Connect with us

Επικαιρότητα

Brexit: η Τερέζα Μέι, ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Published

on

Στο Λονδίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα, όπου η βρετανική Βουλή αποφασίζει απόψε το βράδυ επί της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι πιθανότητες να περάσει ο συμβιβασμός που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Μέι με τις Βρυξέλλες τείνουν προς το μηδέν, η αντιπολίτευση είναι στην κατάθεση πρότασης μομφής.

Εν τω μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε βρετανικά δημοσιεύματα που θέλουν την καγκελάριο Μέρκελ να μην αποκλείει την πιθανότητα νέων παραχωρήσεων έναντι του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις έναντι της Τερέζα Μέι πέραν των όσων αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του ΕΣ του Δεκεμβρίου, διαμηνύει κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.

Η πολιτική στο βρετανικό κοινοβούλιο δεν είναι, τελικά, η τέχνη του εφικτού. Διαφορετικές ομάδες, αποκλίνοντα συμφέροντα και κομματικές επιδιώξεις, διαμορφώνουν το κλίμα σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της βρετανικής ιστορίας μετά την κρίση του Σουέζ.

Η Τερέζα Μέι θα υποστεί βαριά ήττα με διαφορά τουλάχιστον 100 ψήφων. Η ίδια και οι υπουργοί που στηρίζουν την Συμφωνία με τις Βρυξέλλες, έως την υστάτη ώρα δεν σταματούν τις προσπάθειες να πείσουν τους αντιρρησίες βουλευτές να την ψηφίσουν, έστω και με βαριά καρδιά, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα ακυρώνει το αποτέλεσμα του πρώτου. Η πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι η απόρριψη της Συμφωνίας της ενέχει επίσης κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, εξακολουθεί να αμύνεταιστις πιέσεις των βουλευτών του να πάρει επίσημη θέση υπέρ νέουδημοψηφίσματος. Εξ ου και οι συνεχείς αναβολές της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που έχει ο ίδιος εξαγγείλει.

Εν τω μεταξύ, η επιστολή τριών σελίδων με την οποία οι κύριοι Γιούνγκερ και Τουσκ, κάνουν μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ένταση, υποσχόμενοι την όσο το δυνατόν χρονικά συντομότερη ισχύ του Backstop, δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, δεν φαίνεται να πείθει τους Βορειοϊρλανδούς Ενωτικούς του κόμματος DUP.

Η ηγέτης τους Αρλίν Φόστερ, επανέλαβε πως αυτό που θέλει είναι συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύος του backstop, κάτι που οι Βρυξέλλες αρνούνται να δώσουν.

Η ήττα της πρωθυπουργού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κανείς δε, δεν μπορεί να προσδιορίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και γιατί όχι, και της Ευρώπης.

Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το σχέδιο Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να διεξαχθεί γύρω στις 8.00 μ.μ. ώρα Βρετανίας (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να ακολουθεί 15 λεπτά αργότερα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως έχει επιλέξει μέχρι στιγμής τέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία προτού οι βουλευτές ψηφίσουν για τη συνολική Συμφωνία Αποχώρησης.

Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, άρα αν και οι τέσσερις τροπολογίες τεθούν σε ψηφοφορία, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα από την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφοριών η οποία αρχίζει στις 7.00 μ.μ. (9.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Μπέκροου μπορεί να επιλέξει και άλλες τροπολογίες για να θέσει σε ψηφοφορία προτού ξεκινήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών.

Share this…
Continue Reading
Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz