Επικαιρότητα
ΕΕ: Μεταρρυθμίζονται οι κανόνες διαφάνειας. Αυστηροποιείται η καταγραφή και δημοσιοποίηση πληροφοριών.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε μία απόφαση – έκπληξη ενάντια στις προσπάθειες της Ε.Ε. να μεταρρυθμίσει τους κανόνες για τη διαφάνεια, αντιστρέφοντας την πορεία προς μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση στη μάχη ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος μέσω της αυστηρότερης καταγραφής και δημοσιοποίησης πληροφοριών για τους τελικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών που εδρεύουν εντός της Ένωσης.
Η απόφαση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, αλλά θεωρήθηκε σημαντική οπισθοδρόμηση από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Το 2018 οι Βρυξέλλες είχαν εισάγει νέους κανόνες, με βάση τους οποίους τα κράτη-μέλη ήταν υποχρεωμένα να δημιουργήσουν δημόσια μητρώα όπου θα καταγράφονταν λεπτομερώς, ύστερα από δήλωση των ίδιων των εταιρειών, η δομή ιδιοκτησίας τους και τα προσωπικά στοιχεία των δικαιούχων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διαφθορά και να παταχθεί το οικονομικό έγκλημα. Οι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν ανοικτή πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων.
Στην Ελλάδα, το δικό μας κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων έχει επίσης θεσμοθετηθεί, αλλά σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, η δημόσια πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι εταιρείες θα ξεκινούσε την 1η Δεκεμβρίου 2022. Ο κανονισμός είχε εφαρμοστεί ήδη σε μεγάλο μέρος των κρατών-μελών και οδήγησε επιτυχώς στο «ξεσκέπασμα» αρκετών υποθέσεων διαφθοράς, οικονομικών εγκλημάτων και εταιρειών-βιτρίνα εντός και εκτός της Ε.Ε.
Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως, κλείνει ουσιαστικά τα μητρώα αυτά για το κοινό. Αφορμή υπήρξε σειρά προσφυγών από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στο Λουξεμβούργο –μία από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν το μέτρο– επειδή το μητρώο επιχειρήσεων αρνήθηκε να τους δώσει απαλλαγή από τη δημοσίευση των στοιχείων τους για λόγους ιδιωτικότητας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κλήθηκε από τη λουξεμβουργιανή δικαιοσύνη να αποφανθεί κατά πόσον οι εν λόγω βάσεις δεδομένων παραβιάζουν το δικαίωμα των ιδιοκτητών στην ιδιωτική ζωή, τα προσωπικά τους δεδομένα και την προστασία αυτών. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι υφιστάμενοι κανόνες της Ε.Ε. παρέχουν υπερβολικά ευρεία πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες χωρίς να δικαιολογείται επαρκώς η παρέμβαση αυτή.
Στον απόηχο της απόφασης η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν ήδη προβεί στην κατάργηση των βάσεων δεδομένων. Υπό τον φόβο κυρώσεων για τη μη εφαρμογή του δικαστικού πορίσματος, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα κράτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά τους πλέον θα πρέπει να τροποποιήσουν τη νομοθεσία το συντομότερο δυνατόν.
Πηγή: kathimerini.gr
-
Επικαιρότητα23 ώρες ago
Θεσσαλονίκη-Έφιππη παρέλαση: Συμμετέχει Κορίνθια αμαζόνα
-
Ελλάδα21 ώρες ago
Σπάνιο βίντεο: Η στιγμή που ο Ωνάσης ανακοινώνει τον θάνατο του γιου του Αλέξανδρου
-
Ελλάδα22 ώρες ago
Χάος με τα ΚΤΕΛ: Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής εξυπηρετούνται με τα ΚΤΕΛ Κορίνθου
-
Uncategorized22 ώρες ago
Μάνος Τσαγκαράκης: Πώς είναι σήμερα ο μικρός Δημήτρης από το «Νησί»
-
Ελλάδα22 ώρες ago
Το σκάκι μπαίνει επίσημα στα ελληνικά σχολεία ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο
-
Ελλάδα21 ώρες ago
Την… έπεσαν στον Καλλιάνο για τα χιόνια στην Αττική: «Ζήτα συγγνώμη από τον Μαρουσάκη» – Τι απαντά
-
Αυτοδιοίκηση21 ώρες ago
Προειδοποιήσεις Μορέα για πυκνή χιονόπτωση στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα
-
Μουσική23 ώρες ago
Πάολα: Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης η γνωστή τραγουδίστρια