Η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ και για απλή νοσηλεία, οδήγησε τους ειδικούς να συστήσουν γενικό lockdown.

Με το lockdown σε όλη τη χώρα οι ειδικοί ελπίζουν να προλάβουν την πίεση στα νοσοκομεία και τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ θα πρέπει να καταγραφεί σημαντική υποχώρηση για την άρση του.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, η διάρκεια του δεύτερου lockdown θα είναι ως τις 30 Νοεμβρίου και η επιβολή του ήταν αναπόφευκτη, αν κρίνει κανείς πως καθημερινά «σπάει» το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται ραγδαία μαζί με τον αριθμό των διασωληνωμένων συμπολιτών μας.

Ωστόσο, όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να πάρει παράταση, από μια έως και πολλές ακόμα εβδομάδες. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega αναμένεται να κριθεί κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του lockdown.

Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει αισιοδοξία πως το δεύτερο lockdown θα είναι αποδοτικό και δεν θα χρειαστεί να επεκταθεί η διάρκειά του. Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, αν τα ημερήσια κρούσματα αυξηθούν δεν αποκλείεται να έρθει αυτή η παράταση, ωστόσο, αν παρατηρηθεί μείωση – κι ανάλογα πάντα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων – τότε η δεύτερη «καραντίνα» θα μας αποχαιρετήσει με βάση το πλάνο που υπάρχει.

Στα πόσα κρούσματα θα αρθεί το lockdown

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1.000.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο θέμα της διάρκειας του lockdown, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορονoϊό, Δημήτρης Παρασκευής, είπε μιλώντας στο Mega, πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θέλουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα.

«Αλλά στόχος δεν είναι να μηδενίσουμε τον ιό στην κοινότητα, αλλά να περιοριστεί η διασπορά και η πίεση στο σύστημα υγείας» ξεκαθάρισε.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας την Πέμπτη (05/11) κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.917 νέα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 49.807 (ημερήσια μεταβολή +6.2%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες.

Πηγή: newsbomb.gr