Αποκλείει από κάθε κοινωνική δραστηριότητα σχεδόν το σύνολο των πολιτών που δεν έχουν εμβολιασθεί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα εμμέσως εκβίασε τους εκπροσώπους της αγοράς ότι πρέπει να γίνουν «αστυνόμοι της υγείας» για να μην στιγματισθούν οι επιχειρήσεις ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ενω επιμένει στο διχασμό λέγοντας ότι «οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο. Μέτρα που στην ουσία απαγορεύουν στους ανεμβολίαστους κάθε πρόσβαση σε εμπορικό κατάστημα ή στην εστίαση.

Αλλά επειδή, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν μπορεί σε κάθε κατάστημα ή σε κάθε cafe να υπάρχει και από ένας ελεγκτής, η υπόθεση της δημόσιας υγείας περνάει και στα δικά μας χέρια. Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.»

Ο κύριος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε, το είχε κάνει και πέρυσι αλλά λίγο αργότερα αυτοδιαψεύστηκε, ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν» και πρόσθεσε ότι εκτός από την αστυνόμευση «χρειάζεται και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε.»

Ωστόσο δεν εξήγησε πως αντιλαμβάνεται την αποτελεσματικότητα της πειθούς όταν οι ανεμβολίαστοι είναι παραπάνω από το 1/3 του πληθυσμού και μάλιστα από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως δεν πρόκειται να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο. Επίσης αυτό που δεν ετέθη ως ερώτημα στον πρωθυπουργό, από τους εκπροσώπους της αγοράς, είναι ποιο είναι το πλάνο του, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει στα 10.000 την ημέρα.

Ο κύριος Μητσοτάκης υπενθύμισε στους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς ότι η κυβέρνηση στήριξε τους επαγγελματίες, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί τώρα που με τα καταστήματα ανοιχτά απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτά σε όλους τους ανεμβολίαστους, δηλαδή στερώντας ένα δυνητικό έσοδο των καταστηματαρχών.

Πάντως κατά την προσφιλή τακτική του, ο πρωθυπουργός «έκλεισε το μάτι» στους ανεμβολίαστους, δηλώνοντας: «Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας ακόμα οι οποίοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για διάφορους λόγους, τους οποίους μπορεί να κατανοώ και να συμμερίζομαι, οι οποίοι είναι όμως διατεθειμένοι να πειστούν και έστω και τώρα να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά τους οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαγαζιά ανοιχτά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της  ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής και ο Διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης.

Την ώρα που γινόταν η σύσκεψη στο Μαξίμου, οι καταστηματάρχες στην Πάτρα είχαν βάλει λουκέτο, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησης και το γεγονός ότι γι άλλη μια φορά καλούνται να «βάλουν πλάτη». Το σύνθημά τους είναι «κλείνουμε για να μην μας κλείσουν».

newscenter.gr