Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός: Ένα βήμα πιο κοντά στο νυχτερινό lockdown – Σε ποιες περιοχές έρχονται νέα μέτρα

Published

on

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας αφού πολλές περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά στο κόκκινο με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

Ο κορονοϊός σαρώνει σταθερά την Αττική με 2.450 ενεργά κρούσματα, ενώ μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη, η οποία τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ανοδικές τάσεις στα κρούσματα. Την ίδια ώρα σε επίπεδο συναγερμού βρίσκονται τα Ιωάννινα, η Καστοριά και οι Σέρρες, οι οποίες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα σκαλί πριν το επόμενο επίπεδο βρίσκονται επίσης η Κόρινθος (από κίτρινο σε πορτοκαλί) ενώ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η Βοιωτία, μια περιοχή στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 30 κρούσματα, 22 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα αναμένεται σύσκεψη των ειδικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να… αναθεωρηθεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας της χώρας.

Τι κρίσιμο ζητούμενο εν προκειμένου αφορά σε πέντε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και οι ειδικοί τις έχουν στο… μικροσκόπιο προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα λάβουν νέα αυστηρότερα μέτρα. «Οδηγός» για τις αποφάσεις είναι η περίπτωση της Κοζάνης, για την οποία αναμένονται αποτελέσματα των μέτρων που έχουν αποφασιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ορόσημο για τις ανακοινώσεις είναι η Παρασκευή, μέρα κατά την οποία επιστρέφει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τις τριμερείς με Κύπρο και Αίγυπτο/Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως το ρεκόρ κρουσμάτων της Τρίτης έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις με μία από αυτές να είναι η έκταξτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επιβολή νέων μέτρων ανά νομό και περιοχή.

Συζήτησαν τα μέτρα που μπορούσαν να εφαρμοστούν, με κυριότερο εκείνο της χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα ακόμα ένα μέτρο που προκρίνεται είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ισχύει και στο Παρίσι. Δηλαδή να μην κυκλοφορεί κανείς από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πιο «μαύρος» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα κρούσματα, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μέσα σε 20 μέρες έχουν καταγραφεί 137 θάνατοι από κορονοϊό, από 125 τον Σεπτέμβριο.

Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά την ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.

«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Πέτσας για τη Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος εξήγησε στο cnn.gr ότι «σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο»

Τόνισε δε πως «πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».

Βατόπουλος: Υπάρχει έξαρση – Το νυχτερινό lockdown θα βοηθήσει

Για την έκρηξη των κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη αλλά και για το ενδεχόμενο επιβολής νυχτερινής καραντίνας μίλησε στο Newsbomb.gr, o καθηγητής μικροβολιογίας κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Έχουμε έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, συμπληρώνοντας ότι «ο ιός είναι διασκορπισμένος σε όλη την Ελλάδα, άλλωστε οι περισσότεροι που νοσούν είναι νέοι άνθρωποι, που είναι υπερκινητικοί».

«Η πανδημία είναι απρόβλεπτη, άλλωστε όπως είδαμε άλλες περιοχές που ήταν στο πράσινο μέσα σε λίγες μέρες πέρασαν στο «κόκκινο», ο ιός δείχνει μία ασταθή ισορροπία αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει», προειδοποίησε ο κ. Βατόπουλος.

Αναφορικά με τα νέα σκληρά μέτρα που είναι προ των πυλών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «θα πρέπει να μελετηθούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει ορίσει η πολιτική προστασία και μετά αν είναι να αποφασιστούν».

Τέλος, τόνισε στο Newsbomb.gr πως εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εφαρμογή νυχτερινού lockdown, τότε σίγουρα θα υπάρξει περιορισμός της διασποράς του ιού καθώς, αυτές τις ώρες κυκλοφορούν κυρίως νέοι, οι οποίοι όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τείνουν να… συνωστίζονται.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz