Connect with us

EDITOR

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: ξεκίνησε σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Published

on

Intime News / Γιάννης Λιάκος

Πέντε κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2018, έδωσαν το «παρών» στην έναρξη της δίκης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Απών ήταν μόνο ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης ο οποίος και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο. Στο δικαστήριο βρίσκεται η οικογένειά του 33χρονου ακτιβιστή. Ο πατέρας του έδωσε κατάθεση

«Μακάρι να ήταν ληστής και να ήταν εδώ να ζούσε»

Πρώτος μάρτυρας στην δίκη είναι ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμης Κωτσόπουλος που συγκλονίζει με την κατάθεση του. Αν και συγκρατημένος τα λόγια του μαρτυρούν την οργή που νιώθει για τον θάνατο του γιου του.

Ο πατέρας του Ζακ ξεκίνησε λέγοντας ότι ο Ζακ ήταν ένας άνθρωπος χαρούμενος, με κοινωνική ζωή που είχε την οικονομική στήριξη της οικογένειας του.

Ο ίδιος, ιδιαίτερα οργισμένος έκανε λόγο για «απόκρυψη στοιχείων». Όταν έλεγε στον γιο του ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ο Ζακ χαμογελώντας του απαντούσε: «δίκιο έχεις μπαμπά και τώρα εγώ ψάχνω να βρω ένα άλλο δίκιο…»

Ο μάρτυρας σε έντονους τόνους και ιδιαίτερα φορτισμένος έκανε λόγο για τις ευθύνες των αστυνομικών: «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Αποκρύψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων.» «Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατανε. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πως είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα.»

Πρόεδρος: Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε;

Πατέρας: Δεν είχα πρόσφατο τηλεφώνημα εκείνες τις ημέρες. Δεν είχε κανένα πρόβλημα είχε τη στήριξη μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα και εγώ. Ήμουν δίπλα του και το ήξερε. Μια μέρα πριν φύγω, μου είπε να πάμε στα κλαρίνα και πήγαμε. Ήταν χαρούμενος, είχε διάθεση.

Ο Ευθύμης Κωστόπουλος αναφέρθηκε στην υγεία του γιου του λέγοντας πως δεν έπασχε από κανένα πρόβλημα υγείας. Κάνει λόγο για ένα παιδί που απείχε αλλά και κατέκρινε κάθε είδους βία:

«Δεν ήταν βίαιος, κάθε άλλο. Όταν μας είπαν ο Ζαχαρίας πήγε και λήστεψε κανείς δεν το πίστεψε. Δήλωνε κατά της βίας και θα ήταν ο ίδιος βίαιος; Δεν στέκει αυτό. Μακάρι να ήταν ληστής και να τον έπιαναν. Θα ήταν εδώ και ζωντανός. Πολλά είναι τα γιατί και θα τα δείτε κι εσείς…»

Ο θάνατός του είχε συγκλονίσει λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε από τους κατηγορούμενους, σκηνές που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης, ένας θάνατος σε δημόσια θέα, όπως έχει αναφέρει η Πολιτική Αγωγή.

Τόσο οι δύο πολίτες, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ένας 50χρονος μεσίτης, που τον κλώτσησαν και τον χτύπησαν βάναυσα βγάζοντας τον έξω από το κατάστημα, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο, και σύμφωνα με οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, επίσης τον γρονθοκόπησαν άσχημα κατά τη σύλληψή του, είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Η Πολιτική Αγωγή αναμένεται να δώσει μάχη για την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κάτι που έχει απορρίψει κατ’ αρχήν το δικαστικό συμβούλιο

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, “συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου” ενώ δέχεται ότι ο κοσμηματοπώλης και ο φίλος του δεν επιδίωκαν τον θάνατο του, αλλά τη σύλληψή του.

Αίτημα για αλλαγή δικαστικής αίθουσας

Το πλήθος του κόσμου που ζήτησε να παρακολουθήσει τη δίκη είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ακροαματικής διαδικασίας. Υπεβλήθη αίτημα για αλλαγή της δικαστικής αίθουσας, εν τελει η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να πραγματοποιηθεί στην παρούσα αίθουσα, με την είσοδο μονάχα 4 δημοσιογράφων για την κάλυψη της δίκης, και 3 εκπρόσωποι οργανωσεων (ΛΟΑΤΚΙ, Διεθνή Αμνηστία, Παρατηρητηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Άννυ Παπαρούσου εκ μέρους της πολιτικής αγωγής έθεσε το ζήτημα. Υποστήριξε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο γεγονός που οδήγησε στην άμεση αντίδραση πριν ακόμα γίνει η κλήρωση των ένορκων. Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάσει των διατάξεων για τον COVID-19 και ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που διαθέτει τα κατάλληλα οπτικοακουστικά μέσα για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία. Η πλευρά των τεσσάρων κατηγορουμένων αστυνομικών προέταξε το ζήτημα αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη η προβολή για να αποσαφηνιστεί η θέση και στάση του κάθε κατηγορούμενου.

Γιαγιά Ζακ: Άργησαν οι αρχές. Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη

Παρούσα στη δίκη και η γιαγιά του Ζακ Κωνσταντίνα Πέτσα η οποία ζήτησε να δικαιωθεί η μνήμη του.

“Δεν ήταν κλέφτης και δεν ήταν αυτός που λένε ο κόσμος. Ήταν το πρώτο μου εγγόνι και το ξέρω πάρα πολύ καλά, ήταν το καλύτερο παιδί δεν πείραζε ούτε μυρμήγκι άλλο τι ιδεολογίες είχε το παιδί. Ήταν στημένη υπόθεση για να τον τελειώσουνε από αυτούς που δεν θέλανε αυτούς τους ανθρώπους. Ο καθένας να πάρει αυτό που του αναλογεί να πουν την αλήθεια. Το βίντεο υπάρχει το είδε όλος ο κόσμος και από εκεί ας κρίνει αν είναι αθώος ή ένοχος και οι μεν και οι δε να δικαστούν. Η ψυχή του παιδιού να βρει γαλήνη. Μάλλον υπήρχε σχέδιο οργανωμένο γιατί 25 λεπτά που τον κλωτσοπατάγανε η αστυνομία που ήταν; Άργησαν οι αρχές. Περιμένουμε την δικαιοσύνη” είπε.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Δυο κλούβες της ΕΛΑΣ και μια «αύρα» έχουν κλείσει το δρόμο. Η Τροχαία έχει κλείσει την κυκλοφορία χαμηλά από την Λ. Αλεξάνδρας και αυτοκίνητα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το δικαστήριο.

Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με καλέσματα από διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις, από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, από συλλογικότητες και φορείς όλοι με το ίδιο σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη προσδιορίστηκε για σήμερα μετά από αναβολή που είχε λάβει πριν τον περασμένο Νοέμβριο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Πηγή ertnews.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz