Connect with us

Επικαιρότητα

13η σύνταξη: Τι προβλέπει το τελικό κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Published

on

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει αλυσιδωτές αλλαγές που θα επηρεάσουν εκατομμύρια μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. 

Από το προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ξεχωρίζουν επτά βασικές ρυθμίσεις, μεταξύ αυτών, για τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, τις επικουρικές -που θα «δουν» αυξήσεις» και για το σύστημα επιλογής κλιμακίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Επιπλέον, στο κείμενο του νέου ασφαλιστικού υπάρχουν διατάξεις για τους παράλληλα απασχολούμενους, για την προαιρετική ασφάλιση στο Επικουρικό και στο Εφάπαξ, για τη μείωση εισφορών τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη, καθώς και για τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Το τελευταίο από τα 7 σημεία – «κλειδιά» του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, αντί της «13ης σύνταξης», είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Σημειώνεται πως ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στην αρχή της εβδομάδας και ερωτηθείς για τη 13η σύνταξη απάντησε πως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφασίζει μόνη της που θα διαθέτει το πλεόνασμα και αν θα είναι κάποιο επίδομα ή θα είναι 13η σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει για τη 13η σύνταξη

Ο κ. Βρούτσης είχε επισημάνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχύεται κάθε χρόνο με 0,5% του ΑΕΠ και πως θα λειτουργήσει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα εστιάζει στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το 0,5% υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ.  ευρώ. Στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τονιζόταν ότι από το 0,5% θα καλύπτονται: 

  • η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και 
  • η δαπάνη εφάπαξ παροχής (επίδομα, τύπου «κοινωνικού μερίσματος»), η οποία θα καταβάλλεται το Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες. 

Παρά ταύτα, στο τελικό κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, και στο επίμαχο άρθρο 47, δεν υπάρχει η παραπάνω αναφορά για την εφάπαξ παροχή του Δεκεμβρίου. Το συγκεκριμένο σημείο έχει αντικατασταθεί με μια πιο ασαφή αναφορά για χρηματοδότηση «πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας». 

Πηγη economistas.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz