Connect with us

Επικαιρότητα

Προκλητικό σόου Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φιέστα εντός της Αγίας Σοφίας

Published

on

Φιέστα έξω από την Αγία Σοφία διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 567ης επετείου για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζοντας τις προκλήσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβλήθηκε live η φιέστα που περιελάμβανε μουσική και τραγούδια. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε το τηλεοπτικό σόου που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας με ανάγνωση προσευχών εντός της Αγίας Σοφίας.

Οι ιμάμηδες διάβασαν αποσπάσματα από το Κοράνι, τα οποία ακούστηκαν από τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η προσέλευση του κόσμου είναι λιγοστή έως ελάχιστη και η φιέστα που έστησε ο τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται να τραβά το ενδιαφέρον του κόσμου.

Τείχη έξω από την Αγία Σοφία

Από νωρίς, έξω από την Αγία Σοφία στήθηκε ένα ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πάνω στο οποίο προβλήθηκε όλη η φιέστα με σύμμαχο την τεχνολογία. Μάλιστα, αυτή περιλάμβανε τοξοβόλους και κανόνια που στόχευαν προς τα τείχη.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν για μια γενιά που δεν γνωρίζει τον πολιτισμό της να επιβιώσει, όπως ένα δέντρο χωρίς τις ρίζες του δεν μπορεί να επιβιώσει».

Εκδηλώσεις από το πρωί

Από το πρωί της Παρασκευής ο τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε εκδηλώσεις, απευθύνοντας χαιρετισμούς από την προεδρική κατοικία προς τα δεκάδες σκάφη που κατευθύνονταν στον κόλπο όπου δεσπόζει η Αγία Σοφία.

Η 29η Μαΐου εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους, ενώ στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 567 έτη από την άλωση πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του Κορανίου.

Μενδώνη: Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την τουρκική κυβέρνηση, για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

«Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας» τόνισε η κ. Μενδώνη.

«Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο» πρόσθεσε.

«Η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

 

Πηγή:in.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz