Connect with us

Ελλάδα

Υπουργός Εργασίας: Ψευδές ότι μειώνονται 50% οι μισθοί, προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας

Published

on

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό στθμό ΘΕΜΑ 104,6 στη διεύρυνση των μέτρων για τον κορονοϊό για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λόγω των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία η πανδημία.

Όσον αφορά στις αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ είπε ότι “μέχρι στιγμής (σ.σ. στις 10 το πρωί της Πέμπτης) είχαν υποβληθεί 65.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις στοιχείο που επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης”.

“Η εκτίμηση είναι δραματική. Στις αρχές Απριλίου το σύνολο των επιχειρήσεων θα έχουν μπει στην γκρίζα ζώνη που έχουν πληγεί και θα ενταχθούν σε αυτή την περίμετρο” είπε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι αν η κρίση συνεχιστεί “τη στιγμή που θα λήξουν τα μέτρα θα τα επεκτείνουμε και για τον Μάιο και για τον Ιούνιο”.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι από τα μέτρα “δεν εξαιρούνται οι δικηγόροι γιατί εξομοιώνονται με επιχείρηση για τις οποίες έχουν ενεργοποιηθεί άλλλα εργαλεία στήριξης όπως η αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών”.

Σημείωσε, επίσης, ότι “διατηρούμε πόρους για να τους ρίξουμε στην αγορά όταν θα λήξει η κρίση”.

Ο υπουργός χαρακτήρισε “ψευδές ότι έχουμε 50% μείωση των μισθών. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που καταρρέουν με υποχρέωση διατήρηση ρήτρας εργασίας, δηλαδή, δεν θα απολύσουν κανένα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εκ περιτροπής απασχόλησης για 1 μήνα ή όσους μήνες διαρκεί κρίση. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν μηδέν ρευστότηταμε υποχρέωση να διατηρήσουν θέσεις εργασίας”. “Αυτό το μέτρο είναι υπέρ των εργαζομένων” είπε ο κ. Βρούτσης.

Διευκρίνισε, ακόμα ότι “την επόμενη ημέρα και αυτό και όλα τα υπόλοιπα μέτρα όπως αυτά για την επέκταση του ωραρίου και για την απαγόρευση απολύσεων και για τη δυνατότητα αναστολής εργασίας θα καταργηθούν την ημέρα που θα βγούμε από την κρίση”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το δώρο Πάσχα ξεκαθάρισε για άλλη μια φορα ότι “σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση τους δίνουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν απώλειες θα το καταβάλουν μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη”.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα στα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση όσον αφορά στην εκ περιτροπής εργασία, με ανακοίνωσή της τομεάρχου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έ.Αχτσιόγλου.

“Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες!”, επισημαίνει. “Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα”, προσθέτει.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως “αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως “μέτρα προστασίας της εργασίας”” αλλά “στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία”.

“Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα”, σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εργασίας, η οποία τονίζει πως “η κατάσταση είναι κρίσιμη”.

“Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακ”, καταλήγει.

Κοινή δήλωση Αχτσιόγλου, Παππά, Τσακαλώτου

Εξάλλου, “αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία είναι άμεσα, οριζόντια, προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας. Με ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών”, ανέφεραν νωρίτερα σε κοινή δήλωση τους η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς και ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κριτική και από το ΚΙΝΑΛ

Οξεία κριτική άσκησε και το ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο “Το σχέδιο της ΝΔ αποκαλύπτεται: Τις συνέπειες της κρίσης θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι”.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής “με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες και για διάστημα ως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, κόβοντας τους βέβαια τον μισό μισθό. Ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κριτήριο η προϋπόθεση”.

“Το μέτρο αυτό όπως είναι σαφές, δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν και καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις (και έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα). Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει ακόμα το ΚΙΝΑΛ “δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς κανένα διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς φυσικά ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας”.

“Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2019”, καταλήγει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Πηγη thetoc.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz