Connect with us

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Πώς έφτασε στην Κόρινθο;

Published

on

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρμόδιες αρχές στην για την πανώλη στα αιγοπρόβατα, που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε την επιβολή lockdown με απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια. Χιλιάδες ζώα έχουν ήδη θανατωθεί και το μέγεθος του προβλήματος καταδεικνύει το πόσο διάτρητο είναι το σύστημα ασφαλείας, ελέγχου και παρακολούθησης στις μονάδες εκτροφής και στην εισαγωγή ζώων.

Κόρινθος: Πόσα αιγοπρόβατα με πανώλη έχουν εντοπιστεί

Πώς έφτασε στην Ελλάδα

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς έφτασε ο ιός στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία, όπου επίσης έχουν ανακοινωθεί κρούσματα. Βάσει της νομοθεσίας, απαιτούνται πιστοποιητικά υγείας για την εισαγωγή ζώων που πρόκειται να διοχετευτούν σε ελληνικές κτηνοτροφικές ομάδες. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν τα ζώα εισαχθούν και οδηγηθούν άμεσα σε σφαγή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια για το πώς έφτασε η πανώλη στην Ελλάδα.

  • Το πρώτο σενάριο είναι ότι τα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία με σκοπό την άμεση σφαγή τους αλλά κάποια από αυτά πουλήθηκαν σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα κράτησαν για να τα βάλουν στην παραγωγή ή για να τα παχύνουν λίγο ακόμη.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι ότι τα ζώα που εισήχθησαν ήταν άρρωστα και βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με άλλα υγιή ζώα, τα οποία και μόλυναν. Στη συνέχεια δεν απολυμάνθηκαν τα οχήματα που μετέφεραν τα ζώα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, οπότε ο ιός εξαπλώθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, τα εισαγόμενα ζώα έχουν πλέον μεταφερθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, πολλοί από τους ελέγχους που γίνονται είναι ελλιπείς ενώ πολλές από τις διαδικασίες που θα έπρεπε να τηρούνται, δεν τηρούνται. Σύμφωνα με τα άτομα που εμπλέκονται, ο λόγος εξάπλωσης είναι επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι σε όλα τα σημεία που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Είναι ενδεικτικό πως ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Μόσχος, αποκάλυψε ότι έως και τη Δευτέρα συνεχίζονταν κανονικά οι εισαγωγές ζώων από τη Ρουμανία. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι υπηρεσίες είναι διαλυμένες και τα εργαστήρια έχουν παλιά μηχανήματα τα οποία υπολειτουργούν. «Πολλές φορές όταν εμφανίζονται ασθένειες δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι έλεγχοι γιατί δεν υπάρχουν τα αντιδραστήρια που χρειάζονται», δηλώνει.

Για το ζήτημα της πανώλης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα Συνεχίζεται λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε με εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο».

Εμφάνιση πανώλης αιγοπροβάτων στην Κορινθία: Μέτρα και ενημέρωση-Μεγάλη προσοχή

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις, ο κ. Κέλλας σημείωσε: «Κοιτάξτε, έχουν απόλυτο δίκιο […] Προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποζημιώσεις. Είναι δεδομένο ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας. Θέλουμε πρώτα να περιορίσουμε τη νόσο και να την εκριζώσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση μετά να μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ».

Τέλος, αναφορικά με το πότε προβλέπεται ότι θα έχουμε εκρίζωση της νόσου ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε πως δεν μπορεί να κάνει κάποια ακριβή εκτίμηση. «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδος να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα. Δηλαδή, κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι 30 μέρες μετά το κάθε θετικό κρούσμα, εάν δεν εμφανιστεί άλλο, λέμε ότι εκεί δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν, μετά από κάθε κρούσμα 30 μέρες. Δεν μας ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα σε διπλανές περιοχές όπου έχουμε ήδη θετικό κρούσμα. Δηλαδή όταν εμφανιστεί στην ζώνη προστασίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μας ανησυχεί όμως όταν βρίσκουμε κρούσμα από τα Τρίκαλα στην Κόρινθο και από την Κόρινθο στον Ασπρόπυργο, στη Δυτική Αττική».

Πόσο κινδυνεύουμε από την πανώλη των αιγοπροβάτων;

«Δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν μεταδίδεται από τα αιγοπρόβατα και τα παράγωγά τους στον άνθρωπο», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στον Σκάι.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Κρήτας, καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Ζώων στο ΑΠΘ, μιλώντας στην «Καθημερινή», υπογράμμισε πως πρόκειται για «ζωονόσο ιό και αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο». Οσον αφορά το γάλα, «ο ιός μπορεί να περάσει αλλά δεν έχει καμία επίδραση στον άνθρωπο». Η θερμική επεξεργασία που έτσι κι αλλιώς υφίσταται το γάλα πριν βγει στην κατανάλωση, σκοτώνει σε κάθε περίπτωση τον ιό. «Οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβούνται κάτι. Η ασθένεια πλήττει τα ζώα και κατά συνέπεια την κτηνοτροφία», τονίζει ο καθηγητής.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz