Κόσμος
Σβήνετε τα φώτα, περπατάτε και μην τρώτε φέτα… – Οι οδηγίες στους Βρετανούς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
Επιστήμονες στη Βρετανία διατείνονται ότι βρήκαν τη λύση για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και προτείνουν στους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τη φέτα από το τραπέζι τους για να κάνουν οικονομία.
Καθώς η ενεργειακή κρίση οδεύει σε κορύφωση, οι πολίτες στη Βρετανία δέχονται καθημερινά προτροπές να αλλάξουν τις συνήθειές τους για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα, μεταξύ των προτάσεων/παραινέσεων είναι να κλείνουν τα φώτα, να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αλλά και να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.
Για το τελευταίο, οι συμβουλές προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο CarbonCloud που έκανε την έρευνα για λογαριασμό βρετανικής εταιρείας ενεργεικών ποτών και αναψυκτικών στη Βρετανία.
Οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη ήταν τα επίπεδα υποξειδίου του αζώτου από τα χωράφια, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα λιπάσματα, ο υπολογισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την αποψίλωση δασών, η χρήση ενέργειας στα εργοστάσια και η παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Με βάση την ανάλυσή τους, η ομάδα ήταν σε θέση να υπολογίσει τον αριθμό των κιλών CO2 που εκλύονται ανά κιλό τελικού προϊόντος.
Γιατί ενοχοποιείται η φέτα
Τα ευρήματά της έρευνας για τη φέτα δείχνουν ότι απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού για να παραχθεί, εκλύοντας 34 κιλά CO2/kg κατά την παραγωγή.
Αντίθετα, οι ειδικοί προτείνουν στους αγοραστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τη φέτα με μοτσαρέλα (9 κιλά CO2/kg) ή το χαλούμι (30 κιλά CO2/kg).
Η λίστα με τις αλλαγές στα προϊόντα ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έφταιξε έναν πίνακα με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές στο διαιοτολόγιο των Βρετανών για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των καταναλατών.
Στη δεύτερη θέση, προτείνεται η αντικατάσταση της φέτας με μοτσαρέλα για μείωση 25 κιλών CO2 ανά κιλό προϊόντος.
Στην τέταρτη θέση όμως, το χαλούμι έχει καλύτερη τύχη καθώς προτείνεται η αντικατάσταση του κατσικίσιου τυριού από το κυπριακό τυρί για κέρδος 16 κιλών CO2 ανά κιλό προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά τα ποτά, η έρευνα υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα οι καταναλωτές να πίνουν κόκκινο κρασί αντί για το δημοφιλές στη Βρετανία “σκληρό” αλκοολούχο ποτό τζιν. Κάτι όμως που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες για την εν λόγω έρευνα είναι ότι προτείνεται η αντικατάσταση του καφέ λάτε (καφές με πολύ γάλα) με κάποιο ενεργειακό ποτό. Η εταιρεία που έχει παραγγείλει την έρευνα είναι η βρετανική TENZING που παράγει ενεργειακά ποτά.
thetoc.gr
-
Κόσμος21 ώρες ago
Πληροφορίες για συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος
-
Επικαιρότητα15 ώρες ago
Μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα της δηλητηρίασης
-
Ελλάδα24 ώρες ago
Ξέσπασε ο Νίκος Μάνεσης: «Με διέγραψαν από την ΕΣΗΕΑ επειδή είπα το αυτονόητο»
-
Ελλάδα21 ώρες ago
Προεδρική φρουρά: Οι εύζωνες φόρεσαν την ποντιακή στολή για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των Ποντίων
-
Uncategorized21 ώρες ago
Ζώδια: Αυτή είναι η πιο τυχερή μέρα του καλοκαιριού για το καθένα
-
Επικαιρότητα21 ώρες ago
Σοβαρό τροχαίο με εγκλωβισμένους στην Εύβοια
-
Επικαιρότητα4 ώρες ago
Λαμία: Ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο που συνδέεται με τα γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές
-
Αθλητισμός15 ώρες ago
ΠΑΟΚ: Έξαλλοι πανηγυρισμοί στο Βικελίδης – «Φλέγεται» η Τούμπα για το 4ο Πρωτάθλημα! (pics)