Ελλάδα
Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: Προσοχή στην αγορά του βακαλάου

- Όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος).
Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι.
Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.
Η ΕΕΚΕ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό της χώρας για τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου και επισημαίνει τα εξής:
Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
Επιλέγουμε πάντοτε τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής!
Όταν ο καταναλωτής πληρώνει μπακαλιάρο, πρέπει να παίρνει μπακαλιάρο!
Όχι στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση!
-
Ελλάδα12 ώρες ago
“Πάγωσαν” όλοι στην εκπομπή της Σκορδά: Λιποθύμησε on air η Αφροδίτη Γραμμέλη [βίντεο]
-
Αυτοδιοίκηση12 ώρες ago
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Παραδίδουμε σε 3 εβδομάδες στους Κορίνθιους τον παραλιακό πεζόδρομο στο Κεραμιδάκι
-
Ελλάδα9 ώρες ago
Ναύπλιο: Έτσι τους είδαν σε αυτοκίνητο περαστικοί οδηγοί και…«έτριβαν» τα μάτια τους
-
Ελλάδα13 ώρες ago
Πανελλήνιες 2023: Απρόοπτο σε σχολείο την ώρα των εξετάσεων
-
Αυτοδιοίκηση16 ώρες ago
Καταγγέλλει Σταυρέλη η Συμμαχία Πολιτών: “Με ενστάσεις προσπαθεί να «μπλοκάρει» το έργο της δημοτικής αρχής”
-
Επικαιρότητα11 ώρες ago
Επαναλειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας
-
Υγεία18 ώρες ago
Γιατί κάποιοι αργούν να γεράσουν;
-
Ελλάδα14 ώρες ago
ΕΚΠΑ: Στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε θέματα ισότητας των φύλων