Connect with us

ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ

Νεμέα: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση στους δωρεάν προληπτικούς ελέγχους φλεβών/αρτηριών

Published

on

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα σε συνεργασία με τον Δήμο Νεμέας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων μέσα στα πλαίσια της καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την χρόνια φλεβική νόσο με τίτλο «Φρόντισε ότι σε στηρίζει», διοργάνωσαν σημαντική εκδήλωση ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου για τη χρόνια φλεβική νόσο, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς πολύς κόσμος από την ευρύτερη περιοχή προσήλθε για να ενημερωθεί και να εξεταστεί.

Συγκεκριμένα, στις 17 και 18 Ιουνίου 2024  πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις για τη χρόνια φλεβική νόσο σε πάνω από 80 άτομα και προσφέρθηκε συμβουλευτική από τον εθελοντή ιατρό, κο Σπυρίδωνα Βασδέκη, καθηγητή Αγγειοχειρουργικής. Όλες οι εξετάσεις εκπονήθηκαν με βάση τα μέτρα προστασίας που νομοθετούνται, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων, όπως κάθε φορά επικαιροποιούνται και ισχύουν.

Από τον Δήμο Νεμέας, ο Δήμαρχος ,κος  Φρούσιος Κωνσταντίνος, εξέφρασε  τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Σύλλογο Πεταλούδα και όλους τους συνδιοργανωτές για την ενημέρωση και τη διεξαγωγή των προληπτικών εξετάσεων καθώς και τον ιατρό του προγράμματος και δήλωσε πως τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν ουσιαστικά τους ασθενείς και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Τέτοιες δράσεις πρόληψης προάγουν τη δημόσια υγεία και ο Δήμος πάντα θα στηρίζει και θα επαναλαμβάνει παρόμοιες δράσεις και στο μέλλον.

Η κα Μέµη Τσεκούρα, Πρόεδρος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα μετέφερε τηλεφωνικά τον χαιρετισμό της σε όλους τους συνδιοργανωτές, υπογραμμίζοντας:

«Στην 20ετή δράση του συλλόγου, έχουμε προσφέρει αδιάκοπα και µε τον απαιτούμενο σεβασμό στους ασθενείς και στους συμπολίτες µας τις υπηρεσίες µας, είτε αυτοί βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στις πιο απομονωμένες περιοχές και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί για εμάς σημασία έχει η ποιότητα ζωής του πολίτη. Σας προσκαλώ να αδράξετε την ευκαιρία ύπαρξης του συλλόγου µας και να επωφεληθείτε από αυτή καθώς και να στηρίξετε τις δράσεις του».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου και δήλωσε: «Με δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, το Δίκτυο συμβάλλει στη προάσπιση της υγείας των πολιτών. Η οστεοπόρωση μας αφορά όλους. Δεν προκαλεί συμπτώματα και για αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται  σε προχωρημένο στάδιο που οδηγεί σε κατάγματα. Με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ιωνίας αναδεικνύεται η σημασία της πρόληψης της υγείας. Η προσέλευση των δημοτών ήταν μεγάλη και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας, μέσα από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου».

Λόγω της τεράστιας ζήτησης που είχαν οι εξετάσεις για την χρόνια φλεβική νόσο, η δράση θα επαναληφθεί στις 8 και 9 Ιουλίου 2024. Πληροφορίες για το κλείσιμο των ραντεβού θα βρείτε στο νέο Δελτίο Τύπου που θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον Δήμο Νεμέας.

Λίγα λόγια για την χρόνια φλεβική νόσο:

Τι  είναι  η  Χρόνια  Φλεβική  Νόσος; Η  Χρόνια  Φλεβική  Νόσος  είναι  μια  παθολογική  κατάσταση,  η  οποία  περιλαμβάνει  ένα  ευρύ  φάσμα  εκδηλώσεων,  που  ξεκινά  από  τις  ευρυαγγείες  και  τους  κιρσούς  και  φτάνει  ως  τις  δερματικές  αλλοιώσεις  και  τα  έλκη  (πληγές). Πρόκειται  για  μια  εντυπωσιακά  συχνή  πάθηση  στις  Δυτικές  κοινωνίες,  που  αφορά  περίπου  στο  60%  των  γυναικών  και  το  40%  των  ανδρών.

Ποιες  είναι  οι  αιτίες  που  προκαλούν  τη  Χρόνια  Φλεβική  Νόσο; Δεδομένου  ότι  πρόκειται  για  μια  νόσο  που  έχει  ταυτοποιηθεί  εδώ  και  αρκετές  δεκαετίες,  γνωρίζουμε  πλέον,  ότι  ο  κληρονομικός  παράγοντας  είναι  εξαιρετικά  σημαντικός.

Ποια  είναι  τα  συμπτώματα  που  προκαλεί  η  Χρόνια  Φλεβική  Νόσος; Το  είδος  και  η  ένταση  των  συμπτωμάτων  της  νόσου  εξαρτώνται  κυρίως  από  τη  βαρύτητά  της.  Στα  πρώιμα  στάδια  (ευρυαγγείες)  οι  ασθενείς  μπορούν  να  είναι  ασυμπτωματικοί,  ενώ  σε  πιο  προχωρημένα  στάδια  οι  ενοχλήσεις  γίνονται  έντονες  και  καθημερινές.  Αξίζει  να  τονίσουμε,  ότι  πρόκειται  για  μια  εξελικτική  νόσο,  υπό  την  έννοια  ότι  χειροτερεύει  με  το  πέρασμα  του  χρόνου  και  αντίστοιχα  η  συμπτωματολογία  γίνεται  όλο  και  πιο  έντονη,  επηρεάζοντας  την  ποιότητα  ζωής  των  ασθενών.

Υπάρχει  σχέση  μεταξύ  Χρόνιας  Φλεβικής  Νόσου  και  Μυοσκελετικών  Διαταραχών; Πολλές  φορές  τα  συμπτώματα  διαφόρων  μυοσκελετικών  διαταραχών  θυμίζουν  εκείνα  της  Χρόνιας  Φλεβικής  Νόσου  και  αντίστροφα,  οπότε  ο  γιατρός  καλείται  να  τα  διαχωρίσει,  ώστε  να  γίνει  η  κατάλληλη  θεραπεία.  Κατ ’αρχάς,  το  οίδημα  και  ο  πόνος  στα  κάτω  άκρα  μπορεί  να  οφείλεται  είτε  στη  φλεβική  νόσο  είτε  σε  κακώσεις  μυών  και  νεύρων.  Οι  καυσαλγίες  (καψίματα)  στα  κάτω  άκρα  κάποιες  φορές  εμφανίζονται  λόγω  κήλης  του  μεσοσπονδύλιου  δίσκου.  Δεν  είναι  λίγες  οι  φορές,  που  μια  οστεοαρθρίτιδα,  ιδιαίτερα  σε  πρώιμα  στάδια,  μπορεί  να  προκαλέσει  πόνο,  οίδημα  και  αίσθημα  κούρασης  στα  πόδια,  όπως  και  η  Χρόνια  Φλεβική  Νόσος.  Συνεπώς,  η  λεπτομερής  εξέταση  από  τον  Αγγειοχειρουργό  θα  οδηγήσει  στη  σωστή  διάγνωση  και  θεραπεία,  ενώ  στην  περίπτωση  που  οι  ενοχλήσεις  αποδειχθεί  ότι  είναι  μυοσκελετικής  αιτιολογίας,  ο  ασθενής  θα  παραπεμφθεί  σε  ορθοπαιδικό,  ώστε  να  αντιμετωπιστεί  αποτελεσματικά.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Πεταλούδα:

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF). Ιδρύθηκε το 1999 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη  και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτή.

Ο Σύλλογος έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.

Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική μέσω ημερίδων σεμιναρίων, συνεδρίων και ενημερωτικών εντύπων, τα οποία αναλύουν σημαντικά θέματα της σκελετικής μας υγείας.

Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν η Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και το 1ο βραβείο μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Τέλος, ο Σύλλογός μας κέρδισε το Bronze βραβείο στα Healthcare Business Awards για την προσφορά των 1000 εξετάσεων οστικής πυκνότητας DEXA σε συμπολίτες μας πανελλαδικά!

Πεταλούδα, Σύλλογος Σκελετικής Υγείας

Αθηνάς 10, 14561, Κηφισιά, Αθήνα

Τηλ: 213 2086698

Email: info@osteocare.gr

URL: www.osteocare.gr

Facebook: www.facebook.com/osteocaregr
YouTube: www.youtube.com/osteoporosisgr

Twitter:  www.twitter.com/osteocaregr

Instagram: www.instagram.com/petalouda_team

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/osteocaregr

Ευχαριστούμε όλους εσάς που πιστεύετε σε μας και στηρίζετε το έργο μας.

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz