Connect with us

Άρθρα

Χ. Μέλλος για απεργία εργαστηριακών ιατρών στην Κορινθία: “Με το clawback δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη”

Published

on

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας και Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Πελοποννήσου, Χρυσοβαλάντης Μέλλος, μίλησε στον Γιώργο Γουγά σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο My Radio 89.6 σχετικά με τα εργαστηριακά και διαγνωστικά κέντρα στην Κορινθία, τα οποία κλείνουν, την τροπολογία του υπουργού Υγείας, κ. Γεωργιάδη σχετικά με την απαγόρευση των κινητοποιήσεων καθώς και την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca.

Γιώργος Γουγάς

Για ποιον λόγο κλείνουν τα εργαστηριακά και διαγνωστικά κέντρα στην Κορινθία και γιατί απεργούν οι γιατροί τους;

“Αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή, αντίθετα έχει ξεκινήσει εδώ και 12 χρόνια. Από το 2018 είναι η τρίτη-τέταρτη φορά που απεργούμε λόγω της κατάστασης. Η εφαρμογή του clawback είναι ένα μνημονιακό μέτρο, που εφαρμόστηκε πριν από 12 χρόνια. Τι είναι όμως το clawback;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Είναι ένα μέτρο, με το οποίο το κράτος παίρνει πίσω λεφτά από τον ίδιο τον ιδιώτη εργαστηριακό. Πώς γίνεται αυτό; Έχουμε έναν προϋπολογισμό ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καθορίζεται ετήσια κάθε φορά. Όταν λοιπόν, ο κλινικός γιατρός συνταγογραφεί τους εργαστηριακούς ελέγχους, μπορεί να αντέξει στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό, μέχρι ενός σημείου. Όταν λοιπόν, δεν γίνονται σεβαστοί κάποιοι κανόνες της συνταγογράφησης και έρχονται για παράδειγμα υγιή άτομα με συνταγογράφηση για εργαστηριακό έλεγχο κάθε 6-8 μήνες, το σύστημα του προϋπολογισμού δεν θα αντέξει. Οπότε, αυτά τα παραπάνω χρήματα που απαιτούνται δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό και έρχεται έτσι το κράτος με το clawback και τα παίρνει από τον ίδιο τον ιδιώτη εργαστηριακό (αυτό το ποσοστό είναι γύρω στο 40%).

Το κράτος είναι υποχρεωμένο να βάλει κανόνες στο σύστημα της συνταγογράφησης, οι οποίοι έχουν μπει διεθνώς και υπάρχουν παντού, τα λεγόμενα «διαγνωστικά πρωτόκολλα». Όλη αυτή λοιπόν, η διαδικασία έχει φορτώσει με χρέος κοντά στο 1,6 δις. ευρώ (χρέη δηλαδή πάνω από τον προϋπολογισμό).

Το clawback στην Ελλάδα είναι 40%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη 5%-7%.

Σε περίπτωση λοιπόν, που ένας ιδιώτης εργαστηριακός δεν πληρώσει το χρέος του (μέσω του clawback), του διακόπτεται η συνεργασία του με τον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να πάρει σύνταξη και το χρέος του μεταφέρεται στα παιδιά του!”

Ι.Σ. Κορινθίας: Στήριξη αντιδράσεων Εργαστηριακών Ιατρών για το αισχρό clawback

Το ριμπέιτ τι είναι;

“Το ριμπέιτ (το οποίο ήρθε μαζί με το clawback) ήρθε από το υπουργείο Υγείας, με σκοπό να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες στην Υγεία. Σαν έννοια δηλαδή, μπορεί να ταυτιστεί με την έκπτωση επί του τζίρου, που κάνουν εμπορικές εταιρίες-προμηθευτές τους, δεν είναι αναγκαστικά του ιδιώτη εργαστηριακού. Στην ουσία, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει να του γίνου εκπτώσεις”.

Σχετικά την τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη, που απαγορεύει τις κινητοποιήσεις με απειλή διακοπή της σύμβασης των γιατρών

“Είναι το άρθρο 69 του Νόμου 5102/2024 που απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλεί να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες. Αυτό μας εξέπληξε όλους ειδικά σε μια χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Φτάσαμε στο σημείο, να μη μπορεί κανείς να αντιδράσει για τα νόμιμα και κεκτημένα δικαιώματα. Στην ουσία απειλεί τη βιωσιμότητα των ιατρείων”.

Απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca

“Ο κόσμος που έκανε το εμβόλιο πριν 2 χρόνια δεν έχει κάποιο λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αυτό το εμβόλιο, επειδή είναι παλιάς τεχνολογίας, δημιούργησε προβλήματα θρομβώσεων έως και θανατηφόρες σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτοί όμως που το έκαναν πριν 2 χρόνια δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Ο λόγος που αποσύρεται είναι γιατί πλέον αυτό το εμβόλιο δεν μπορεί να «πολεμήσει» τον κορονοϊό”.

Συνέχεια των κινητοποιήσεων

“Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 8/5 και θα φτάσει έως 10/5, αλλά θα γίνει πανελληνίως συζήτηση με τα εργαστηριακά ιατρεία και ίσως ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις από Δευτέρα. Στην Κορινθία η συμμετοχή είναι στο 90% με 92%”.

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη του Χρυσοβαλάντη Μέλλου, που έδωσε στον Γιώργο Γουγά στο My Radio 89.6:

 

 

Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz