Connect with us

EDITOR

Τι είπε ο Δήμαρχος στο ΚΑΣ – Εν αναμονή της απόφασης η Αρχαία

Published

on

Αργά το απόγευμα συζητήθηκε τελικά το θέμα της νέας Στατικής μελέτης για το νέο Σχολικό συγκρότημα της Αρχαίας Κορίνθου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  όπως αποκλειστικά σας είχε μεταφέρει λίγες ώρες νωρίτερα το mypressnet.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Δήμαρχος τόνισε την αναγκαιότητα της υλοποίησης του σχολείου ώστε να βγουν οι μαθητές από τα κοντεινερς στα οποία σήμερα μετέχουν της παιδείας.  Υπενθύμισε την ιστορία του έργου η οποία ξεκινά το 2006, ενός έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, υπέγραψε σύμβαση υλοποίησης το Μάιο του 2020 αλλά σήμερα κινδυνεύει να απενταχτεί αφού οι εργασίες, λόγω των νέων ευρημάτων έχουν σταματήσει και προϋποθέτουν για την συνέχιση τους την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ επί της νέας Στατικής μελέτης.

Ισχυρό επιχείρημα στα χέρια του Βασίλη  Νανόπουλου υπήρξε η επιλογή του δήμου τη νέα στατική μελέτη να εκπονήσει ο μελετητής της Στατικής του Μουσείου της Ακρόπολης κ.Λιόντος,  αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπιζεται το ζήτημα και βεβαίως την πρόθεση η κατασκευή να μην είναι επιζήμια για τα ευρήματα.

Από τις αναφορές δεν έλειψαν τα οικονομικά μεγέθη που καλείται να πληρώνει ο δήμος ως ρήτρες στον εργολάβο εξαιτίας της παύσης των εργασιών.

Το ρεπορτάζ λέει επίσης πως τα μέλη του Συμβουλίου στάθηκαν σκληρά έναντι του έργου καταθέτοντας ερωτήματα για τους λόγους που ο δήμος,  δεδομένων των ευρημάτων αλλά και της αναγκαιότητας ανέγερσης του σχολείου,  δεν αναζήτησε από το 2006 άλλο χώρο ο οποίος ενδεχομένως θα είχε λιγότερη δυσκολία.

Ήταν δε ρητή η άποψη πως το έργο, εάν τα σημερινά ευρήματα είχαν εντοπισθεί νωρίτερα,  θα είχε απορριφθεί.

Ο Βασίλης Νανόπουλος υπενθυμισε βέβαια πως το Συμβούλιο είχε δώσει την έγκριση του για τον συγκεκριμένο χώρο και πως κάνεις δεν μπορούσε να γνωρίζει το αν θα υπήρχαν νέα ευρήματα και σε τι βαθμό, εξέλιξη η οποία τελικά έχει θέσει νέους όρους στο έργο.

Το Συμβούλιο ζήτησε αλλαγές στις προϋποθέσεις κατασκευής ωστόσο κάτι τέτοιο σε έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ δεν είναι εφικτό να συμβεί.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση θα έχει και η εισήγηση της εφορείας αρχαιοτήτων την οποίαν και αναζητούμε αφού στην εγκατάσταση του εργολάβου είχε δοθεί χείρα συνεργασίας και είχε χαραχθει κοινή πορεία ώστε το έργο να γίνει .

Αν τα ευρήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς υπήρχαν τότε, άλλαξαν την ροτα  θα το δούμε τις επόμενες μέρες αφού η αρνητική απάντηση του ΚΑΣ θα σημάνει απενταξη του έργου και μη υλοποίηση.  Θα σημάνει ένα ακόμα χαμένο έργο για την Αρχαία Κόρινθο σε καιρούς που οι απώλειες δεν επιτρέπονται.

Άλλωστε, ο πολιτισμός των προγόνων δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό των απογόνων. Κι αυτό είναι ευθύνη όσων έχουν την ευθύνη του πολιτισμού των προγόνων. Να κατορθώσουν να συγκεράσουν,  να χαράζουν πορεία κοινή και να επιτρέψουν σ αυτή τη χώρα να προοδεύσει λόγω του παρελθόντος της και όχι να παραμένει με εμμονή προσκολημμένη στις δάφνες του.

Διότι, αν κανείς το καλοσκεφτείς, παντού Αρχαία κρύβει η γη του τόπου μας.

Εν αναμονή λοιπόν της καλής είδησης,  της θετικής γνωμοδότησης και της συνέχισης των εργασιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο τελευταίος που θ απολογηθεί θα είναι ο Δήμο

ΥΓ:Επιστολή στο ΚΑΣ είχε αποστείλει λόγω της σημερινής συζήτησης και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού της Αρχαίας σε μια προσπάθεια το σώμα να αφουγκραστεί την τεράστια ανάγκη, να βγει από το αποστειρωμένο περιβάλλον που το διέπει και να επιτρέψει την ανέγερση του.Αν η επιστολή πέτυχε το στόχο της θα το δούμε.

 

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz