Άρθρα
Η ακρίβεια σκοτώνει το σουβλάκι. Δίκοπο μαχαίρι για τους επιχειρηματίες η τιμή του. Σκέψεις ακόμα και για λουκέτα
Γράφει ο Γιώργος Αθανασόπουλος
Αγαπημένη συνήθεια
Ανέκαθεν το σουβλάκι αποτελούσε μία από τις αγαπημένες και οικονομικές συνήθειες των Ελλήνων! Κυριολεκτικά, μπορεί όσοι δεν αγαπούν το σουβλάκι να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Πάντα, διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες οδηγούν στην αστάθεια της διαμόρφωσης μιας πάγιας τιμής. Είναι πασιφανές πως ιδιαίτερα από 2010 και μετά το σουβλάκι παρουσίαζε αύξηση της τιμής του. Ενδεικτικά, πέρυσι το καλοκαίρι η τιμή του κυμαινόταν ανάμεσα στα 2,50 – 3,00 ευρώ και πολύς κόσμος είχε αρχίσει να είναι διστακτικός.
Η εμφάνιση τη ακρίβειας
Η ακρίβεια που σαρώνει τα πάντα εδώ και 10, πλέον, συναπτούς μήνες έχει κατακρεουργήσει την τιμή του τυλιχτού. Από την κλασική παραδοσιακή και φθηνή λύση, έχει καταντήσει να θεωρείται είδος πολυτελείας. Έως τώρα πολύ δύσκολα βρίσκει κάποιος σουβλάκι που να κοστίζει κάτω από 3 ευρώ
Η κραυγαλέα άνοδος στην τιμή του λαχταριστού ζεστού τυλιχτού οφείλεται στο άκρατος κόστος παραγωγής και την αμείωτη τιμή των πρώτων υλών. Ειδικά, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες όπως το ηλιέλαιο και οι πατάτες, έχουν οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των προϊόντων καθιστώντας αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων απαγορευτικές.
Επιχειρηματίες
Για αυτό το λόγο οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Από την μία πλευρά, υπάρχει η ακρίβεια που τους εμποδίζει να χαμηλώσουν τις τιμές. Αν τις χαμηλώσουν θα υπάρχει αλυσιδωτά πρόβλημα με την απόδοση κέρδους.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση της κατανάλωσης τόσο σε συχνότητα όσο και σε ποσότητα, έχει προβληματίσει πολύ την Αγορά. Όπως είναι φυσικό, εάν ένα μαγαζί δεν έχει κόσμο, τότε ποιος ο λόγος να λειτουργεί;
Επομένως, υπάρχουν και αρκετοί επιχειρηματίες που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το κλείσιμο. Ταυτόχρονα η μείωση τζίρου και αύξηση του κόστους παραγωγή αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα καθορίσει το μέλλον της εστίασης και γενικότερα της Αγοράς.
Τέλος, εάν η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να επηρεάζει την Αγορά, τότε είτε η τιμή του τυλιχτού στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει σταθερή. Από όσο μπορεί να καταλάβει κανείς πάλι ο απλός πολίτης «θα πληρώνει τα σπασμένα»
-
Uncategorized23 ώρες ago
O πανέξυπνος λόγος που τα ρολόγια ρυθμίζονται πάντα στην ίδια ακριβώς ώρα όταν εμφανίζονται σε διαφημίσεις
-
Οικονομία5 ώρες ago
Ακρίβεια: 50% πιο ακριβά τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σχέση με το εξωτερικό
-
Ελλάδα3 ώρες ago
Νέοι σεφ LE MONDE νικητές στον διαγωνισμό Olivier Roellinger για βιώσιμη γαστρονομία
-
Ελλάδα6 ώρες ago
Δέσποινα Βανδή: Τι συνέβη με την υγεία τού Βασίλη Μπισμπίκη- «Δε χρειάζεται γάμος- Υπάρχει πληρότητα»
-
Ελλάδα1 ώρα ago
Snik: Πήγε να αγοράσει ρολόι αξίας 116.000 ευρώ και προκάλεσε αναστάτωση στο Ναύπλιο – Δες το βίντεο
-
Κόσμος1 ώρα ago
Σουηδία: 120.000 φαν της Τέιλορ Σουίφτ «πλημμυρίζουν» τη Στοκχόλμη – 300% πάνω οι τιμές στα ξενοδοχεία
-
Ελλάδα6 ώρες ago
Πέραμα: Ο δήμαρχος έβρεξε με μάνικα αντικείμενα Ρομά – «Τι είναι αυτά; Θα χολεριάσουμε»
-
Οικονομία6 ώρες ago
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους – Προσοχή στις προσυμπληρωμένες