Κορινθία
To μοναδικό τοπικό παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς
Το «πρωτόκολλο» λέει ότι πάντα μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν να φτιάχνουν τα γλυκά ώστε να είναι έτοιμα για το καλωσόρισμα της Νέας Χρονιάς.
Τα υλικά ταυτίζονται με την τοπική παραγωγή : φρέσκο λάδι , αλεύρι, αμύγδαλα, σταφίδα μαύρη κ.α. Η διαδικασία κρατούσε δύο με τρεις μέρες και απαιτούσε πολύ κόπο αλλά και επιδεξιότητα !
Την πρώτη μέρα αφού έκαιγαν τους ξυλό-φουρνους, έπλαθαν το ζυμάρι, έκοβαν τα υλικά της γέμισης. Ξεκινούσαν πάντα από την «μάνα» δηλαδή το κέντρο του ταψιού και στην συνέχεια γέμιζαν από 5 έως 10 χάλκινα ταψιά. Τα γλυκά αφού ψήνονταν έμενα όλη νύχτα να κρυώσουν και το επόμενο πρωί τα μέλωναν με σιρόπι από φρέσκο θυμαρίσιο μέλι. Στην συνέχεια έπρεπε να μείνουν άλλο ένα βράδυ στο σιρόπι να «ποτιστούν»
Με τα ίδια ακριβώς υλικά φτιάχνεται και η Περαχωρίτικη Βασιλόπιτα «Βασίβα» με το μόνο που αλλάζει να είναι η τοποθέτηση των φύλλων, το ένα πάνω στο άλλο με σύνολο τα 15-17 περίπου.
Δεσμοί φιλίας, κοινά οράματα και ενδιαφέροντα, αλλά πάνω από όλα μας ενώνουν οι ωραίες γλυκιές γεύσεις.
Στόχος του Experience Perachora είναι, πάντα με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων σε ότι διοργανώνει, ο επιμορφωτικός χαρακτήρας, να ενδυναμώνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, να κρατάει ζωντανή την παράδοση της περιοχής.
Μεγάλη σημασία για το Experience Perachora έχει η γαστρονομία. Γι’ αυτό το λόγο αναβιώνει μαζί με τον κόσμο που το ακολουθεί παραδοσιακές συνταγές είτε συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς όπου και έχει κερδίσει είτε διοργανώνοντας παρουσιάσεις με φαγητά του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο το experience Perachοra έλαβε το βραβείο Hercules Sunstainability Tourism , ένα βραβειο για την συμμέτοχη της ομάδας στην βιώσιμη ανάπτυξη στην Κορινθια.
Κάθε φορά ο ενθουσιασμός με τον οποίο οι γυναίκες μοιράζονται μαζί του συνταγές, μυστικά και ιστορίες μιας άλλης εποχής είναι πολύ μεγάλος.
Τα τελευταία κομμάτια οι νοικοκυρές τα έκρυβαν στα πιο απίθανα μέρη του σπιτιού, για να μη φαγωθούν όλα μαζί κι ο καινούργιος χρόνος δε γλυκαθεί!
Παρακολουθείστε το βίντεο , δείτε την συνταγή και καλή σας επιτυχία !!! Θα χαρούμε να δούμε και τις φωτογραφίες σας στην σελίδα μας στο Facebook
Το βίντεο είναι ευγενική χορηγία του Experience Perachora
-
Ελλάδα3 ώρες ago
Snik: Πήγε να αγοράσει ρολόι αξίας 116.000 ευρώ και προκάλεσε αναστάτωση στο Ναύπλιο – Δες το βίντεο
-
Ελλάδα5 ώρες ago
Νέοι σεφ LE MONDE νικητές στον διαγωνισμό Olivier Roellinger για βιώσιμη γαστρονομία
-
Οικονομία7 ώρες ago
Ακρίβεια: 50% πιο ακριβά τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με το εξωτερικό
-
Κόσμος3 ώρες ago
Σουηδία: 120.000 φαν της Τέιλορ Σουίφτ «πλημμυρίζουν» τη Στοκχόλμη – 300% πάνω οι τιμές στα ξενοδοχεία
-
Ελλάδα8 ώρες ago
Δέσποινα Βανδή: Τι συνέβη με την υγεία τού Βασίλη Μπισμπίκη- «Δε χρειάζεται γάμος- Υπάρχει πληρότητα»
-
Ελλάδα8 ώρες ago
Πέραμα: Ο δήμαρχος έβρεξε με μάνικα αντικείμενα Ρομά – «Τι είναι αυτά; Θα χολεριάσουμε»
-
Οικονομία8 ώρες ago
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους – Προσοχή στις προσυμπληρωμένες
-
Ελλάδα4 ώρες ago
Απίστευτη καταγγελία στην Πάτρα: Έκοψε το αυτί της αδελφής του πάνω σε καυγά