Connect with us

Κόσμος

Ολλανδία: Το κόμμα υπέρ των αγροτών κερδίζει στις επαρχιακές εκλογές

Published

on

Το φιλικό προς τους αγρότες Farmer Citizen Movement (BBB) σημείωσε σημαντική νίκη στις Ολλανδικές επαρχιακές εκλογές της Τετάρτης, οι οποίες καθορίζουν τη σύνθεση της Γερουσίας.

Το αγροτικό κόμμα ήρθε από το πουθενά για να τερματίσει μπροστά από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε σε εκλογές που θεωρήθηκαν ως δημοψήφισμα για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης Rutte να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου από τα αγροκτήματα, που προκάλεσε τεράστιες διαμαρτυρίες αγροτών το περασμένο καλοκαίρι — και επιβεβαιώνουν τη μετεωρική άνοδο της BBB στην ολλανδική πολιτική.

Το BBB — που δεν είχε αντιπρόσωπο στη Γερουσία πριν από τις χθεσινές εκλογές — πρόκειται να κερδίσει 15 από τις 75 έδρες, καθιστώντας τη μεγαλύτερη δύναμη στην ανώτατη αίθουσα του κοινοβουλίου (ισοβαθμισμένη με έναν συνασπισμό Εργατικών-Πράσινων), μπροστά από τις 10 έδρες του VVD, σύμφωνα με στα exit polls που δημοσίευσε το ολλανδικό newswire ANP το πρωί της Πέμπτης.

Είναι σημαντικό πλήγμα για τον κυβερνώντα συνασπισμό του Ρούτε – που αποτελείται από το VVD, τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς 66, τη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τη Χριστιανική Ένωση – που έχασε οκτώ από τις 32 έδρες της.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι απίθανο να επηρεάσουν την ατζέντα της κυβέρνησης για το άζωτο σε εθνικό επίπεδο, ενδέχεται να καθυστερήσουν την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τον Simon Otjes, επίκουρο καθηγητή στην Ολλανδική πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Leiden, η κυβέρνηση του Rutte πιθανότατα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την αριστερή συμμαχία των Πρασίνων-Εργατικών στη Γερουσία – η οποία έχει την εξουσία να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε νομοθεσία – η οποία υποστηρίζει την πολιτική της για το άζωτο.

Όμως, σε περιφερειακό επίπεδο, «υπάρχουν κεντροδεξιές πλειοψηφίες με BBB και κόμματα όπως το CDA και το VVD, και αυτά θα προσανατολίζονται στην καθυστέρηση, την αναβολή και τη συσκότιση» της προσπάθειας της κεντρικής κυβέρνησης να περιορίσει τις εκπομπές αζώτου, είπε ο Otjes.

«Οι επαρχιακές κυβερνήσεις είναι αυτές που θα εφαρμόσουν τις πολιτικές: Είναι αυτές που θα αποφασίσουν, για παράδειγμα, ποιες φάρμες θα κλείσουν», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες κομμάτων υπέρ των αγροτών ήταν χαρούμενοι με τα αποτελέσματα.

«Λαέ, τι στο διάολο έγινε;» είπε η επικεφαλής του κόμματος Καρολίν βαν ντερ Πλας σε μια εκστατική νικητήρια ομιλία την Τετάρτη το βράδυ.

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ λιγότερο χαρούμενη στην εκδήλωση το βράδυ των εκλογών του VVD, όπου ο Ρούτε αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα “δεν ήταν αυτό που ήθελε”, αλλά είπε ότι η σταθερότητα του υπουργικού συμβουλίου του δεν αμφισβητήθηκε.

Οι εκλογές μετατράπηκαν σε δημοψήφισμα για την διακυβέρνηση του Rutte, με το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για την κυβέρνηση ψηφίζοντας και το 46 τοις εκατό να δηλώνει ότι αποδοκιμάζει τις πολιτικές του, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύτηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS. το απόγευμα της Τετάρτης. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 57,5%.

Το κόμμα των αγροτών, που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια ως απάντηση στη λεγόμενη κρίση του αζώτου, είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία, με 16 τοις εκατό των εθνικών ψήφων σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO.

πηγή: https://www.politico.eu

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz