Connect with us

Ρεπορτάζ

Σήμερα η μεγάλη δίκη για το ατύχημα στην Μότορ Όιλ – Ποιοι κατηγορούνται και γιατί είναι κατηγορούμενοι τα τρία θύματα

Published

on

Σε διακοπή είναι αυτή την ώρα οι εργασίες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κορίνθου, όπου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί σήμερα η δίκη για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, με θύμα τον 43χρονο Φίλιππο Παππά, στα διυλιστήρια της Motor Oil, στην Κόρινθο.

Οι συνεδριάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι μετά την 13.30, θεωρείται, ωστόσο, δύσκολο να προλάβουν να ξεκινήσουν σήμερα, και μάλλον θα πάμε για αναβολή.

Στο σκαμνί για την υπόθεση κάθονται συνολικά πέντε κατηγορούμενοι που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι υπεύθυνοι για την απώλεια ζωής του 43χρονου: ο γενικός διευθυντής και υπεύθυνος των διυλιστηρίων, Μ.Σ., η τεχνικός Ασφαλείας και Υγιεινής Ε.Σ., όπως και οι τρεις εργαζόμενοι που υπέστησαν βαρύτατα εγκαύματα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις. Οι πέντε αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια διά παραλείψεως όπως και του εμπρησμού εξ αμελείας με την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κατηγορητηρίου, οι δύο κατηγορούμενοι Μ.Σ. και Ε.Σ. που είναι υπεύθυνοι της εταιρείας, «όντας υπόχρεοι» να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους, παρέλειψαν να τηρήσουν μια σειρά από υποχρεώσεις: σύμφωνα με τη δικογραφία, επέτρεψαν, εντός του κτιρίου, τη συγκέντρωση εύφλεκτης ουσίας, δεν φρόντισαν να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό του χώρου με εξ ολοκλήρου αντιεκρηκτικού τύπου και δεν διασφαλίστηκε η έγκαιρη ανίχνευση ύπαρξης εύφλεκτης ουσίας.

Οι τρεις εργαζόμενοι που επιβίωσαν της έκρηξης κατηγορούνται επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις τους είχαν άμεσο αποτέλεσμα στην κατάληξη του 43χρονου. Ο νοσηλευτής και υπεύθυνος της λειτουργίας του ιατρείου επέτρεψε «την είσοδο προσώπων που δεν είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης», ενώ οι υπόλοιποι άναψαν τσιγάρο στον χώρο και ταυτόχρονα απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα οξυγόνο πάνω από το προβλεπόμενο όριο επειδή «χρησιμοποίησαν φιάλες οξυγόνου».

Ενοχοποιητικά για τους κατηγορούμενους είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης έρευνας που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έπειτα από αυτοψία που έκανε την επόμενη μέρα της έκρηξης. Σύμφωνα με αυτήν, ενώ είναι εμφανές πως η έκρηξη έγινε από μέσα προς τα έξω -και όχι σε εξωτερικό χώρο-, δεν υπήρχαν ανιχνευτές αερίων που θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν τους εργαζόμενους σε ενδεχόμενο κινδύνου, παρά μόνο περιμετρικά του κτιρίου.

Η έκθεση παρατηρεί ακόμη πως «πιθανώς το ατύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων», συμπεραίνοντας πως υπήρχαν μια σειρά από προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί έκρηξη, ασχέτως αν υπήρξε διαρροή οξυγόνου, και η ανάφλεξη έγινε πράγματι από τα τσιγάρα των εργαζομένων. Ενδεικτικό είναι πως στον χώρο υπήρχαν κοινές ηλεκτρικές συσκευές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την έκρηξη, ενώ σε περίπτωση διαρροής κάποιου τοξικού αερίου από τη μονάδα ο εξαερισμός δεν ήταν επαρκής στο κτίριο για να αποφευχθεί η έκρηξη.

Εκτενής αναφορά γίνεται στον ίδιο τον χώρο του ιατρείου που ήταν, όπως παρατηρεί η έκθεση, ενιαίος και στην πράξη φιλοξενούσε και χώρο αποδυτηρίων και χώρο διαλείμματος των χειριστών των μονάδων. Ο συγκεκριμένος χώρος, σύμφωνα με έγγραφα που παραχώρησε η εταιρεία στο ΣΕΠΕ, προοριζόταν να στεγάζει αποδυτήρια και όχι έναν χώρο πρώτων βοηθειών με φιάλες ιατρικού οξυγόνου, με αποτέλεσμα η πιθανότητα έκρηξης «να είναι υπαρκτή ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας ή συντήρησης σε έναν χώρο διυλιστηρίου».

Ερωτήματα προκύπτουν ακόμη και για τον ρόλο της Πυροσβεστικής εκείνη τη μέρα, αφού, σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, τους άντρες της Πυροσβεστικής κάλεσε το ΕΚΑΒ που κλήθηκε στο σημείο από την εταιρεία, ενώ η εταιρεία είχε ήδη μεταφέρει με δικά της φορεία τους εγκαυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Η Πυροσβεστική απέκτησε πρόσβαση στον χώρο αρκετή ώρα μετά την έκρηξη κι ενώ η φωτιά είχε ήδη σβήσει από πυροσβεστικό άγημα της εταιρείας. Αξίζει να αναφερθεί πως η Πυροσβεστική, πέραν της αρμοδιότητας να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά, εμπλέκεται και ως ανακριτική αρχή, αναζητώντας τα αίτια μιας βιομηχανικής έκρηξης.

Καθοριστικός για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι ο ρόλος των συγκατηγορούμενων των δύο στελεχών της εταιρείας. Οι τρεις εργαζόμενοι, που ήταν επίσης θύματα της έκρηξης μαζί με τον Φίλιππο Παππά, βρίσκονται με διπλή ιδιότητα στη δικαστική αίθουσα: ως μάρτυρες και ως κατηγορούμενοι. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και αναμένεται να προκαλέσουν ενστάσεις από τη μεριά των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι καινοφανές στα ποινικά χρονικά να καταθέτει ως μάρτυρας ένας κατηγορούμενος, ο οποίος δικαιούται να προετοιμαστεί με τον καλύτερο και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Θυμίζουμε ότι το ατύχημα συνέβη στις 31 Ιανουαρίου του 2020, σε περίοδο συντήρησης των μονάδων, όταν προκλήθηκε έκρηξη στο ιατρείο του Τμήματος Χημικών, δίπλα σε μονάδα αλκυλίωσης. Αποτέλεσμα ήταν τρεις εργαζόμενοι που εκείνη την ώρα έκαναν διάλειμμα στις εγκαταστάσεις του ιατρείου, καθώς και ένας νοσηλευτής, να οδηγηθούν στο νοσοκομείο με βαριά εξωτερικά και εισπνευστικά εγκαύματα.

Ο Φίλιππος Παππάς έχασε τελικά τη ζωή του δέκα μήνες μετά την ισχυρή έκρηξη κι ενώ ήταν ακόμη νοσηλευόμενος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου ΚΑΤ.

 

ME ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΣΥΝ

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz