Connect with us

Επικαιρότητα

Το Τουρκμενιστάν απαγορεύει τη λέξη “coronavirus”

Published

on

Στην απαγόρευση της λέξης “κοροναϊός” από το λεξιλόγιο του Τουρκμενιστάν προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας σε μια ριζοσπαστική κίνηση για την καταστολή όλων των πληροφοριών σχετικά με την πανδημία, αναφέρει το πρακτορείο Reporters Without Borders (RSF).

Τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν τη λέξη και έχουν απομακρυνθεί ακόμη και από ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με το Turkmenistan Chronicle, μία από τις λίγες πηγές ανεξάρτητων ειδήσεων στη χώρα.

Μέσα σε ένα κενό πληροφορίας αναφορικά με το τι γίνεται στο γειτονικό Ιράν, οι πολίτες του Τουρκμενιστάν που φορούν μάσκες προσώπου ή μιλάνε για τον κοροναϊό στο δρόμο, στις στάσεις των λεωφορείων ή στις γραμμές έξω από τα καταστήματα, ενδέχεται να συλληφθούν από την αστυνομικούς με πολιτικά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις στην πρωτεύουσα Ashgabat για το ραδιόφωνο Azatlyk, την τουρκμενική υπηρεσία του Radio Free Europe / Radio Liberty.

“Οι αρχές του Τουρκμενιστάν ανταποκρίνονται της φήμης τους υιοθετώντας αυτήν την ακραία μέθοδο για την εξάλειψη όλων των πληροφοριών σχετικά με τον κοροναϊό”, δήλωσε ο Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου της RSF για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. “Αυτή η άρνηση πληροφοριών όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του Τουρκμενιστάν που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και ενισχύει την αυταρχισμό που επέβαλε ο Πρόεδρος Gurbanguly Berdymukhammedov. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να τον αναγκάσει να αναλάβει καθήκοντα για τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “.

Οι Τούρκοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολύ μονόπλευρες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία των κοροναϊών, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί καμία περίπτωση στο Τουρκμενιστάν. Ο πρόεδρος, γνωστός και ως “Προστάτης του Πατέρα”, έδωσε εντολές στις 13 Μαρτίου για δημόσιους χώρους που πρέπει να υποκαπνιστούν (απολυμανθούν δια καπνού) με ένα παραδοσιακό φυτό που ονομάζεται “harmala” ως προστατευτικό μέτρο.

Στη Μόσχα, η ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή της πρεσβείας του Τουρκμενιστάν για τους τούρκους πολίτες που παγιδεύτηκαν στη Ρωσία από την κρίση Covid-19 αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρεται σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το ραδιόφωνο Azatlyk αναφέρει ότι, μετά το κλείσιμο της πρεσβείας στις 17 Μαρτίου, πολλοί Τουρκμενιστάνοι πολίτες περιμένουν μάταια στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας για μια πτήση επειδή δεν έχουν πουθενά αλλού να μείνουν.

Το Τουρκμενιστάν είναι μία από τις πιο κλειστές χώρες στον κόσμο και έχει καταχωρηθεί τελευταία στο δείκτη παγκόσμιας ελευθερίας του τύπου του RSF. Η κυβέρνηση ελέγχει όλα τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεχίζει να εντείνει τις διώξεις της απέναντι σε εκείνους που μαρτυρούν κρυφά τα εξαντλητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι λίγοι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε μια πολύ λογοκρυνόμενη έκδοση του Διαδικτύου, συνήθως σε καφετέριες όπου πρέπει πρώτα να παρουσιάσουν ταυτότητα.

Επιμέλεια Έφη Ροκανά

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz