έκθεση, γεγονός που συχνά εμποδίζει την ικανότητά τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και στο σύστημα δικαιοσύνης και στα προγράμματα εξόδου από την πορνεία.

Η εισηγήτρια Maria Noichl (Σοσιαλιστές, Γερμανία), δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα το Κοινοβούλιο δίνει φωνή στους ανθρώπους, και ιδίως στις γυναίκες, που συνήθως παραβλέπονται, περιθωριοποιούνται και στιγματίζονται στις κοινωνίες μας. Στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για την πραγματικότητα της πορνείας. Η παρούσα έκθεση περιγράφει τους λόγους που οδηγούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εκδιδόμενων ατόμων στην πορνεία και δείχνει την πορεία προς τα εμπρός: ζητάμε να δημιουργηθούν προγράμματα εξόδου και εναλλακτικές λύσεις, να εξαλειφθεί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα και οι ανισότητες και να μειωθεί η ζήτηση με την τιμωρία των αγοραστών».

 

πηγή

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz