Connect with us

Ελλάδα

Πανώλη αιγοπροβάτων: Κρούσματα και στην Ηλεία

Published

on

Δεν κατάφερε τελικά να μείνει «καθαρή» από την πανώλη των αιγοπροβάτων η Ηλεία αφού χθες το απόγευμα, εντοπίστηκαν δύο θετικά δείγματα σε κτηνοτροφικές μονάδες του νομού, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις τάξεις των κτηνοτρόφων.

Ειδικότερα, έπειτα από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων που εστάλησαν Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, προέκυψε ότι τα δύο κρούσματα προέρχονται από αντίστοιχες κτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν σε Νεμούτα και Βαρθολομιό, με τα ζώα να προέρχονται από την Λάρισα όπου το πρόβλημα ήταν έτσι και αλλιώς υπαρκτό και μεγάλο από τις προηγούμενες ημέρες.

Πανώλη αιγοπροβάτων: Πώς έφτασε στην Κόρινθο;

Hαντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκου Κοροβέση και της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ήταν άμεση, αφού με το που έγιναν γνωστά τα κρούσματα, υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός και κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την θανάτωση των ζωών και την μετέπειτα ταφή τους σε συγκεκριμένο χώρο.

Σε δήλωση του στην εφ. «Πατρίς», ο κ. Κοροβέσης ανέφερε:

«Πράγματι, μετά το χθεσινό εργαστηριακό έλεγχο, εντοπίστηκαν δυο θετικά δείγματα σε Βαρθολομιό και Νεμούτα από ζώα που είχαν μετακινηθεί από την Λάρισα. Ήμασταν σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες που απαιτούνται και που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τονίζω, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο. Είμαστε από την πρώτη στιγμή ενήμεροι και σήμερα η Κτηνιατρική Υπηρεσία θα μεταβεί στις κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να γίνουν αυτά που πρέπει και να εφαρμοστεί πιστά το πρωτόκολλο».

Σήμερα το πρωί, στις 9.30 π.μ. στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ του Νίκου Κοροβέση, της Πολιτικής Προστασίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Ηλείας και στην συνέχεια οι υπάλληλοι της δεύτερης, θα μεταβούν στις κτηνοτροφικές μονάδες που εντοπίστηκαν τα κρούσματα, προκειμένου να πράξουν τα δέοντα.

Κόρινθος: Πόσα αιγοπρόβατα με πανώλη έχουν εντοπιστεί

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, κάθε φορά που υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της.

Μάλιστα, στις 29 Ιουλίου, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

 «Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη εξάπλωση της νόσου της πανώλης»

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας αναφέρει τα εξής: «Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 20 μέρες από το πρώτο κρούσμα πανώλης στην χώρα μας, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση ακόμα να εξηγήσει πως εισήλθε η πανώλη των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα. Ενώ ταυτόχρονα αντί να ενισχύσει με μόνιμο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και με έκτακτα μέτρα, μένει μόνο στην απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων, αφού έχει εξαπλωθεί η νόσος στη μισή και πλέον χώρα, ενώ και στο νομό μας αναμένονται αποτελέσματα από ορισμένα πιθανά κρούσματα.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αιτία του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την εγκληματική πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ, βάση της οποίας γίνονται αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου και όλα τα εμπορεύματα (όπως είναι και τα ζώα) δεν επιδέχονται κάποιο περιορισμό ή έλεγχο όταν έρχονται από χώρα της ΕΕ (όπως η Ρουμανία σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών που είναι η χώρα όπου «μπήκε» και η πανώλη), κάτι που προφανώς ευνοεί την μετάδοση ασθενειών.

Εμφάνιση πανώλης αιγοπροβάτων στην Κορινθία: Μέτρα και ενημέρωση-Μεγάλη προσοχή

Η κυβέρνηση μαζί με την Περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας άμεσα να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες στην υλοποίηση των προσλήψεων κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών. Δεν γίνεται να υπάρχουν αυτή την στιγμή 5 κτηνίατροι για όλο τον νομό την στιγμή που προβλέπονται τουλάχιστον 15 και στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι πολλοί περισσότεροι. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να πολλαπλασιάσει τους ελέγχους, να προβεί σε ενημερώσεις μαζί με τους κτηνιάτρους σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσα μέτρα απαιτούνται και να σταματήσει να στήνει επικοινωνιακά παιχνίδια με «έκτακτες συσκέψεις» χωρίς να καλεί καν κτηνοτρόφους, χωρίς να αποφασίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας διεκδικεί:

Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη μεταδοτική πανώλη.

Στελέχωση κτηνιατρικών υπηρεσιών, αγροτικών κτηνιατρείων και κτηνιατρικών εργαστηρίων όπου υπάρχουν. Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι απαιτούμενες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Ηλεία, καλύπτοντας όλα τα κενά. Να δοθούν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας, για να πραγματοποιηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Πανώλη αιγοπροβάτων: Τρομάζει το ντόμινο των κρουσμάτων – Εντείνονται τα μέτρα

Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων. Να οριστούν άμεσα από την Περιφέρεια χώροι υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων. Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων, απολυμαντικά μονάδων κ.λπ.) για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Πάγωμα χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz