Connect with us

Άρθρα

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 σε 7 λεπτά!

Published

on

Τρίτη 29 Μαΐου 1453, η αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό. Η κερκόπορτα ανοίγει και τα πλήθη των Τούρκων πολιορκητών εισβάλουν στην Κωνσταντινούπολη. Η Πόλις εάλω. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος Έλληνας αυτοκράτορας, σκοτώνεται πολεμώντας μπροστά στα τείχη της Βασιλεύουσας. Ο Μωάμεθ ο Β’ κατορθώνει να κυριεύσει την Πόλη. Οι Έλληνες ξεκινούν μια μεγάλη και δύσκολη περίοδο σκλαβιάς που θα κρατήσει τετρακόσια σχεδόν χρόνια.

Θρύλοι και παραδόσεις συντηρούν τον πόθο για απελευθέρωση. Στο Κρυφό σχολείο οι Έλληνες μαθαίνουν Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία και διατηρεί το όραμα της ελευθερίας ζωντανό. Η ορθόδοξη πίστη τους κρατά ενωμένους και τους δίνει εθνική υπόσταση.

Πολλές αποτυχημένες προσπάθειες θα γίνουν για απελευθέρωση, οι οποίες όντας μεμονωμένες αποτυγχάνουν. Μέχρι που ιδρύεται το 1814 η Φιλική εταιρεία από τους Αθανάσιο Τσακάλωφ, Νικόλαο Σκουφά και Εμμανουήλ Ξάνθο. Έλληνες από άκρη σε άκρη του Ελληνισμού, με το ένα χέρι στην καρδιά και το άλλο στο Ευαγγέλιο δίνουν τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας και προετοιμάζονται για την επανάσταση. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γίνεται αρχηγός της Φιλικής εταιρείας και με τον Ιερό Λόχο που συστήνει, κατευθύνεται προς την Ελλάδα.

Τον Φλεβάρη του 1821 περνά τον Προύθο ποταμό και πλησιάζει τις περιοχές όπου κατοικούν Ελληνικοί πληθυσμοί. Στην κυρίως Ελλάδα η Επανάσταση αρχίζει σχεδόν έναν μήνα αργότερα. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων και στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι Έλληνες θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί και στην Πάτρα. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η σπίθα είχε ανάψει και η φλόγα της επανάστασης ξέσπασε και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.

Οι Τούρκοι προβαίνουν σε αντίποινα ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Κληρικοί και προεστοί σε όλα μέρη της Ελλάδας καταδιώκονται. Ανάμεσα τους ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.

Στα πεδία των μαχών οι Έλληνες κατορθώνουν επιτυχίες. Σύντομα διώχνουν τους Τούρκους από την Πελοπόννησο και κυριεύουν όλες τις μεγάλες πόλεις. Και στη θάλασσα όμως οι Έλληνες μετατρέπουν τα εμπορικά τους καράβια σε πολεμικά. Επειδή ήταν έμπειροι ναυτικοί σύντομα διώχνουν τους Τούρκους από τις Ελληνικές θάλασσες.

Οι στρατιωτικές ενισχύσεις των Οθωμανών που καταφθάνουν στην Πελοπόννησο, αποκρούονται και παθαίνουν καταστροφή από λίγους άνδρες κάτω από τις διαταγές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ονομάζεται αρχιστράτηγος για την επιτυχία του αυτή και αναλαμβάνει την αρχηγία του ελληνικού στρατού. Μια άλλη ηγετική  μορφή του αγώνα ήταν ο Γιάννης Μακρυγιάννης στρατηγός της Ρούμελης, δηλαδή της Στερεάς Ελλάδας. Ο ήρωας Οδυσσέας Ανδρούτσος έμεινε κι αυτός σαν άλλος Λεωνίδας και έδωσε άνιση μάχη Στο Χάνι της Γραβιάς. Λιγοστοί Έλληνες πολέμησαν στον ένδοξο τούτο τόπο για να καθυστερήσουν τις στρατιές των Τούρκων που κατευθύνονταν προς την Πελοπόννησο. «Για δες καιρό που διάλεξε ο Χάρος να με πάρει , τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι». Τούτο ήταν το μοναδικό παράπονο του Αθανάσιου Διάκου που πολέμησε μέχρι που του κόπηκε το σπαθί στην Αλαμάνα για να συλληφθεί αιχμάλωτος. Ακόμη και ο εχθρός αναγνώρισε την λεβεντιά του Παπαφλέσσα.  Θυσιάστηκε στο Μανιάκι προσπαθώντας να καθυστερήσει τον στρατο του Ιμπραήμ που θα διέλυε την επανάσταση.

Οι Τούρκοι για να λυγίσουν τους επαναστάτες τα έβαλαν με τους άμαχους. Ο τουρκικός στόλος μπαίνει στο λιμάνι της Χίου και καταστρέφει την πόλη ολοκληρωτικά. Το ίδιο έκανε και με το νησί των Ψαρών. Εκδίκηση θα πάρει όμως για τους Έλληνες ο Κωνσταντίνος Κανάρης που με πυρπολικό θα καταστρέψει την τουρκική ναυαρχίδα και άλλα τρία καράβια.

Ο Ιμπραήμ Πασάς από την Αίγυπτο και ο Κιουταχής θα καταφτάσουν με πολυάριθμο στρατό και στόλο για να καταστείλουν την Επανάσταση. Η αρχική ομοψυχία των Ελλήνων χάνεται και ο εμφύλιος σπαραγμός θα δώσει την ευκαιρία στους Τούρκο-Αιγυπτίους να καταπνίξουν την επανάσταση σχεδόν στο αίμα.

Η Πόλη του Μεσολογγίου είναι το μοναδικό προπύργιο των επαναστατών στην Δυτική Στερεά. Οι τούρκοι το πολιορκούν από ξηρά και θάλασσα μανιασμένα, μέχρι που στους υπερασπιστές σώνονται τα τρόφιμα. Εδώ θα βρει το θάνατο το άξιο τέκνο της Πατρίδας, ο Μάρκος Μπότσαρης καθώς και ο γνωστός Φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας. Οι πολιορκημένοι αποφασίζουν έξοδο από την πόλη μέσα από τις γραμμές των Τούρκων. Οι ανήμποροι, οι γέροι και οι τραυματίες κλείνονται στην μπαρουταποθήκη και τινάζονται μαζί με τους Τούρκους στον αέρα για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι.

Ενώ η επανάσταση κινδυνεύει από τον Ιμπραήμ και τον Κιουταχή, οι θηριωδίες των Τούρκων στο Μεσολόγγι, τη Χίο, τα Ψαρά, και οι Φιλέλληνες, στρέφουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με το μέρος των Ελλήνων. Τα μεταβαλλόμενα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής Αγγλίας Γαλλίας και Ρωσίας ευνοούν τους Έλληνες. Έτσι οι Ευρωπαίοι με ενωμένους τους στόλους τους καταστρέφουν εντελώς τον τούρκο-αιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο.

Έτσι, το 1830,  δημιουργείται το πρώτο ελληνικό κράτος που έχει στην επικράτεια του μόλις την Πελοπόννησο την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων. Στο ελληνικό κράτος αυτό αναλαμβάνει πρώτος πρωθυπουργός ο Ιωάννης Καποδίστριας που θέτει τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ωστόσο, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε και οι μεγάλες δυνάμεις «διορίζουν» στην Ελλάδα βασιλιά τον Όθωνα.

 

ΠΗΓΗ:Ηλεκτρονική Διδασκαλία

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz