Connect with us

EDITOR

Ολλανδή δημοσιογράφος προς Έλληνα Πρωθυπουργό: ψεύδεσθε, κάνετε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο

Published

on

Με το κόκκινο καπέλο (αριστερά), η Ίνγκεμποργκ Μπόιγκελ, Ολλανδή δημοσιογράφος του εβδομαδιαίου De Groene Amsterdammer, ενός από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα έντυπα της Ολλανδίας που χρονολογείται από το 1877. Στο μέσον δεξιά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Δίπλα του (δεξιά), ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου στις 9/11/2021 (Intime)

Σε εμφανώς οργισμένο τόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του το βράδυ της Τρίτης 9/11/2021, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπόιγκελ κατηγόρησε σε έντονο τόνο τον κ. Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ναρκισσιστικό».

«Κύριε πρωθυπουργέ, πότε επιτέλους θα σταματήσετε να λέτε ψέματα. Ψέματα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ψέματα για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;» ρώτησε η Ingeborg Beugel έπειτα από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Mark Rutte.

Η Beugel αναφερόταν σε ισχυρισμούς ομάδων και οργανώσεων που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ότι η Ελλάδα προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, πρακτική την οποία η Ελλάδα αρνείται.

«Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία και παρόλα αυτά συνεχίζετε να αρνείστε και να ψεύδεσθε. Αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κακοποίηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “Οι Βρυξέλλες μάς άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα… Τώρα έχω την εξουσία, και ναι, επιδίδομαι σε σκληρές, βάρβαρες επαναπροωθήσεις»;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του που κατέχει την εξουσία από τον Ιούλιο του 2019, χαρακτηρίζοντάς τη «σκληρή, αλλά δίκαιη» και είπε ότι η Ελλάδα έσωζε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα από το 2015, όταν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ολλανδία κάνετε άμεσες ερωτήσεις σε πολιτικούς, κάτι το οποίο σέβομαι», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Δε θα ανεχθώ, όμως, να προσβάλλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό μέσα στο πρωθυπουργικό κτίριο, με κατηγορίες και εκφράσεις τις οποίες δεν υποστηρίζετε βάσει συγκεκριμένων στοιχείων».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αρχές «αναχαιτίζουν» βάρκες στη θάλασσα σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν χορηγήσει άσυλο σε 50.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων «δεκάδων χιλιάδων Αφγανών».

Η Μπόιγκελ τον διέκοψε περιγράφοντας τις συνθήκες ως «απερίγραπτες».

Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Μητσοτάκης ανταπέδωσε: «Κοιτάξτε, δεν μπορείτε να με προσβάλετε με αυτόν τον τρόπο μέσα στο επίσημο πρωθυπουργικο κτίριο. Έγινα σαφής;»

Πρόσθεσε ότι ένας νεόκτιστος καταυλισμός που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από την ΕΕ στη Σάμο ήταν «άψογος… δεν συγκρίνεται με ό,τι υπήρχε πριν από αυτό».

Και κατέληξε: «Αυτή είναι η πολιτική μας, θα την υποστηρίξουμε και δεν θα δεχθώ να κουνήσει κανείς το δάχτυλο σε αυτήν την κυβέρνηση και να την κατηγορήσει για απάνθρωπη συμπεριφορά».

Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel ζει στην Ελλάδα από το 1983 και αρθρογραφεί σε εβδομαδιαίο ολλανδικό έντυπο του προοδευτικού χώρου, που μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής.

Ο διάλογος:

►Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπόιγκελ ανέφερε στην ερώτησή της:

«Επιτέλους πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τις επαπροωθήσεις και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μην προσβάλετε τη δική μου νοημοσύνη και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων του κόσμου. Την ώρα που υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία, εσείς επιμένετε να το αρνείστε και να ψεύδεστε.

Η αντίδρασή σας είναι ναρκισσιστική, γιατί δεν είστε ειλικρινής και να δηλώσετε ότι οι Βρυξέλλες σας άφησαν μόνους. Να πείτε “περιμέναμε έξι χρόνια, πρέπει να μετεγκατασταθούν. Τώρα που έχω εγώ την ευθύνη, ναι πραγματοποιώ σκληρές, επαναπροωθήσεις”. 

Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών;

Και για εσάς, κύριε Ρούτε, η ερώτηση είναι τι κυρώσεις πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επιβληθούν στην Ελλάδα και ίσως και στην Ολλανδία που αποδέχεται αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την οποία είναι και η Ολλανδία υπεύθυνη. Υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ολλανδία που θέλουν να πάρουν πρόσφυγες και παιδιά, είναι έτοιμοι να τα δεχθούν, αλλά αυτός ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος.

 

►Ξεπερνώντας το αρχικό του σάστισμα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ολλανδία έχετε την παράδοση να ρωτάτε ευθείς ερωτήσεις κάτι που σέβομαι. Αυτό που δεν δέχομαι όμως είναι σε αυτό το κτίριο να προσβάλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό, με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν στηρίζονται από έμπρακτα στοιχεία,  όταν αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και σώζει εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες ανθρώπους. Μόλις τώρα σώσαμε 250 ανθρώπους στα νότια της Κρήτης, το κάνουμε κάθε μέρα.

Την ίδια ώρα παρεμποδίζουμε πλοία που έρχονται από την Τουρκία, όπως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε. 

Αντί να κατηγορείτε την Ελλάδα, καλύτερα να κατηγορείτε εκείνους που ενορχηστρώνουν συστηματικά το μεταναστευτικό σπρώχνοντας ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα, γιατί η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα.

Παρακαλώ, τώρα μιλάω εγώ. Η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο, πρέπει εκείνους να κατηγορήσετε, όχι εμάς.

Έχουμε μία πολύ σκληρή, αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα, εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα.

►Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε, δήλωσε

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τα πιο υψηλά στάνταρ και το γεγονός ότι άνοιξαν άμεσα έρευνα για τις επαναπροωθήσεις είναι ενδεικτικό.

Θα πάω πίσω στην κατάσταση του 2015-2016, όταν είχαμε πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία.

Χαίρομαι όταν η Γερμανία και εμείς που είχαμε την προεδρία της Ε..Ε μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε τη συμφωνία με την Τουρκία και για τον λόγο αυτό η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα. Φιλοξενεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Δεν θέλω να δω ανθρώπους να μπαίνουν σε βάρκες και να πεθαίνουν σε τέτοιες συνθήκες. Τους θέλω να μένουν εκεί και μετά η Ε.Ε. θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί σε πρόσφυγες από την Αφρική, την Ασία κλπ.

Reuters
efsyn.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz