Connect with us

Επικαιρότητα

Σοβιετικός φυσικός Λαντάου: Την επέτειο των 111 χρονών τιμάει με doodle η Google

Published

on


Ο Λεβ Νταβίντοβιτς Λαντάου ήταν Σοβιετικός φυσικός που έλυσε πολλά σημαντικά ζητήματα της Θεωρητικής Φυσικής. Η Google σήμερα τιμάει με doodle την επέτειο των 111 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου φυσικού Λεβ Νταβίντοβιτς Λαντάου.

Τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την κβαντική θεωρία του διαμαγνητισμού, τη θεωρητική ερμηνεία της υπερρευστότητας, τη θεωρία των μεταβολών φάσεως δεύτερης τάξεως, τη Θεωρία Γκίνσμπουργκ-Λαντάου για την υπεραγωγιμότητα, την ερμηνεία του φαινομένου της «αποσβέσεως Λαντάου» στη Φυσική Πλάσματος, τον πόλο Λαντάου στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική, τη θεωρία των νετρίνων και τη συμβολή στην επινόηση της μεθόδου του πίνακα πυκνότητας στην Κβαντομηχανική.

Στο πλαίσιο των σταλινικών εκκαθαρίσεων, ο Λαντάου ανακρίθηκε για την Υπόθεση UPTI στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, αλλά κατάφερε να φύγει για τη Μόσχα.

Συνελήφθη στις 27 Απριλίου το 1938 και παρέμεινε στη φυλακή της NKVD (προδρόμου της ΚGB) μέχρι τις 29/04/1939, οπότε ο συνάδελφός του Πιότρ Καπίτσα, που ήταν πειραματικός φυσικός χαμηλών θερμοκρασιών, έγραψε γράμμα στον Στάλιν, που εγγυόταν προσωπικά για τη συμπεριφορά του Λαντάου.

Τον χειμώνα του 7/01/1962 σε μία διασταύρωση δρόμου της Μόσχας, ο Λαντάου οδηγούσε όταν ξαφνικά συγκρούστηκε πλαγίως με βυτιοφόρο εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος. Ο Λαντάου τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και επί 3 μήνες βρισκόταν σε κώμα. Δυστυχώς, δεν συνήλθε ποτέ εντελώς και πλέον ήταν λιγότερο δημιουργικός από πριν. Απεβίωσε 6 χρόνια αργότερα.

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz