Ελλάδα
Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: Προσοχή στην αγορά του βακαλάου
![](https://mypressnet.gr/wp-content/uploads/2023/03/23-ΒΑΚΑΛΑΟ-ΑΛΜΥΡΟ.jpg)
- Όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).
Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι.
Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.
Η ΕΕΚΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:
Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
Επιλέγουμε πάντοτε τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής!
Όταν ο καταναλωτής πληρώνει μπακαλιάρο, πρέπει να παίρνει μπακαλιάρο!
Όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση!
-
Ατζέντα17 ώρες ago
16η Ροκ Συνάντηση Κιάτου: Ο Κώστας Καραμπέτσος στο My Radio 89,6 με ροκ ιστορίες made in Κιάτο
-
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ17 ώρες ago
Έκθεση Αστρονομίας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου
-
Άρθρα18 ώρες ago
Ο Πάνος Χαλκιάς στο My Radio 89.6: “Για πρώτη φορά ανακοινώνω ότι θα ανεβάσω τους “Δαίμονες”
-
Αυτοδιοίκηση15 ώρες ago
Ο Χάρης Δούκας στην Κορινθία στις 28 Ιουλίου
-
Ατζέντα15 ώρες ago
Παραλία Σχίνου Λουτρακίου: “Φυτεψαν” αρμυρίκια αντί για ομπρέλες! (video)
-
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ15 ώρες ago
Ισθμός Κορίνθου: Ανατίναξαν ΑΤΜ σε σούπερ μάρκετ
-
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ16 ώρες ago
Κόρινθος: Περισσότερα από 10.000 πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται κάθε μέρα
-
Ατζέντα17 ώρες ago
ZIRIA MUSIC FESTIVAL 2024: Το απόλυτο καλοκαιρινό πάρτι ξεκινά στις 29 Αυγούστου